Luvut Uniperin takana

Uutistietojen mukaan Uniper SE neuvottelee Saksan valtion kanssa yhtiön pelastuspaketista, joihin liittyisi mahdollisesti valtiontakauksia, vakuuksia ja osakesijoituksia.

Asia on suomalaisesta näkökulmasta kiinnostava, koska Fortum omistaa 78% Uniperin osakkeista. Valtiontakaukset Saksan valtiolta olisivat varmasti tervetullut paketti, mutta osakemäärän lisääminen liudentaisi Fortumin omistusta.

Asiasta kirjoitti myös Uusi Suomi: Fortumin omistama Uniper kyntää nyt todella syvällä – Tukilupaus suoraan Olaf Scholzilta | Uusi Suomi

Uniper saa vain noin 40% tarvitsemastaan venäläisen kaasun määrästä ja joutuu asiakastarpeet tyydyttääkseen ostamaan kalliimpaa nesteytettyä kaasua (LNG) muualta.

Jos katsotaan hiukan lukuja, havaitaan, ettei tätä yhtälöä ole mahdollista ratkaista yksin takauksilla tai pääomasijoituksilla. Olennaisin osa ratkaisua on säätää laki, joka sallii Uniperille luvan nostaa yksipuolisesti myyntihintoja ja leikata toimitusmääriä. Tällainen laki on Fortumin onneksi syntymässä pikavauhtia.

The additional clause to be considered by parliament on July 8 is aimed at helping German distributors that have had to contend with sharply higher prices as Russian exports have dwindled after Western sanctions over the war in Ukraine while keeping to rules designed to protect consumer price guarantees.  

Katsotaanpa hiukan, millaisesta suuruusluokasta Uniperin ahdingossa puhutaan:

Uniperin liikevaihto viime vuonna oli 164 mrd. euroa ja liikevoitto 1,1 mrd. euroa. Liikevoittomarginaali oli näin ollen vain 0,7 %. Alhainen marginaali johtuu siitä, että yli 97% Uniperin liikevaihdosta oli matalakatteista kaasun välitystoimintaa.

Ei tarvitse olla erityisen hyvä numeroiden kanssa havaitessaan mitä tapahtuu, jos tuollaisella marginaalilla tuotteiden ostohinta nousee merkittävästi ja kiinteät toimitussopimukset estävät vastaavat asiakashintojen korotukset.

Uniperin 6,7 mrd. oma pääoma olisi aika nopeasti syöty tuolla tahdilla.

Oliko Uniper katastrofaalinen ostos Fortumille?

Kysymykseen on mahdotonta vastata vielä. Saksan on käytännössä pakko säätää Uniperin tarvitsema laki. Maassa tiedetään, ettei Uniper ole tilanteeseen millään tavoin syyllinen ja kaasun toimitusjärjestelmä on pakko pitää pystyssä.

Yritysostoja ei tehdä vuoden tai viiden vuoden periodilla, vaan lähtökohtaisesti ostos on ikuinen. Jos (kun) yhtiö selviää tästä kriisistä ja palaa normaaliin miljardin vuotuiseen liikevoittotasoon, ehtii Fortum kuitata investointinsa muutamassa vuodessa. Mahdolliset Saksan valtion osakesijoitukset luonnollisesti pidentäisivät investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu