Melkein valmis hallitusohjelma
Hallituksen muodostamiseen liittyen on törmännyt jatkuvasti puheeseen sopeutuksista, jotka saadaan aikaan leikkauksilla, veronkorotuksilla ja kasvun vauhdittamisella. Puolueet ovat esitelleet leikkauslistoja ja veronkorotuslistoja, mutta olen jäänyt odottamaan konkreettista listaa kasvun vauhdittamisesta.
Paras esitys aiheesta, jonka lyhyellä googlauksella löysin, oli Keskuskauppakamarin käsialaa. Itse asiassa esitys vaikuttaa niin hyvin valmistellulta, että soveltuisi vaikka suoraan seuraavan hallituksen hallitusohjelmaksi.
Tässä näytteitä esityksestä.
Ratkaisuja_Suomelle_paivitetty_12-2022.pdf (kauppakamari.fi)
”Maailman talousfoorumi WEF:n kilpailukykyvertailussa vuonna 2018 Suomi sijoittui palkanmuodostuksen joustavuudessa sijalle 139, kun mukana vertailussa oli 140 maata.”
”Suomi tarvitsee lisää ulkomaalaisia osaajia. Kysymys ei ole enää siitä halutaanko vai ei. Väestön ikääntyminen, työikäisen väestön vähentyminen ja yritysten kasvava osaajatarve ovat haasteita, joihin ei voida vastata ilman osaajien maahanmuuton kasvattamista. Nyt on viimeinen hetki poistaa itse asetetut esteet osaajien maahanmuutolta ja houkutella lisää ulkomaalaisia osaajia.”
”Suomesta maailman osaavin kansa. Osaavan työvoiman saatavuus on
turvattava yrityksille kaikissa olosuhteissa. Koulutusjärjestelmän on vastattava nykyistä paremmin työn murroksen aiheuttamiin uusiin osaamistarpeisiin. Osaamisen rapautuminen on pysäytettävä ja osaamistasoa sekä koulutustasoa on nostettava.”
”Tuottavuuskehitys on käännettävä kasvu-uralle. Suomi on nostettava takaisin digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen kärkimaaksi. Sääntely-ympäristön on oltava salliva, ennustettava ja teknologianeutraali.”
”Suomen tulee olla aktiivinen kansainvälisen verotuksen kehittämisessä, ja ajaa pienten teollisuusmaiden etua neuvotteluissa.
Suomen ei kannata jättäytyä pois kansainvälisistä veromuutoksista, muttei myöskään toteuttaa kansainvälisen verotuksen toimia etupainotteisesti yksin.”
”Hiilikädenjäljen kasvattaminen edellyttää Suomen hallitukselta aktiivista ja ulospäinsuuntautunutta otetta kansainväliseen ilmastodiplomatiaan, kauppapolitiikkaan, kaupanesteiden purkamiseen, vienninedistämiseen
ja markkinaehtoisen ilmastosääntelyn ja standardien edistämiseen.”
”Menestyäkseen Suomi tarvitsee investointeja. Laajamittaisia investointeja
tarvitaan myös nopealla aikataululla tukemaan Suomen vihreää siirtymää
kohti hiilineutraaliustavoitteita. Raskas byrokratia ja ennakoimattomat käsittelyajat jättävät Suomen lähtötelineisiin, kun investoinnit valuvat Suomen rajojen ulkopuolelle, esimerkiksi Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin.”
”Suomen ja alueiden saavutettavuuden, liikenneinfrastruktuurin kunnon ja
toimivuuden merkitys korostuu harvaan asutussa, pitkien etäisyyksien maassa, jossa kohdemarkkinat ovat kilpailijamaihin verrattuna kaukana. Korkeat logistiikkakustannukset osaltaan heikentävät suomalaisten yritysten kilpailukykyä.”
”Yrityksillä on oltava reilut ja tasapuoliset kilpailuedellytykset, eikä uusien yritysten markkinoillepääsylle saa olla esteitä. Terve ja toimiva kilpailu on kaikkien osapuolten etu.”
”Sote-uudistus on pantava toimeen hyvinvointialueilla kustannustehokkaasti niin, että sote-kustannusten kasvu taittuu ja palveluiden laatu paranee. Suomi ei tarvitse lisää byrokratiaa eikä kolmatta verotustasoa. Yritykset on otettava nykyistä laajemmin mukaan tuottamaan julkisia palveluita.”
”Suomen tulee olla EU-politiikassa aloitteellinen, aktiivinen, johdonmukainen sekä eurooppalaiseen yhteistyöhön myönteisesti suhtautuva. Vain olemalla rakentavasti mukana etsimässä yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja ja käymällä aktiivista keskustelua EU:n kehittämisen linjoista riittävän aikaisessa vaiheessa, saamme äänemme kuuluviin. Vain niin voimme ajaa omia tavoitteitamme, saada näkemyksillemme painoarvoa ja vaikuttaa EU-lainsäädäntöön sekä koko EU:n tulevaisuuteen.”
Tuohan oli ihan hyvä esitys Suomen talouden korjaamiseksi. Muutama asia siitä pisti silmään. Ensinnäkin Suomi tarvitsee osaajia. Miksi sitten valtion ja yritysten toiminta on juuri päivastoin? Surkeat palkat, korkeat verot ja sosiaaliturva houkuttelee juurikin kaikkia muita tänne. Pitää tutkia tarkemmin kun ehtii, nyt illanvieton pyörteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppakamari ei ehdota sosiaaliturvan leikkaamista muilta osin kuin ansiosidonnaisen porrastamista ja lyhentämistä. Eikä taida mikään puoluekaan ehdottaa. Indeksijarru voisi tulla kyseeseen.
Kahden prosenttiyksikön tuloverojen alennus sisältyi ehdotukseen.
Palkkojen surkeus on suhteellista. Norjan, Sveitsin tai Tanskan palkkatason kanssa tuskin pystyy kilpailemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vertaan aina meitä muihin pohjoismaihin, näin on tehty maailman sivu. Albania ei ole oikea vertailukohde meille. Alamme olla pohjasakkaa kaikilla mittareilla näihin verrattuna. Oman lisänsä tulee vielä tuomaan täysin löperö maahanmuuttopolitiikka, saamme naapurimaista kaikki riesat tänne, kun jopa Ruotsi alkaa passittaa siellä ’vaarallisessa’ kotimaassaan lomailleita takaisin sinne, Norja ja Tanska ovat tehneet samaa jo vuosia. Norjassa on tullut vierailtua melko usein ja yllättäin sielläkin on hoitopaikoista pulaa, rahastahan se ei ole tuolla kiinni, ovat tehneet nättiä tiliä viime aikoina.https://e24.no/boers-og-finans/i/LljJ4p/oljefondet-passerer-ny-milepael Kävin juuri viime kuussa siellä ja kotihoitajan tuli juttua asiasta. En kyllä yhtään ihmettele että Suomesta ja Ruotsista karkaa hoitajat sinne…..
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä lista, mutta perheiden yhdistäminen askarruttaa.
Mitä mieltä olet esim. Siitä, että täällä jo olevan Somalipariskunnan mies hakee hänelle sallitut 3 muuta vaimoaan Suomeen ja kaikki saavat oman talouden asuntoineen ja siihen kuuluvat asumistuet yms.edut. Ja koko konkkaroikka lomailee sitten siinä vaarallisessa maassa, mistä ovat pakolaisina lähteneet. Ja tietysti ”firman piikkiin”.
Ilmoita asiaton viesti
Koskeeko perheen yhdistäminen myös moniavioisia perheitä?
Ilmoita asiaton viesti
Mietipä sitä, jos ei koskisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa moniavioisuus poistettiin vuonna 1999 rikoslaista, mutta avioliitossa on sallittua olla kerrallaan vain yhden ihmisen kanssa.
”Suomeen ei hyväksytä moniavioisten perheiden yhdistämistä. Vain yhdelle puolisolle voidaan myöntää oleskelulupa perhesiteen perusteella”, kertoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Leena Turku.
”Yksittäisissä tapauksissa Suomeen on hyväksytty toisen avioliittoon lapsia perheenyhdistämisen kautta. Asianomaisilla tulee olla näyttöä perhesiteistä Suomessa asuvaan vanhempaan ja myös lähtömaassa olevan vanhemman suostumus’’.
Lapsi päätyy siis vastaanottamaan oleskeluluvan Suomesta ja jättämään lähtömaahan vanhemman, usein äidin. Vaihtoehtoisesti hän jää lähtömaahan, jossa olosuhteet saattavat olla äärimmäisen hankalat. Migrin mukaan on mahdotonta selvittää, kuinka monessa tapauksessa on ollut kyse moniavioisesta perheestä, sillä perheenyhdistämishakemuksen tekemiseen ja hylkäämiseen liittyy monta eri taustatekijää.”
https://voima.fi/artikkeli/2017/lapsia-vanhempia-huoltajia/
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin. Laki on on laki ja käytäntö on toinen. On siinä Migrillä selvittelemistä, minkä vaimon tai lapset hyväksyvät ja mitä ei, joten tehdään toivomusten mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoja ei kuitenkaan tule kuin se yksi, yksittäistapauksissa toisesta avioliitosta on voinut lapsia tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Otan kantaa vain työperäiseen maahanmuuttoon ja sen yhteen tärkeään osa-alueeseen, suomenkielen taitoon.
Suomenkieltä ei opi yksikseen internetin kielikurssien avulla. Täytyy saada opetusta opettajan ohjauksessa. Nuori voi oppia kieltä riittävästi voidakseen jatkaa peruskoulussa, mutta aikuiselta menee vähintään yksi vuosi. Tämän tiedän kokemuksesta koska omassa perheessä oli neljä lasta ja heidän äitinsä indonesiasta. Lapset oppivat nopeasti, mutta aikusella uuden kielen oppiminen vie aikaa varsinkin kun suomenkielen rakenne poikkeaa merkittävästi esim englanninkielestä. Äiti osaa englantia hyvin.
En ole huomannut mitään suunnitelmaa koulutuksen organisoimisesta tuhansille maahanmuuttajille.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Tietysti kaikkien maahanmuuttajien ei tarvitse puhua suomea. Hyvä englanti riittää mainiosti useissa ammateissa jopa palvelualoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa ihan hyviä toimenpiteitä mutta näitä aika lailla ympäripyöreitä ehdotuksia on saatu nähdä ja kuunnella kaikilta poliittisilta tahoilta. Eniten minua huvittivat ensimmäisessä taulukossa esitetyt työllisyysvaikutukset. Luvut näyttivät lähinnä jossakin lobbareille järjestetyssä saunaillassa pienessä kaljassa pidetyn ”aivoriihen” tuloksilta. Ekonomistit eivät vain pysty ennustamaan millään tarkkuudella!
Olen ollut työaikanani paljonkin tekemisissä koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen kanssa ja tullut siihen johtopäätökseen, että näiden edistäminen ei riipu niinkään suurista rahallisista panostuksista vaan lahjakkaista ja älykkäistä ihmisistä. Valitettavasti opetushallinnon ja yritysten johtoelimissä on keskinkertaisia, pikkusieluisia johtajia, jotka estävät itseään älykkäämpien ihmisten luovien ajatusten edistämisen toteutusasteelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli lyhyt kooste 76 sivuisesta esityksestä. Lisää konkretiaa löydät kirjoituksen alussa olevasta linkistä esitykseen. Mm. työllisyyspaketti on avattu aika laajasti. Viittauksia on mm. ETLA:n tutkimukseen.
Ilmoita asiaton viesti