Maakaasutoimitukset Eurooppaan vähenevät reilusti

Suomen Gasum ei ole ainoa venäläisen putkikaasun ostaja, joka kieltäytyi Gazpromin maksujärjestelyistä. Hollantilainen valtionyhtiö Gazterra päätyi samaan ratkaisuun. Hollannin kaasuvarastot ovat nyt täytetty vain 37 prosenttisesti. Alankomaiden hallitus on myöntänyt noin 400 miljoonan euron tuen, jotta yritykset voivat täyttää varastot vaihtoehtoisista lähteistä. Hollannin Bergermeerin varasto on yksi Euroopan suurimmista maakaasuvarastoista.

Samankaltaista viestiä kertoo myös Tanskan Orsted, joka toimittaa maakaasua Tanskan lisäksi Ruotsiin. Tanskan varastot on 55 prosenttisesti täynnä, ja tämä riittää noin viiden kuukauden tarpeeseen.

Suomen lisäksi Bulgarian ja ja Puolan maakaasuputkien virtaukset ovat katkenneet kokonaan. Saksalaiset, ranskalaiset ja italialaiset yritykset ovat sitoutuneet Gazpromin maksujärjestelyihin. Siten niiden maakaasutoimitukset pelaavat edelleen.

Russia widens Europe gas cuts and halts Dutch, Danish and German contracts | Reuters

Putkikaasun virtoja ei voi kääntää toisaalle

Maakaasun ostojen väheneminen toimii öljyä tehokkaampana pakotteena, koska Eurooppaa palvelevien maakaasukenttien tuotantoa ei voi ohjata toisaalle. Tällaista yhdysputkea eri kenttien välillä ei ole. Venäjällä ei myöskään ole riittävästi nesteytyskalustoa. Näin ainoaksi vaihtoehdoksi jää ajaa tuotantoa alas.

Öljyn suhteen tilanne on toinen. Kun Eurooppa luopuu venäläisen öljyn käytöstä, öljy löytänee markkinoita helpommin toisaalta. Tämäkään ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä Venäjän, Kiinan ja Intian tankkerikalusto ei välttämättä riitä kuljetuksiin. Länsimaiset tankkeriyhtiöt puolestaan eivät halua kuljettaa venäläistä öljyä tai eivät voi, koska länsimaiset vakuutusyhtiöt eivät suostu vakuuttamaan lastia. Laivat, joilla ei ole asianmukaista vakuutusta eivät taas pääse satamiin.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu