Luvut Uniperin takana
Uutistietojen mukaan Uniper SE neuvottelee Saksan valtion kanssa yhtiön pelastuspaketista, joihin liittyisi mahdollisesti valtiontakauksia, vakuuksia ja osakesijoituksia.
Asia on suomalaisesta näkökulmasta kiinnostava, koska Fortum omistaa 78% Uniperin osakkeista. Valtiontakaukset Saksan valtiolta olisivat varmasti tervetullut paketti, mutta osakemäärän lisääminen liudentaisi Fortumin omistusta.
Asiasta kirjoitti myös Uusi Suomi: Fortumin omistama Uniper kyntää nyt todella syvällä – Tukilupaus suoraan Olaf Scholzilta | Uusi Suomi
Uniper saa vain noin 40% tarvitsemastaan venäläisen kaasun määrästä ja joutuu asiakastarpeet tyydyttääkseen ostamaan kalliimpaa nesteytettyä kaasua (LNG) muualta.
Jos katsotaan hiukan lukuja, havaitaan, ettei tätä yhtälöä ole mahdollista ratkaista yksin takauksilla tai pääomasijoituksilla. Olennaisin osa ratkaisua on säätää laki, joka sallii Uniperille luvan nostaa yksipuolisesti myyntihintoja ja leikata toimitusmääriä. Tällainen laki on Fortumin onneksi syntymässä pikavauhtia.
The additional clause to be considered by parliament on July 8 is aimed at helping German distributors that have had to contend with sharply higher prices as Russian exports have dwindled after Western sanctions over the war in Ukraine while keeping to rules designed to protect consumer price guarantees.
Katsotaanpa hiukan, millaisesta suuruusluokasta Uniperin ahdingossa puhutaan:
Uniperin liikevaihto viime vuonna oli 164 mrd. euroa ja liikevoitto 1,1 mrd. euroa. Liikevoittomarginaali oli näin ollen vain 0,7 %. Alhainen marginaali johtuu siitä, että yli 97% Uniperin liikevaihdosta oli matalakatteista kaasun välitystoimintaa.
Ei tarvitse olla erityisen hyvä numeroiden kanssa havaitessaan mitä tapahtuu, jos tuollaisella marginaalilla tuotteiden ostohinta nousee merkittävästi ja kiinteät toimitussopimukset estävät vastaavat asiakashintojen korotukset.
Uniperin 6,7 mrd. oma pääoma olisi aika nopeasti syöty tuolla tahdilla.
Oliko Uniper katastrofaalinen ostos Fortumille?
Kysymykseen on mahdotonta vastata vielä. Saksan on käytännössä pakko säätää Uniperin tarvitsema laki. Maassa tiedetään, ettei Uniper ole tilanteeseen millään tavoin syyllinen ja kaasun toimitusjärjestelmä on pakko pitää pystyssä.
Yritysostoja ei tehdä vuoden tai viiden vuoden periodilla, vaan lähtökohtaisesti ostos on ikuinen. Jos (kun) yhtiö selviää tästä kriisistä ja palaa normaaliin miljardin vuotuiseen liikevoittotasoon, ehtii Fortum kuitata investointinsa muutamassa vuodessa. Mahdolliset Saksan valtion osakesijoitukset luonnollisesti pidentäisivät investoinnin takaisinmaksuaikaa.
”Oliko Uniper katastrofaalinen ostos Fortumille?”
Suunnilleen samantasoinen kuin Soneran ”ilmatilan osto ” aiemmin.
No problem, veronmaksajat ja sähkön ostajat kyllä jaksavat, kuten Liliuksen aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Viinikka arvioi asiaa hyvin: mahdotonta sanoa vielä tässä vaiheessa, kun pelin säännöt ja maalitolppien paikat + markkinaolosuhteet ovat näin kovassa muutostilassa.
Kuka osaa ennustaa millaiset ovat Euroopan energiamarkkinat ja -pelurit 5 vuoden kuluttua.
Ilmoita asiaton viesti
”Oliko Uniper katastrofaalinen ostos Fortumille?”
Oli, kuten Venäjän sijoitukset, maariskiä ei otettu huomioon ja oltu täysin vauhtisokeita. Uniper kauppaa ihmettelin jo kun sitä suunniteltiin, no nyt kävi sitten näin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sanonta: ”Ahneus, valta ja viha sokaisevat helposti tyhmän, mutta ei viisasta ihmistä.”
Ilmoita asiaton viesti
Ensin maksettiin Saksan vihreiden masinoima ” Grune wende ” tänne rakennettavilla tuulimyllyillä.
Lisäksi Uniperin kautta joudumme maksumiehiksi myös Saksan ”Grune Wende ” politiikasta.
Ahneella on p******n loppu.
Laskinko tähdet oikein ?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos putkimies ja pankinjohtaja .
Ilmoita asiaton viesti
Saksalaiset joutuvat nyt tekemään valintoja siitä kuinka venäläinen kaasu korvataan. Atomivoimaloita ja hiilivoimaloita on jo ajettu alas mutta otetaanko ne vielä käyttöön uudelleen kunnes aurinko-, tuuli- ja LNG-energiaa riittää täyttämään vajeen.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilen käyttöä Saksa on lisännyt vuodesta toiseen. Seuraavaksi on pakko rakentaa uutta Y-voimaa, muutoin nykyistä EU-järjestelmää ei kyetä ylläpitämään.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ydinvoiman suunnitteluprosessi on niin pitkä, että siitä saadaan apuja vasta yli kymmenen vuoden päästä… Laskettuna siitä kuin hankkeita on alettu ajaa tosissaan.
Ehkä modulaariset vaihtoehdot nopeuttavat aikataulua, mutta varmaa se ei ole.
Kaiken lisäksi ydinvoimalan tuottaman energian hinta tiedetään vasta laitoksen käyttöönoton jälkeen. Kannatan ydinvoiman lisärakentamista, mutta yksin sen varaan ei voida laskea. Tarvitaan monipuolinen paletti.
Ilmoita asiaton viesti
Yksin ydinvoiman varaan ei tule laskea. OK, mutta mitkä ovat muut CO2 -neutraalit energialähteet.
Vesivoima on lähes loppuun rakennettu, aurinkopaneeleilla voi peittää koko Saharan, hullumyllyillä varustaa koko maa ? (olisi hauska nähdä muutama Suomenlinnan edustalla)
Y-voiman rakentaminen tilauksesta valmiiseen kestää n. 5-vuotta.
Pyydä tarjous vaikka Koreasta, korvaamaan Hanhiluodon huuhaat.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä yksi merkittävä energiantuotantomuoto on teollisuuden yhteistuotanto mallia Äänekoski. Kemi olisi myös hyvä saada pyörimään pikaisesti.
https://www.metsagroup.com/fi/metsafibre/metsafibre/sellun-tuotanto/aanekosken-biotuotetehdas/
Ilmoita asiaton viesti
Sellutehtaat ovat kautta aikojen polttaneet jätteensä (mustalipeä, kuoret, nollakuitujäte) ja tehneet siitä sähköä ja kaukolämpöä oman prosessihöyrynsä lisäksi. Kemin sellutehdas ei ole tässä uutta. Kutsuvat vain asiaa kehittämällään nimellä ”biosähkö”. Ei suorastaan valehtelemista, mutta brändäyskikka kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa kyse on siitä, että voidaanko perua viimeisten ydinvoimaloiden sulkemispäätös ja jopa avata jo suljettuja. En tiedä riittäisikö se sitten ongelman poistamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessa asiasta kysyttiin näitä pyörittäviltä operaattoreilta. Muistaakseni vastaus oli, että lopettamispäätökset on mahdollista perua ja ottaa laitokset uudelleen käyttöön, mutta ei keskeytyksettä. Valmistelu veisi vähintään muutamia kuukausia.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten olisi jo pitänyt ruveta hommiin tulevaa talvea ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei ole näköpiirissä vaaraa sähkön loppumisesta.ja kun toimijoiltakaan ei kovin vihreää valoa saada.
https://www.stern.de/politik-atomkraftwerke-diese-probleme-gibt-es-bei-einer-laufzeitverlaengerung-31971270.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos jossittelu sallitaan :
Saksalla oli vuonna 2000 – siis ennen viherhulluutta- ydintehoa 22 GW.
https://energytransition.org/wp-content/uploads/2017/11/cm1-2.png
Jäljellä nyt noin 4GW , jotka suljetaan (?) tänä vuonna.
JOS Saksa ei olisi alistunut vihermafian edessä , säilyttänyt ydinvoimalansa, ei Saksan olisi ollut tarvetta nostaa kaasutehoa poistuvan ydivoiman korvaajaksi.
( Sattumatehollahan ei voi korvata mitään.)
Tällä sähkön tuotantoon menneellä kaasulla olisi Saksan kaasua vaativa teollisuus ja kotitaloudet pärjänneet käsittääkseni loistavasti.
Ilmoita asiaton viesti
”….kunnes aurinko-, tuuli- ja LNG-energiaa riittää täyttämään vajeen.”
https://energy-charts.info/charts/installed_power/chart.htm?l=en&c=DE&stacking=stacked_absolute&year=-1&chartColumnSorting=default
Saksaan on asennettu tuuli/aurinkotehoa viime vuosikymmenten aikana hulppeat
125 GW , Suomessa 4 GW.
Saksan ”normitehontarve” on noin 75 GW, Suomessa noin 10 GW.
Nyt herää oikeutettu kysymys : Kuinka paljon Saksaan on asennettava lisää tuuli/aurinkotehoa, jotta sitä olisi riittävästi?
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen asiaan liittyvä uutinen tältä päivältä:
https://www.sss.fi/2022/07/ranskalainen-neoen-selvittaa-aurinkovoimatuotannon-rakentamista-suomeen/
Minun on kyllä vaikea ymmärtää, miten aurinkoenergia voisi Suomessa olla merkittävä energiantuotantomuoto, mutta toivottavasti kyse on vain ennakkoluuloista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida kolme aurinkoista kuukautta vuodessa riittää kattamaan kustannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Saksaan on aurinkotehoa asennettu 62 GW , kuten sanottu, Suomen normisähkötehon tarve on noin 10 GW.
Tässä Saksan sähkön tuotanto viikko 2 tänä vuonna :
https://energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=en&c=DE&stacking=stacked_absolute_area&week=02
Aurinkoteho on keltainen kuorrutus ” vuoren laella” : jokunen gigawatti muutaman tunnin vuorokaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla tukimuodoilla saadaan mikä tahansa näyttämään kannattavalta.
Tavan kulkija maksaa rilluttelut, kuinka hyviä me ollaan EU-pöydissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei koskaan nykytietämyksellä ! Jos sähkön järkevä massavarastointi saadaa kehitettyä, voi kysymykseenkin antaa vastauksen, joskin valistunut arvaukseni on, + 30% kokonaistehosta, jos vaste löytyy varastoista 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Sijoittajien usko Fortumiin ei ole tyystin kadonnut.
Osakekurssi on ollut alhaisempikin, kuin nykyinen 15 ja rapiat.
Fortum joka tapauksessa jauhaa tasaisesti perustarpeellista hyödykettä, jota ilman yhteiskunta ei pyöri eli sähköä. Sillä on myös mahdollisuus hinnoitella tuotanto siten, että se on kannattavaa myös jatkossa.
Kun Fortumin Loviisan ydinvoimalayksiköt saavat vielä jatkoajan vuoteen 2050, niin eiköhän osakkeenomistajat nuku yönsä kohtuullisen hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten maailmanvallotukset päättyvät usein vollotukseen ja niin kävi taas tälläkin kertaa.
Samalla saatiin myytyä suuri osa pohjoismaisista sähköverkoista kansainvälisille sijoittajille.
=> Fortumia ei olisi pitänyt viedä pörssiin, vaan sen olisi tullut keskittyä kotimaisen energiantuotannon ja energiahuoltovarmuuden kehittämiseen: mm. Fennovoiman lupa olisi tullut antaa Fortumille.
Tässä on toimittu täysin neoliberaalien talousoppien mukaisesti: valtion omaisuutta on jaettu yksityisiin käsiin, jotka sitten alkavat kuppaamaan rahvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuin Venäjällä konsanaan, siellä oligargit, täällä poliitikot, samanlaisia ” rosvoja ” kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Muistui vielä mieleeni, että lähes puolet yhdistetystä Fortum+Nesteestä jaettiin sijoittajille hyvin edullisesti, olikohan kurssi n 7€ luokkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin mahdollista. Fortumin kurssi oli vuosituhannen vaihteessa n. 3 euroa.
https://finance.yahoo.com/quote/FORTUM.HE?p=FORTUM.HE&.tsrc=fin-srch
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin kurssi romahti päivän päätteeksi tunnissa noin 12 prosenttia korkeimmasta tasostaan.
Klo 15.30 Der Spiegel lehti julkaisi uutisen, että Saksan valtio on tulemassa mukaan Uniperin rahoitusvaikeuksiin. Suunnitelmissa on, että joko ostetaan siivu Uniperia (lasketaan liikkeeseen lisää osakkeita) tai lainoitetaan tms.
Asia etenee Saksan hallinnossa tosinopeasti. Keskeinen välipaperi pitäisi hyväksyä huomenna. Ja rahoitusvalmius sekä suunnitelmat olla kait valmiina tämän viikon lopussa.
*** ****
Saksan hallitus pelkää, että jos Uniper ajautuu maksukyvyttömäksi, syntyy Lehmann Brothersin kaltainen sokkireaktio ja systeemikriisi Eurooppaan.
– no ainakin yrittävät toimia.
Markkinat pelästyivät ideaa! Fortumin kurssi romahti. Olisiko palstalla talousviisaita jotka kertoisivat ”Mitä kauheata tuo Uniperin avustuspaketti olisi tuomassa Fortumin omistajalle”?
Pahin skenaario kait on Uniperin kansallistaminen noin sijoittajan kannalta? Eikö viisaassa ja oikeamielisessä Lännessä sitten neuvotella asiallinen hinta?
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Uniperin oma kurssi romahti 27%. Syynä lienee Saksan valtiontuen odotettua suurempi vastikkeellisuus. Saksa saattaa vaatia jopa enemmistön Uniperin osakkeista pelastuspaketin vastineeksi. Kuulostaa rankalta, mutta Uniperin teoreettinen maksimitappio (mikäli poikkeuslakia hintojen nostamiseksi ja myynnin rajoittamiseksi ei hyväksyttäisi) on kymmeniä miljardeja, mikä tarkoittaisi Uniperille konkurssia.
Ilmoita asiaton viesti
Sakemannit eivät ole mitään ”tomppelikansaa”, joka jakaa rahaa vastikkeetta sinne sun tänne. Siellä ollaan monessa asiassa ”jalat maassa ja älli päässä.” Ilman sitä maasta ei olisi tullut aikanaan Euroopan ”talousveturia.”
Ilmoita asiaton viesti
MT Newswires) — Germany is preparing a rescue package for Fortum’s (FORTUM.HE) energy unit Uniper (UN01.F) that could reach up to 9 billion euros ($9.39 billion), Bloomberg News reported Tuesday, citing sources familiar with the matter.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan mahdollista että Suomen valtio joutuu Fortumin pelastustalkoisiin, sillä alaskirjauksia tulee miljardikaupalla?
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että pelastustalkoisiin, mutta maksullinen osakeanti on mahdollinen. Valtio merkkaisi tässä oman osansa. Tähän ei sinänsä ole suoranaista tarvetta, koska alaskirjaukset eivät ole kassavaikutteisia (eli alaskirjaus tehdään taseessa, mutta rahaa ei lähde kassasta).
Fortumin oma pääoma on 12 mrd. euroa. Alaskirjauksia tulee joka tapauksessa miljardeja, mutta toisaalta tänä vuonna operatiivista liikevoittoa pitäisi tulla n. 2 mrd ja kassavirta on lähes yhtä paljon plussalla.
Osinkojen maksua jouduttaneen joka tapauksessa rajoittamaan lähivuosina.
Ilmoita asiaton viesti
En pitäisi tätä lainkaan poissuljettuna ja mahdottomana, koska Fortum on jo ”valtio valtiossa.” Firma olisi aivan liian iso kaatumaan.
Siinä ei auta nyt johtavien poliitikkojen (mm. ministerien) vakiovastaukset jo vuosien ajalta ”tavallisen tallaajan” ihmeteltyä johdon saamia hulppeita etuja: ”Valtio ei voi puuttua pörssiyhtiön toimintaan.”
Siis valtio enemmistöosakkeenomistajana (50,8 %) ei voi puuttua yhtiökokouksessa yhtiön toimintaan.
Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa. Vuonna 1932 perustettu Imatran Voima oli siitä osoituksena. Kansan kannalta oli tärkeää saada halpaa sähköä yhteiskunnan tarpeisiin. Sodat käyneet sukupolvet suhtautuivat eri tavalla yhteiskuntaan. Silloin ei katsottu ”omaan napaan”, vaan Suomi-neidon ”napaan.” Suomi-neito kulki oman edun edellä.
Mutta kuinkas sitten kävikään. Neste ja Imatran Voima yhdistettiin Fortumiksi vuonna 1998 ja siitä alkoi pörssiyhtiönä toimiminen ihan aina kulloisenkin ”vastuuministerin ohjauksessa.”
”Historian havinaa” vuodelta 2005:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=PTK+97/2005+skt+puh+111
P.S. Venäjän duumassa hyväksyttiin ns. Rotenbergin laki lokakuussa 2014, joka antaa mahdollisuuden takavarikoida länsiomaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin kohtalo on ollut neoliberaalia ideologista hullutusta.
Kuten myös Kemiran lannotteiden myynti tarjoushintaan Yaralle Maurizio Pekkarisen johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Yara maksoi ihan kohtuullisen 30% preemion sen aikaisen pörssikurssin päälle.
Yaran osake muuten treidaa tällä hetkellä noin P/E tasolla 7,5. Ensi vuoden konsensusennusteella tasolla 6.
https://finance.yahoo.com/quote/YAR.OL?p=YAR.OL&.tsrc=fin-srch
Ilmoita asiaton viesti