Metsäteollisuudella menee odotetun huonosti
Stora Enso julkaisi aamulla yhdeksän kuukauden tuloksensa. Luvut olivat odotetun karut:
Liikevoitto viimeisellä vuosineljänneksellä oli 21 miljoonaa, mikä vastasi suurinpiirtein analyytikkojen odotuksia. Pudotusta liikevoitossa oli 96%. Koko alkuvuoden operatiivinen liikevoitto oli 292 miljoonaa. Sekin putosi 81%. Sijoitetun pääoman tuotto laski 4,7 prosenttiin edellisen vuoden 22,1 prosentista.
Kaikki tuoteryhmät jäivät tavoitteistaan, joskin Biomateriaalit pääsivät melko lähelle (liikevoitto 12% kun pitkän aikavälin tavoite on 15%). Eniten tavoitteista jäi puutuotteet, joka teki 7,2% liiketappiota (tavoite +20%)
Yhtiön tuore toimitusjohtaja Hans Sohlström kommentoi:
Sellun maailmanlaajuinen kysyntä on edelleen heikkoa, ja tarjontaa on paljon. Inflaation ja korkeiden korkojen negatiivinen vaikutus rakennusmarkkinoihin jatkuu, mikä painaa tulostamme rakennusratkaisuissa.
Muuttuvat kustannuksemme ovat laskeneet huippulukemista, mutta ovat edelleen korkeat aiempaan tasoon verrattuna samalla, kun puun saatavuus oli edelleen niukkaa. Emme odota merkittävää parannusta markkinoiden kysynnässä tai varastotasoissa loppuvuoden aikana.
Pidemmän aikavälin suorituskykyyn Sohlströmillä on kuitenkin luottamusta. Yhtiö keskittyy nyt voiton ja rahavirran tuottamiseen. Tehostustoimia on käynnissä.
Tänään saadaan myös UPM:n tulos. Siltä voidaan odottaa hiukan parempaa suoritusta, koska energian myynti tuottaa tasaisempaa liikevoittoa.
UPM:n osake on noussut portfoliossani suurimmaksi sitten oston vuonna 2008. En kadu vaikka finanssikriisin aikoihin maailmanloppua povattiin kaikille.
Ainoa iso kysymysmerkki on tj.Jussi Pesosen eläköityminen lähiaikoina.Uusi toimitusjohtaja on Massimo Reynaudo Italiasta.Hyvä asia kun tulee talon sisältä.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin Reynado on toiminut johtajana UPM Raflatacissa vuosina 2017–2021. Vuosina 1995–2017 hän toimi useissa johtotehtävissä Kimberly-Clark -yhtiössä. Hänellä on maisterin tutkinto tekniikan alalta Politecnico di Torinosta ja lisäksi opintoja liiketaloudessa ja johtamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan tuli ihmeteltyä sellun tuotannon valvomotöiden kovaa palkkatasoa.
Liekö nyt nähtävissä palkkaneuvottelujen tuloksia?
Puu kasvaa ja kasvu pitäisi olla voimistumassakin, kun ilmassa on reilummin CO2:sta ja ilmasto lämpiää. Eilen tilattiin puupellettiä lämmitykseen. Hinta oli yli kaksinkertainen kahdenvuoden takaiseen verrattuna. Jotku tienaa edelleen?
Ilmoita asiaton viesti
Esim. UPM:llä on 17.000 työntekijää, joten tehokkuus/automaatio on aika hyvällä tasolla. Liikevaihto per työntekijä on siis yli puoli miljoonaa. Mutta silti palkoillakin merkitystä. Enemmän kuitenkin lopputuotteiden myyntihinnoilla ja raaka-aineiden hinnoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kiintokuution koivua saa hintaan 30-35 e ja sellutonnista vaikkapa ainoastaan runsaan tuhat euroa tonnilta,niin tällaista sellun alkutuottajaa kyllä hämmentää syyte raaka-aineen liian korkeasta hinnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Nopean googlauksen perusteella sellutonniin tarvitaan 4-4,5 kuutiota puuta. Sinun luvuillasi siis noin 130 euron luokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
UPM:n liikevaihto laski 24% Q3 ja 7% alkuvuonna.
Vertailukelpoinen liikevoitto laski Q3 72% ja 52% alkuvuonna.
Ilmoita asiaton viesti