Markkinatalous pakottaa muutokseen – Vihreä siirtymä

Vielä 2000 luvun alussa Ørsted oli yksi hiiliriippuvaisimmista energiayhtiöistä Euroopassa. Nykyään yhtiö on maailman kestävin (sustainable) energiayhtiö ja globaali tiennäyttäjä siirtymässä vihreään energiaan. (Lähde: yhtiön omat verkkosivut)

Our Green Energy Transformation | Ørsted (orsted.com)

Linkin takana löytyvässä videossa kerrotaan, miten vuonna 2006 aloitettiin muutosprojekti. Alkuvaikeuksiakin oli: Ensimmäiset merille asennetut tuulivoimalat eivät toimineet odotetusti. Pian homma opittiin.

Mitä markkinat ovat tykänneet muutoksesta? Alla oleva kuvaaja kertonee paljon.

Osakekurssi on vuodesta 2016 lähtien lähes viisinkertaistunut ja yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä 490 miljardia DKK, eli noin 80 mrd. USD.

Eihän yksi esimerkki vielä mitään todista. Ehkä toinen tanskalaisyhtiö Vestas Wind vahvistaa kuvaa. Sen kurssi on viidessä vuodessa kolminkertaistunut. Vestasin markkina-arvo on 267 mrd. DKK, eli noin 43 mrd. USD.

Neste ja Shell

Myös kotimaasta löytyy esimerkki, miten sijoittajat arvostavat siirtymää fossiilisista kohti vähähiilisempää vaihtoehtoa. Neste on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista biodiesel-valmistajista. Markkinat ovat tämänkin muutoksen palkinneet ruhtinaallisesti: viime vuonna osakekurssi kaksinkertaistui ja Neste kasvoi ohi Koneen maan arvokkaimmaksi yhtiöksi. Valtion omistama osakepottikin kasvatti arvoaan noin 8 miljardilla.

Biodiesel ja uusiutuva diesel – Mitä eroa? | Neste

Alla vertailu Nesteen ja Shellin osakekursseista viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

Miksi vertailu juuri Shelliin? Siksi, että sain ajatuksen koko kirjoitukselle Shelliä koskeneesta uutisesta tältä aamulta.

Shell targets power trading and hydrogen in climate drive | Reuters

Shell on vaisusta kurssikehityksestään huolimatta 140 mrd. USD markkina-arvolla Euroopan arvokkain energiayhtiö. Se hakee uutta potkua liiketoimintaansa strategialla, joka esitellään 11.2. Jotakin on jo Reutersille valunut.

Shell aikoo kasvattaa investointinsa uusiutuvaan energiaan 5 mrd. Euroon vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö aikoo pitää seuraavat kymmenen vuotta öljyntuotannon vakaana ja rahoittaa sillä siirtymää kohti uusiutuvaa. Tässä strategia poikkeaa BP:n linjauksista, joiden mukaan yhtiö aikoo leikata öljyn tuotantoaan 40% vuoteen 2030 mennessä.

Reutersin tietojen mukaan Shell aikoo myydä kaikenlaista energiaa maailman suurimman myyntiverkostonsa kautta. Shell suunnittelee lisäävänsä sähkön myyntiä kuluttajille ja yrityksille sekä lisätä biopolttoaineiden ja vedyn tuotantoa. Erikseen mainitaan myös latauspisteiden rakentaminen jakeluasemille.

JP Morganin analyytikko Christyan Malek pitää Shellin uusiutumisohjelmaa haastavana, mutta onnistumisen mahdollisuuksiin yhtiön mittakaavan, asiakaskunnan ja jakeluverkoston vuoksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu