Kuinka paljon EU-maat rahoittavat Venäjän sotaa?

OPEC kertoi EU:lle, etteivät muut öljyntuottajamaat pysty juurikaan lisäämään tuotantoaan. Jos Venäjä eristettäisiin öljymarkkinoilta, markkinoille syntyisi yksi kaikkien aikojen pahemmista toimitushäiriöistä.

OPEC Told EU It’s ’Nearly Impossible’ to Replace Russian Oil (businessinsider.com)

Jokainen Venäjälle maksettava euro ja dollari on tietysti liikaa. Tosiasioiden kanssa on kuitenkin pakko elää.

Summaan tässä nyt muutamia pakotteisiin liittyviä pointteja.

  1. Länsimaat ovat jäädyttäneet Venäjän valuuttavarantoja noin 300 miljardia dollaria,  mikä vastaa Venäjän yhden vuoden vientituloja.
  2. Läntiset pakotteet ja muut toimet ovat pakottaneet Venäjän myymään öljynsä nyt jo 35% alennuksella suhteessa muihin öljylaatuihin. Urals-Brent-hintaero | Neste
  3. Venäjän sulkeminen SWITF-järjestelmästä on vaikeuttanut valuuttamaksuja ja sitä kautta ulkomaankauppaa. Venäjä ei pysty enää lainaamaan rahaa. Standard & Poor asetti Venäjän luottoluokituksen tasolle ”Selective default”.    Russia has defaulted on its foreign debt, S&P says – CNN
  4. Länsimaiset yritykset ovat poistuneet Venäjältä kiitettävällä ripeydellä, suurimmaksi osaksi vapaaehtoisesti, mutta jossain määrin myös pienellä pakolla.
  5. On uutisoitu, että Venäjä ei pysty rakentamaan uutta tehokasta aseistusta ilman läntistä teknologiaa. Ladatkin joudutaan kuulemma jatkossa myymään ilman ABS-jarrujärjestelmää.

Näiden lisäksi avaisin vielä Venäjän energiasektorin katerakennetta hieman. Lehdistössä on käsitelty Euroopan energiaostojen bruttosummia. Tämähän ei tietenkään päädy kokonaisuudessaan Venäjän valtiolle tai sotakassaan. Otan tähän kolme suurta energiayhtiötä käsittelyyn: Gazpromin, Rosneftin ja Lukoilin. Näillä kolmella yhtiöllä on yhteensä lähes 900.000 työntekijää. Palkkoihin ja muihin normaaleihin yhtiön kuluihin menee suuri osa liikevaihdosta. Alla kuvakaappaukset yhtiöiden viimeisistä kvartaaleista.

Luvut ovat miljoonia ruplia, joten niistä on hankala hahmottaa. Prosenttilasku kuitenkin kertoo, että Gazpromilla noin 25% liikevaihdosta jää liikekulujen jälkeen jäljelle. Rosneftilla liikevoittoprosentti on puolestaan noin 15-20% ja Lukoililla hieman alempi.

En halua mitenkään vähätellä Venäjän energiaviennin merkitystä ja suuri osa myös liikevoiton yläpuolella olevista eristä jää pyörimään Venäjän talouteen, mutta virheellistä olisi tulkita myös, että kaikki Euroopan energiaostot päätyisivät lyhentämättöminä Venäjän sotakassaan.

Jättimäisistä summista kuitenkin puhutaan. Gazpromin liikevoitto vuodelta 2021 on dollareissa noin 31 miljardia, Rosneftin 20 mrd. ja Lukoilin 9 mrd.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu