Metsäteollisuuden huippusuhdanne ohi

Metsä Board antoi eilen tulosvaroituksen, joka sai osakekurssin 10% alas 6,56 euroon. Kurssi on nyt samalla tasolla kuin marraskuussa 2020 tai marraskuussa 2018. Viimeisten viiden vuoden aikana kurssi on ollut korkeimmillaan 10,14 (toukokuu 2021) ja matalimmillaan 4,30 elokuussa 2019.

Vielä viime vuoden tulosjulkistuksessa yhtiö ennakoi tammi-maaliskuulle noin 100 miljoonan euron liikevoittoa. Nyt arvio pudotettiin 89 miljoonan euron tasolle.

Samana päivänä Stora Enso ilmoitti Anjalan toisen paperikoneen sulkemisesta.

OP:n analyytikko Henri Parkkinen Arvopaperi-lehdessä:

Sellumarkkina on heikentynyt, hinnat ovat tulleet alaspäin ja kysyntä on heikentynyt.

Yhtiö kertoo myös, että Kiinan markkinoiden kehitys on ollut odotettua hitaampaa.

OP:ssa yhtiötä seuraava seniorianalyytikko Henri Parkkinen kertoo, että samanlaista viestiä Kiinan suunnalta on tullut alkuvuonna useammalta pörssiyhtiöltä.

”Koronarajoitusten purkamisen jälkeen talouden normalisoituminen ja ihmisten kulutus- ja ostokäyttäytymisen palautuminen ei ole tapahtunut sillä voimalla, mitä moni on ajatellut”, Parkkinen sanoo.

Metsä Boardin viime vuosi oli todella hyvä. Käytössä olleen pääoman (ROCE, Return on Capital Employed) tuotto oli 20,9%, kun yhtiön pitkän aikavälin tavoite on 12%.

Metsä Board on UPM:ää ja Stora Ensoa riippuvampi sellusta ja kartongista, sillä Metsä Board ei myy sahatavaraa. Yhtiön enemmistöomistaja Metsäliitto Osuuskunta omistaa sahat suoraan.

Kuitupuun ja sellun hinnat ovat huipussaan. Sellun osalta huiput on nähty ja hinnat tulossa reippaasti alas. Kuitupuun hinnan on seurattava perässä.

Maaseudun tulevaisuuden mukaan puun hinnassa ei vielä juuri näy käännettä, mutta kun tiedetään rakentamisen kääntyneen myös taantumaan ja talotehtaiden olevan vaikeuksissa, on myös tukkipuun hinnan syytä laskea.

Puun hinta – Maaseudun Tulevaisuus

Investoinnit valmistuvat laskevaan markkinaan

Metsä Boardilla on meneillään massiivinen investointiohjelma. Yhteensä 657 miljoonan investoinnit valmistuvat heikkeneviin markkinoihin, mutta talous on kunnossa. Kassavaroja yhtiöltä löytyy 556 miljoonaa ja 453 miljoonan veloista suurin  osa erääntyy vasta vuoden 2025 jälkeen.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu