Kriisikokousten viikonloppu

SVB Financial Groupin romahdus näyttää työllistävän johtajia Atlantin molemmin puolin. SVB:n romahdus sai alkunsa luottoluokitusyritys Moodysin varoituksesta. Varoituksen seurauksena alkoi talletuskato. Jopa viidennes pankin talletuksista yritettiin nostaa yhden viikon aikana. Tuollaista ei mikään pankki kestäisi.

Yhdysvalloissa on Eurooppaa anteliaampi talletussuoja (250.000 USD per tili), mutta silti 89% pankin talletuksista on suojaamattomia. Pankin asiakkaat ovat startup -yrityksiä, jotka ovat pääosin kassavirtanegatiivisia. Ne ovat säilyttäneet sijoittajilta saamiaan kassavirtavaroja SVB:n tileillä. Maanantaina tileiltä ei ainakaan suuria summia pysty nostamaan.

Suomeen SVB:n kriisi säteilee rajoitetusti. Joidenkin tietojen mukaan noin 300 suomalaisyrityksellä on tili SVB:ssä. Ruotsissa ja Iso-Britanniassa tilanne on toinen: näissä maissa SVB:llä oli konttorit ja mittavampaa toimintaa. Lisäksi ruotsalainen eläkevakuuttaja Alecta oli yhtiön neljänneksi suurin omistaja ja menettänee konkurssissa satoja miljoonia dollareita.

Mutta niistä hätäkokouksista:

Yhdysvaltain pankkiviranomaiset. Viranomaiset eivät usko, että jättipankit ovat vaaravyöhykkeessä, mutta paikallisemmat pankit kuten First Republic Bank ovat vaaravyöhykkeessä ja pankin konttorien ulkopuolella nähtiin jo jonoja lauantaina. Hedgerahastojohtaja Bill Ackmann varoitti, että mikäli talletuksia ei suojata myös 250.000 ylittävältä osalta, rahojen nosto muistakin pankeista alkaa ensi viikolla.

With Bloomberg News saying the Federal Reserve and Federal Deposit Insurance Corporation, or FDIC, were weighing the creation of a fund that would allow regulators to backstop more deposits at banks that run into trouble.

According to the report, regulators discussed the so-called ”new special vehicle” with banking executives, in hope that such a measure would reassure depositors and help stem any panic.

The Federal Reserve declined to comment on the report, while FDIC did not immediately respond to a Reuters request for comment.

The White House said earlier on Saturday that President Joe Biden had spoken with California Governor Gavin Newsom about efforts to address the issue, but did not give details.

Kyle Bass, Hayman Capital Managementin perustaja ja sijoitusjohtaja, totesi Reutersille, että Fedin on ratkaistava SVB:n kohtalo sunnuntai -iltaan mennessä, ennen Aasian markkinoiden avautumista.

Iso-Britannian hallitus ja keskuspankki. Valtionvarainministeri Jeremy Hunt, pääministeri Rishi Sunak ja keskuspankin pääjohtaja Andrew Bailey puolestaan pyrkivät pelastamaan pankin Britannian toiminnat. Aivan tuoreiden tietojen mukaan Iso-Britannia pyrkii hyödyntämään myös Lähi-Idän rahaa pelastusoperaatiossaan.

Noin 250 teknologiayrityksen johto on vedonnut Britannian hallitukseen asian nopean ratkaisun puolesta.

Teknologiajohtajat ja pääomasijoittajat. Piilaakson teknologiayritykset ovat kokoontuneet yhteen löytääkseen keinot pitää hengissä teknologiayhtiöt, joiden tilit on jäädytetty tai rahat jopa hävinneet.

Kuulemme tästä varmasti lisää lähipäivinä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu