Korkea verokiila vaikeuttaa työllistämistä

Eilen oli puhetta Suomen – blogistin mielestä – heikosta eläketasosta. Kommenttiosiossa esitettiin mielipide, että osa palkankorotuksista voitaisiin kanavoida eläkemaksujen korotuksiksi ja siten nostaa eläkkeitä.

Tässä on vaan yksi ongelma. Se korottaisi verokiilaa, joka on jo valmiiksi Suomessa korkea.

Wikipedia:

Verokiila tarkoittaa työhön kohdistuvien verojen ja veronluontoisten maksujen kokonaismäärää tai sen osuutta työvoimakustannuksista. Toisin sanoen verokiila on työnantajan työvoimakustannusten ja työntekijän nettotulon välinen erotus tai tämän erotuksen osuus kokonaistyövoimakustannuksista.[1] Työnantajan työvoimakustannuksiin kuuluvat palkka ja työnantajamaksut kuten työeläke- sekä sosiaaliturvamaksu.[2] Työntekijän nettotulo on bruttopalkka vähennettynä tuloverolla, sosiaaliturva-, työeläke- ja sairausvakuutusmaksuilla.

Suomen verokiila on Pohjoismaiden korkeimpia – Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen verokiila on – Ruotsin ohella – poikkeuksellisen korkea. Kirjoitus on vuodelta 2017, mutta tilanne on tuskin muuttunut ainakaan edulliseen suuntaan.

Vuonna 2017 kaikkien EU-maiden (Britannia tuolloin vielä mukana) keskimääräinen verokiila oli 36,3% kun se Suomessa oli 39,7%.

Keskuskauppakamari kirjoittaa, että vaikka Tanskassa kokonaisveroaste on Suomea korkeampi, verokiila on matalampi. Tämä johtuu siitä, että Tanskassa verotuksen painopiste on Suomea vähemmän työn verottamisessa.

Korkea verokiila vähentää sekä työn kysyntää että tarjontaa

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki:

Mitä korkeampi verokiila on, sitä suurempia ovat työllistämisen kustannukset. Siksi verokiila ei saisi olla liian suuri. Kotamäki korostaa, että verokiila vaikuttaa sekä työn tarjontaan, eli siihen, kuinka innokkaasti työntekijät toimivat työmarkkinoilla, että työn kysyntään, eli siihen, millä tasolla palkkauskynnys on. 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu