Markkinatalous pakottaa muutokseen – Vihreä siirtymä
Vielä 2000 luvun alussa Ørsted oli yksi hiiliriippuvaisimmista energiayhtiöistä Euroopassa. Nykyään yhtiö on maailman kestävin (sustainable) energiayhtiö ja globaali tiennäyttäjä siirtymässä vihreään energiaan. (Lähde: yhtiön omat verkkosivut)
Our Green Energy Transformation | Ørsted (orsted.com)
Linkin takana löytyvässä videossa kerrotaan, miten vuonna 2006 aloitettiin muutosprojekti. Alkuvaikeuksiakin oli: Ensimmäiset merille asennetut tuulivoimalat eivät toimineet odotetusti. Pian homma opittiin.
Mitä markkinat ovat tykänneet muutoksesta? Alla oleva kuvaaja kertonee paljon.
Osakekurssi on vuodesta 2016 lähtien lähes viisinkertaistunut ja yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä 490 miljardia DKK, eli noin 80 mrd. USD.
Eihän yksi esimerkki vielä mitään todista. Ehkä toinen tanskalaisyhtiö Vestas Wind vahvistaa kuvaa. Sen kurssi on viidessä vuodessa kolminkertaistunut. Vestasin markkina-arvo on 267 mrd. DKK, eli noin 43 mrd. USD.
Neste ja Shell
Myös kotimaasta löytyy esimerkki, miten sijoittajat arvostavat siirtymää fossiilisista kohti vähähiilisempää vaihtoehtoa. Neste on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista biodiesel-valmistajista. Markkinat ovat tämänkin muutoksen palkinneet ruhtinaallisesti: viime vuonna osakekurssi kaksinkertaistui ja Neste kasvoi ohi Koneen maan arvokkaimmaksi yhtiöksi. Valtion omistama osakepottikin kasvatti arvoaan noin 8 miljardilla.
Biodiesel ja uusiutuva diesel – Mitä eroa? | Neste
Alla vertailu Nesteen ja Shellin osakekursseista viimeisten kymmenen vuoden ajalta.
Miksi vertailu juuri Shelliin? Siksi, että sain ajatuksen koko kirjoitukselle Shelliä koskeneesta uutisesta tältä aamulta.
Shell targets power trading and hydrogen in climate drive | Reuters
Shell on vaisusta kurssikehityksestään huolimatta 140 mrd. USD markkina-arvolla Euroopan arvokkain energiayhtiö. Se hakee uutta potkua liiketoimintaansa strategialla, joka esitellään 11.2. Jotakin on jo Reutersille valunut.
Shell aikoo kasvattaa investointinsa uusiutuvaan energiaan 5 mrd. Euroon vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö aikoo pitää seuraavat kymmenen vuotta öljyntuotannon vakaana ja rahoittaa sillä siirtymää kohti uusiutuvaa. Tässä strategia poikkeaa BP:n linjauksista, joiden mukaan yhtiö aikoo leikata öljyn tuotantoaan 40% vuoteen 2030 mennessä.
Reutersin tietojen mukaan Shell aikoo myydä kaikenlaista energiaa maailman suurimman myyntiverkostonsa kautta. Shell suunnittelee lisäävänsä sähkön myyntiä kuluttajille ja yrityksille sekä lisätä biopolttoaineiden ja vedyn tuotantoa. Erikseen mainitaan myös latauspisteiden rakentaminen jakeluasemille.
JP Morganin analyytikko Christyan Malek pitää Shellin uusiutumisohjelmaa haastavana, mutta onnistumisen mahdollisuuksiin yhtiön mittakaavan, asiakaskunnan ja jakeluverkoston vuoksi.
Energian kulutuksen kasvattaminen millä tahansa metodilla on huono asia. Sen epäsuorat ympäristötuhot vain lisääntyvät. Joko ihmiskunnan kokoa aletaan ajamaan alas tai kaikkea kulutusta ja kasvua. Mitään muita kestäviä optioita ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Valtaoja sanoo, että nykyään hallittavilla energian tuotantotavoilla voidaan (kohtalaisen) puhtaasti tuottaa kaikki tällä hetkellä tarvittava energia. Lisäksi kehittelyssä on uusia tuotantotekniikoita, joilla pystytään ratkaisemaan kaikki kuviteltavissa olevat tulevaisuuden energiahaasteet.
Ilmoita asiaton viesti
Valtaojalla oli muuten taas eilen hyvä kolumni Turun Sanomissa: ”Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa maailman väestöstä pitää ilmaston lämpenemistä globaalina hätätilana. Kyselyyn osallistui yli miljoona ihmistä viidessäkymmenssä maassa, joten tuloksia voi pitää luotettavina. Olivathan tekijöinäkin YK ja Oxfordin yliopisto. Tuo maan- ja maailmanmainio uutinen jäi medioissa koronan jalkoihin. Kuitenkin korona katoaa aikanaan, mutta ilmaston lämepeneminen pysyy paljon suurempana riesana ainakin koko tämän vuosisadan ajan.” (TS 2.2.2021)
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Muutamia kommentteja…
Ymmärrän kyllä, että olet tekemässä propagandaa vihreyden puolesta, mikä sinällään on hyvä juttu, mutta argumentit eivät välttämättä ole kovin kestäviä.
Osakekurssi.
Nokian (ja parin muun) kurssi USA:ssa ’pomppasi taivaisiin’, syynä ilmeisesti hillitön spekulointi.
Tanskalainen Vestas tekee ’tuulimyllyjä’. Viime vuosien myynnin lisäys, ainakin prosentuaalisesti on varmaankin ollut melkoinen.
Tuulienergia ei ole kuitenkaan välttämättä täysin ongelmatonta. Kokemusta on omasta generaattorista.
Bio-/uusiutuva diesel…
Eivät nekään ole täysin ’puhtaita’. Ongelmia molemmissa.
Tästä jutustasi jäi sellain kuva, että väite on, että jäätelön syönti lisää hukkumisonnettomuuksia, siis klassinen kehäpäätelmä.
Energian kulutuksen kasvulle tai ainakin kasvun pysäyttämiselle on tehtävä jotain.
Energian tuottamiselle on myös tehtävä jotain.
On sääli, kun keskustelu/sopiminen toimenpiteistä jää juupas-eipäs vänkäämisen tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
En sanoisi tekeväni propagandaa vihreyden puolesta. Sitä ei varmaan tarvitse tehdä, koska sitähän tekevät kaikki (lukuun ottamatta muutamat ns. vanhan liiton miehet).
Jos nyt joku haluaa tulkita kirjoitukseni propagandaksi niin sitten markkina-talouden puolesta. Sen verran täytyy tunnustaa, että venytin hiukan totuutta Orstedin ja totta puhuen myös Nesteen puolesta. Kummassakaan tapauksessa kyse ei ollut puhtaasta markkinataloudesta. Molemmissa yhtiöissä valtiot ovat merkittäviä omistajia. Itse asiassa Orstedin videolla puhutaan markkinatalouden ja julkisen vallan liitosta muutoksen edistämiseksi.
Pörssiyhtiöt tekevät päätöksiä tuijottaen kurssikehitykseen. Se on pörssiyhtiöiden demokratiaa. Eli markkinatalouden demokratiaa.
Shell on päätynyt aivan varmasti tähän kohta esiteltävään uuteen strategiaan markkinoiden paineen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Just juu !
Vanhan liiton miehet, kas kun et ole nimitellyt tervanpolttajiksi.
Shellin (Royal Dutch Shell) liikevaihto on jotain 300 miljoonnaa €.
Pörssiarvo 140 ja investointi 5 mrd, uuteen vihreään teknologiaan.
Eli vanhan liiton laskennon mukaan n. 3 %, pikku summa.
Mistäs tiedät, että ko. investointi ei olekaan ns. viherpesua, markkinoiden paineessa ?
Liikevaito 2019 lienee n. 300 000 miljoonaa €. (344 billion USD)
Totuuden venyttäminen on mielestäni propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tutustuit linkkiin, tarkoittaa tuo 25% investoinneista.
Mietin hetken tuota tuota termiä vanhan liiton miehistä. Olisin löytänyt ikävämmänkin, mutta päädyin tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Tutustuin linkkiin.
Et kyllä vastannut kysymyksiini.
Mutta mitäs siitä, ei kai ollut tarvettakaan.
Ilkeillä nimityksillä asiat kait paranee.
Ilmoita asiaton viesti
Ai tuohon viherpesuun? Varmaan sitäkin, mutta markkinoilla alkaa olla paljon rahastoja, jotka valitsevat sijoituksensa kestävyyden (sustainable) mukaan.
Vaikkapa ”Danske European Corporate Sustainable Bond” tai ”Kestävä Arvo Osake”
Koko jutun pointti oli se, että markkinatalous on alkanut ohjata kehitystä kestävämpään suuntaan.
Ja edelleen olen sitä mieltä, että nimitys ei ollut loukkaava. Itsekin olen niillä rajoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdys !
Hyvä juttu, jos näin on.
Kysymys olikin muun muassa siitä, onko kyseessä puhdas opportunismi vai ei.
Tarkoitin alunperin sanoa, että on sääli, jos keskustelu menee juupas-eipäs linjoille ja fiilispohjalle, siinä järki helposti sumenee.
Läntisessä naapurimaassamme päätettiin vuonna 1980 hyljätä ydinvoima, ainakin silloin hillitön peloittelu ydinvoiman vaaroista ohjasi ’yleistä mielipidettä’. Nyt n. 30 v. myöhemmin n. 1/3-osa energiasta puksuttavat ydinvoimalat. Että tälleen. Toivottavasti vihreydelle ei käy samoin.
Vihreät jutut tulevat vääjäämättä lisäämään elämisen kustannuksia. Koska luonnolta ei voi ottaa ’ilmaista velkaa’ loputtomiin. Kuka siivoaa itäisen naapurimme öljykenttien sotkut ?
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtänet varmasti, että osakekurssien kehitys on ” karannut lapasesta” viime vuosina ja varsinkin v. 2020. Tämä sama kehitys jatkuu edelleen Bidenin uuden 1,9 biljoonan taalan tukipaketin myötä, johon EU joutuu pakostakin vastaamaan vielä suuremmin lukemin. Leikkiraha päätyy lopulta pörsseihin muun sijoutuskelpoisen ollen olematon korkopapereidenkin ollen nollassa tai sen alle.
Pörssikurssit lyövät uusia ennätyksiä katoista läpi ilman pienintäkään tuottavuuden kasvua ja sama jatkuu vielä edelleen aina niin kauan , kun rahamäärää voidaan lisätä tekohengityksenä talouskasvun sijaan markkinoille. Jossakin vaiheessa on sitten seinä vastassa ja pörssiromahdukset mega luokkaa.
On toki hyvä, että vihreät energiamuodot nousevat pörsseissä muoti-ilmiöinä, mutta ilman todellisuutta tuottavuuden ja sijoitusten kannattavuudesta nekin. Sikälikin siirtyminen fossiilisesta energiasta muihin energiamuotoihin tulee varmuudella olemaan todellisuutta ja suuri haaste länsimaiselle kulutukselle jo lähivuosikymmeninä.
PS. Jo vihreä energia on hittiä jo pörsseissäkin, niin eikö mm. Helkingin kaupungin tulisi nyt satsata kaikki pelimerkkinsä rakennettaviin tuulimyllyihin ja aurinkokeräimiin ja tehdä mukavat tilit myös kurssinousujen siivittäminä tulevina vuosina ?
Ilmoita asiaton viesti
Neste, ROA (return on assets) 11%, ROE (return on equity) 19%.
Shell ROA -1%, ROE 3%. Tälle vuodelle ennustetaan 3/6.
Tiedän toki. Neste ei suinkaan ole suosikkilistallani, eikä muutkaan jutussa mainitut. Silti tätä ei voi sivuuttaa olan kohautuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nuo nyt mitään ihmelukuja Nesteeltä ole aallon harjalla auringon paisteessa. Suomalainen liki monopoliyhtiö sinänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluu selvästi pääoman tuotollaan parhaaseen kymmenykseen ainakin Euroopassa ja uskoakseni kuuluisi myös USA:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Monopoleieja lähenevillä on paha tapa olla tuottoisia. Oliko muita esimerkkejä vihreästä energiaihmeistä maailman kasinopeleissä biodieselin lisäksi ?
Neste taitaa tehdä rahaa pääsääntöiseti jalostamalla Putinin öljyjä eteenpäin, vaikka se ei kovi hyvältä tunnu sinänsä kleptokratian vaurastuttamisena.
Vihreä vallankumouskin oli aikanaan nobelin arvoinen juttu, mutta löi myöhemmin väestöräjähdyksen muötä pahasti reisille.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan blogissa puhetta tanskalaisista tuulivoimaihmeistä. Aurinkovoimaan en nyt välittäisi laajentaa kirjoitusta, koska sen eurooppalaiset ovat jättäneet kokonaan amerikkalaisten ja kiinalaisten harteille. Sääli. Isoin aurinkovoimayritys, jonka nopeasti löysin oli Enphase Energy, markkina-arvo 23 mrd. USD. Ei siis nappikauppaa sekään.
Nesteen liikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa tulee Suomen ulkopuolelta. Suomessa yhtiöllä on tietysti poikkeuksellisen vahva markkina-asema.
Net sales are distributed geographically as follows: Finland (31.9%), Nordic countries (16.4%), Baltic countries (7.6%), Europe (31.5%), Americas (10.9%) and other (1.7%).
Ilmoita asiaton viesti
Ajatteliko Uimonen, ettei Venäjän öljy, kaasu ja kivihiili käy kaupaksi ?
EU taitaa olla riippuvainen näistä vielä vuosia eteenpäinkin, kuten Saksan kaasuputket ja Helsingin energiahuolto antavat hyvin ymmärtää. Pakkasilla Suomelle kelpaa hyvin venäläinen sähkökin.
Nyt fiksuna viherpiiperönä Börje voisitkin tässä mainita, millä halpa venäläinen fossiilinen energia korvataan pääkaupunkiseudun energialäheenä jollakin muulla jo lähivuosien aikana ?
Ilmoita asiaton viesti
Monopoleieja lähenevillä on paha tapa olla tuottoisia. Oliko muita esimerkkejä vihreästä energiaihmeistä maailman kasinopeleissä biodieselin lisäksi ?
Neste taitaa tehdä rahaa pääsääntöiseti jalostamalla Putinin öljyjä eteenpäin, vaikka se ei kovi hyvältä tunnu sinänsä kleptokratian vaurastuttamisena.
Vihreä vallankumouskin oli aikanaan nobelin arvoinen juttu, mutta löi myöhemmin väestöräjähdyksen myötä pahasti reisille.
Neste on edelleen pääosin venäläisen öljyn jatkojalostaja. Piste. Markkinoilla luotetaan, että venäläistä öljyä virtaa edelleenkin Nesteen kautta maailmalle.
Jenkkien kannattavia aurinkosähkövoimaloita ei kannattane lain vertailla Suomen maantieteelliselle sijainnille. Mm. Californiasta löytyy valtavia alueita, joissa aurinkoisia päiviä on vuosittain 360 kpl ja joihin on levitelty nyt maailman suurimmat aurinkoenergiakeräämöt valtaville alueille pitkin autiomaata. California onkin maailman johtava maa sinänsä uusiutuvan energian tuotannossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen nykyinen toiminta on kuin soap-ooppera-farssi:
Näyttelijät:
1) Kaunis primaballeriina Sanna, joka osaa tehdä näyttäviä Marx-piruetteja, mutta ei juuri muuta.
2) Maria on maailmanparantaja besserwisseri, joka uskoo CO2-jumalaan
3) Annikka, jolla on paniikkihäiriö, eikä häneen luota kukaan.
4) Halla-Jussi: Hän on älykkö-juonikko, jota kaikki pelkäävät siksi, että hän pystyy paljastamaan muitten huijaukset.
5) Vanhus Sauli, joka nilkuttaa, jonka takia häntä kiusataan.
Näytelmä etenee näin:
Sauli tulee paikalle ja sanoo: ”Hirveä virus-tauti riehuu ja ulosmittaaja-karhukin on tulossa. Nyt kaikkien pitää lähteä nyrkit heiluen niitä vastaan”
Sanna tekee nopean piruetin ja sanoo kiusaantuneena: ”Emme juuri nyt ehdi, sillä minulla on Putinin kanssa juttu kesken ja pitää mennä valokuvaajalle.”
Tähän Maria tokaisee: ”On juuri tulossa maailmanloppu, hirmumyrskyt ja tulvat ja joudumme helvetin pätsiin. Virus on niin pieni, ettei siitä ole vaaraa ja tuota karhuakin pitää suojella, ei sille saa tehdä mitään. Sen sijaa pitää heti uhrata kaikki kalleudet CO2-alttarille”
Tällöin Annikka saa paniikkihäiriön ja rupeaa puhumaan sekavia.
Halla-Jussi: ”Marialla on jokin silmäsairaus, sillä ne kiiluvat hullun lailla. Annikalle minulla on jo hoito tiedossa.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on jo kolmas blogi johon postaat saman sadun. Ei se toistamalla parane. Olisit tehnyt siitä oman blogin.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinat ennakoivat aika hyvin mistä ne tuotot tulevaisuudessa tehdään. Eipä käy Putinia kateeksi kun valtion talous makaa fossiilisen energian varassa ja kadulla mellakat käyvät joka viikkoisiksi. Turpeenpottajienkin aika alkaa olla ohi. Uusiutuvat energiamuodot ovat käytännössä ainoa sektori joka kasvaa kohisten.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatteliko Uimonen, ettei Venäjän öljy, kaasu ja kivihiili käy kaupaksi ?
EU taitaa olla riippuvainen näistä vielä vuosia eteenpäinkin, kuten Saksan kaasuputket ja Helsingin energiahuolto antavat hyvin ymmärtää. Pakkasilla Suomelle kelpaa hyvin venäläinen sähkökin.
Nyt fiksuna viherpiiperönä Börje voisitkin tässä mainita, millä halpa venäläinen fossiilinen energia korvataan pääkaupunkiseudun energialäheenä jollakin muulla jo lähivuosien aikana ?
Ilmoita asiaton viesti
Melko huonosti fossiilinen käy enää kaupaksi. Tai kyllä tuotantomääriä yritetään pitää yllä, mutta hinta tuppaa heilahtelemaan rajusti ja investoinnit hiipuvat. Kalleimpien tuotantokustannusten maissa alkaa olla haasteellista pitää edes kannattavaa tuotantoa yllä. Tuossa linkki yhden pohdiskelijan mietteisiin joulukuulta.
https://nordeafundsmagazine.fi/artikkelit/milta-oljyteollisuuden-tulevaisuus-nayttaa
Ilmoita asiaton viesti
Et Börje nyt vastannut lainkaan kysymykseen ?
Millä Helsinki lämpiää ja sähköistetään v. 2030 ja millaisin energiaverokohteluin, jos sattuisi lämpiämään vielä Venäjän fossiilisilla ?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä keskustellaan globaalista trendistä. Sitä samaa Helsinki vaikeasta lähtökohdastaan tekee. Sitä kiinnostaa hakkeen ja jätteen poltto, geoterminen lämpö, lämpöpumput merestä, tuulivoima ja aurinkokin jossain määrin. Helsinki on Suomen mittakaavassa se musta piste kartalla vielä pitkään, mutta sekin pyrkii vimmatusti kehittymään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostaa toki, mutta eivät nuo ratkaisut lämpöpumppuineen Helsingin pereusenegiantarvetta tule koskaan ratkaisemaan. Pelkästään sähkön saatavuus lyö jonreisille, sillä persaukinen valtiomei pysty turvautumaan jatkuvasti tuontisähköö, joka sekin jonfossiilisella useimmin tuotettua.
Helsingin fossiilisen käyttöä päästöineen tulee verottaa suorassa suhteessa liikenteen polttoaineiden kanssa. Muutenhan koko hommassa piherpiiperöinteineen polttoaineiden veronkorotuksineen ei ole pienintäkään järje häivää tai perustetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se fossiilisten tuonti ole kansantaloudelle sen parempi kuin sähkönkään. Kivihiilen käytttökielto 2029 laittaa kyllä hommaan Helsingissä vauhtia. Sen jälkeenhän kivihiilelle ei haittaveroa edes tarvita. Seuraavaksi tärkeintä on pitää turve poissa Stadin keinovalikoimasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön tuonnissa taas ei välitetä lainkaan siitä, mikä on tuotannon alkuperä. Talvella Venäjällä pistetään kivihiilivoimalat täydelle tehoille, josta Suomeenkiin pakkasilla sähköä tuodaan.
Et edelleenkään ole vastannut, mitä fossiilisten venäläisen kivihiilen ja maakaasun tilalle ? Tuulivoima, aurinkovoima ja lämpöpumpputeknologia voivat ratkaista ko.ongelman vain hyvin pieneltä osin. Vapaavuoren miljoona odottaa edelleen ottajaansa.
Stadi tulee kylmenemään v. 2030 ilman fossiilisia varmuudella. Yhdeksän vuoden siirtymäaika on tässä aivan onnettoman lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön tuonti viimeisen kymmenen vuoden aikana johtuu lähinnä OL3:n epäonnistumisesta, eikä ole mikään poliittinen valinta. Uusiutuvat sähköntuotantoinvestoinnit ovat sitävastoin lähteneet liikkeelle jatkuvasti parantuneen kannattavuuden vuoksi.
Stadin kylmeneminen ei varsinaisesti minua huoleta. Aikatauluja voi siirtää jos vastuullinen luopuminen fossiilista ei millään onnistu. Veikkaisin kuitenkin, ettei sitä tarvitse siirtää. Siirtyminen hiilineutraaliin elämään on tapahtunut jopa nopeammin kuin olen itse olettanut. Kehityksellä on taipumus vain kiihtyä. Teitä haittaavia jarrumiehiä on yhä vähemmän vaikka pidättekin kovaa meteliä. Mitään vaikutusta teillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista seurata tätä ”keskustelua”. Miltei kaikki kaipaavat Suomeen uutta ”nokiaa”, työpaikkoja, vientituloja ja vaurautta. Osa ratkaisua on silmiemme edessä. Eikös sille löydy joukko vastustajia.
Tommi Viinikka, yrität vääntää yksinkertaisia esimerkkejä ja taloutta meille rautalangasta. Monimutkaisistakin asioista. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Mua hieman hämää markkinoiden näkökulmasta tuo siirtymä.
Jos oikeasti siirrytään, niin kokonaisuutena markkinoilla sen pitäisi olla sitten jostain myös pois.
Ja toisaalta nyt on hypetyksellä suunnattu ihan järkyttävä määrä valtioiden kautta rahaa tuohon viherhypeen ja pääsääntöisesti velaksi ja keskuspankki ostellu velat .
Tämä on pelkkää kuplaa kaikki ja todennäköisesti näistä greendiileistä suuri osa ei tule edes mitään päästöjä vähentämään, kun velkarahaa tungetaan kilpaa mihin tahansa minkä mainos vihertää.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut (sivusta) viimeisten parin vuoden aikana useammankin kiertotalouden startupin kehitystä. Se ei ole ollut kovin rohkaisevaa katsottavaa. Sen sijaan maailmalla suuret yritykset ovat investoineet kassavirtaansa varsin menestyksekkäästi uusiin liiketoimintoihin.
Tuohan on perinteinen Boston Consultingin malli. Uskon siihen.
Muutosta tapahtuu joka tapauksessa. Siinä voi olla mukana tai antaa amerikkalaisten ja kiinalaisten hoitaa hommat. Minä toivon, että eurooppalaiset yhtiöt ottavat osansa tästä kakusta. Toivon, että internet -liiketoiminnan kehityksestä on opittu jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaiset lisäävät kivihiilen käyttöään 30 % vuoteen 2030 mennessä Pariisin sopimuksen ulkopuolella v. 2018 tasoon verraten, joten on ehkä naiivia väittää kiinalaisten hoitavan hommat.
Irtonainen raha, markkinat ja vaikutusvalta toki näitä kiinnostavat edelleen, kun rahastettavina on poliittisten päätösten myötä tehdyt kökköstrategiat mm. tuotavvon siirtäminen punaviheraatteen palosta länsimaista Kiinaan muiden mahdollisuuksien yhä edelleen hiipuessa huonompaan.
Esimerkkinä tästä terästeollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin siihen, että katsoin suurimmat aurinkoenergian parissa toimivat yritykset. Parinkymmenen joukkoon ei mahtunut yhtään eurooppalaista. Kaikki amerikkalaisia tai kiinalaisia.
Onneksi tuulivoima on eurooppalaisvetoinen teknologia: Vestas Wind ja Siemens Gamesa hallitsevat niissä markkinoita.
Ilmoita asiaton viesti