Kovia lääkkeitä

EVA:

Julkinen talous ei oikene koskematta eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon – Eva

Eva toteaa, että julkisen talouden sopeutustarve on 13 miljardia. Orpon hallituksen toimilla toteutuu ”varmasti” kahden miljardin sopeutus. Sen lisäksi toiset kaksi miljardia on toimia, joilla sopeutusta tapahtuu ”osittain” sekä kaksi miljardia, jonka vaikutus on ”epätodennäköinen”.

Paljon on siis tehtävää. Eva onkin tehnyt esityksen, jolla saataisiin aikaan loputkin. Lääkkeet vaan ovat aika kovat.

Eläkkeet

Eläkkeiden taso jäädytettäisiin vaalikauden loppuun saakka. Sen jälkeen eläkkeet nousisivat vain elinkustannusindeksin verran. Eläkeikää nostettaisiin kahdella vuodella, ja työttömyys- sekä opiskeluajasta ei enää kertyisi eläkettä.

Näillä saataisiin aikaan 6,8 miljardin sopeutukset. Alla olevassa taulukossa tarkemmin.

Terveydenhuolto

Terveydenhuollossa EVA ehdottaa perusterveydenhuollon korvaamista vakuutuspohjaisella mallilla. Tämä toisi potilaille Sipilän hallituksen mallista tutun valinnanvapauden. Lisäksi EVA toisi hyvinvointialueille verotusoikeuden.

EVA:n mukaan tämä toisi julkiselle taloudelle pitkällä aikavälillä seitsemän miljardin säästöt.

Verotusoikeus vaikuttaisi kustannuksiin ymmärtääkseni sitä kautta, että enää hyvinvointialueilla ei olisi valtion piikki auki, vaan kukin hyvinvointialue keräisi tulonsa oman alueensa asukkailta.

 

Ehdotus vaikuttaa varsin radikaalilta, mutta näpertelyllä ei toivottua sopeutusta saada aikaan. Ja kyseessä on tietysti keskustelun avaus, josta hallitus voi poimia jotakin, jos on poimiakseen.

Miten eläkesopeutukset vaikuttavat julkisen talouden tasapainoon?

Puheenvuorossa on useissa kommenteissa todettu, että eläkkeiden leikkaukset vain vähentäisivät valtion verotuloja. Kuitenkin valtio maksaa noin 20% eläkkeistä ja kunnat toisen 20%. Suoraa säästöä siis syntyisi.

Yksityisen sektorin eläkkeiden osalta mekanismi menisi nähdäkseni siten, että säästöt vähentäisivät tarvetta kerätä eläkemaksuja. Näin verotulojen kerääminen helpottuisi ilman, että kokonaisveroaste nousisi.

En nyt ihan purematta niele EVA:n esitystä, mutta siinä he lienevät oikeassa, ettei tilanne Riikan saksilla oikene, vaan tarvitaan perusteellisempia uudistuksia.

Etla kiinnitti huomion työikäisten osuuden vähenemiseen

Etla puolestaan kirjoitti parisen viikkoa sitten, että Suomessa on työikäisen väestön osuuden väheneminen on leikannut Suomen talouskasvusta noin 9 prosenttiyksikkö vuoden 2008 jälkeen.

Suuntaus jatkuu.

Mitä jos emme ikääntyisi? (etla.fi)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu