Liittovaltio ja osavaltiot

Muutama päivä sitten Uuden Suomen puheenvuoron kommenttiosiossa peräänkuulutettiin Eurooppaan amerikkalaista järjestystä, jossa osavaltiot eivät vastaa toisten osavaltioiden veloista. Euroopassa kun kuulemma ollaan tekemässä veloista yhteisiä.

Avataanpa hiukan USA:n liittovaltion ja osavaltioiden välistä systeemiä ja mietitään vasta sitten olisiko se kopioimisen arvoinen.

Liittovaltion velka, tulot ja menot

U.S. National Debt Clock : Real Time (usdebtclock.org)

Yhdysvalloissa liittovaltion velka on 28.500 miljardia dollaria eli 128 % bkt:sta. Kansalaista kohti liittovaltion velkaa on 85.500 dollaria.

Liittovaltion menot ovat noin 6.800 miljardia dollaria ja tulot vain hieman yli puolet tästä. Budjettivaje tulee olemaan tänä vuonna yli 3.000 miljardia dollaria eli yli 10% bkt:sta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä vuosi on viime vuoden tavoin poikkeus. Suurin osa budjettivajeesta johtuu kertaluokkaisista elvytysinvestoinneista.

Liittovaltion tuloveroprosentti vaihtelee 10 – 37 % välimaastossa, mutta ylimpään verokantaan joutuu vasta yli 500.000 dollarin tuloilla. Alle 160.000 ansaitseva perheetön maksaa noin 24% liittovaltion tuloveroa.

Osavaltioiden velat, tulot ja menot

Debt By State 2021 (worldpopulationreview.com)

Velkaisimmissa osavaltioissa Massachusettsissa ja Connecticutissa osavaltioiden velat ylittävät niukasti 10.000 dollaria per asukas. Vähävelkaisimmissa osavaltioissa kuten mm. Teksasissa, Floridassa, Arizonassa ja Georgiassa osavaltion velat per asukas ovat 1000-2000 dollarin luokkaa.

Osavaltioiden verot ovat Eurooppalaisiin valtioihin nähden alhaiset. Korkeimmillaan California perii suurituloisilta noin 13% tuloveroa, mutta tyypillisesti osavaltioiden tuloverot ovat luokassa 4-5%.

Californian osavaltio käyttää reippaammin rahaa absoluuttisesti ja suhteellisesti. Osavaltion menot ovat noin 265 miljardia eli 6.600 dollaria per asukas. Texas ja Florida käyttävät rahaa noin 4.000 dollaria per asukas.

Julkinen kulutus yhteensä

Yhdysvalloissa liittovaltion ja osavaltion yhteenlaskettu julkinen kulutus henkeä kohden on noin 25.000 – 28.000 dollaria henkeä kohden. Tästä osavaltion osuus on noin 20% ja liittovaltion 80%. Tilanne ei aivan vastaa normaalivuoden suhdetta, sillä koronaelvytys on nostanut liittovaltion menoja huomattavasti enemmän kuin osavaltioiden menoja.

Silti luulen, että tämä ei ole se suunta, jota EU:lta halutaan. Tällä hetkellä EU:n budjetti on noin 150 miljardia vuodessa, eli noin 2% jäsenvaltioiden yhteenlasketuista kansallisista budjeteista. Aika erilaisesta suuruusluokasta siis puhutaan.

Yhteenlaskettuna Yhdysvaltain julkinen kulutus on perinteisesti ollut selvästi Euroopan valtioita alempaa. Tänä vuonna julkinen kulutus lähestyy tai saavuttaa (tilapäisesti) Euroopan tason.

• Public spending ratio in EU countries 2020 | Statista

Välilliset verot ja yhteisövero

Yhdysvalloissa liittovaltio ei peri arvonlisäveroa. Osavaltiot sen sijaan perivät arvonlisäveron kaltaista myyntiveroa ja muita välillisiä veroja. Verotaso on kuitenkin merkittävästi Euroopan valtioita alempi. Esim. tyypillinen sales tax-taso on 5-7 prosentin luokkaa.

Pitääkö Euroopan Unionia kehittää Yhdysvaltain suuntaan?

Kannatan EU:n roolin selkeyttämistä ja vahvaa yhteistyötä Unionin sisällä. En kuitenkaan haluaisi siirtyä tilanteeseen, jossa suurin osa julkisesta kulutuksesta tapahtuisi keskushallinnon toimesta. Mieluummin Unionia pitäisi kehittää askel kerrallaan jäsenvaltioiden näkökulmasta.

Suunta voi toki olla kohti Yhdysvaltain järjestelmää, mutta tahti varovainen ja hidas.

Unionin yhteisvelka tietysti mahdollistaisi paljon nykyistä suuremman kokonaisvelan, mutta minusta siihen ei kannata mennä ilman ehdotonta pakkoa. Ehdoton pakko saattaa kuitenkin tulla eteen vaikkapa seuraavan taantuman jälkeen, jos siihen sattuu liittymään pankkikriisi tai yksityinen velkakriisi. Jätetään tämä mahdollisuus siis myöhempään.

 

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu