Mihin veroparatiiseja ”tarvitaan”?

Finnwatch määrittelee veroparatiisin näillä kriteereillä:

  • joissa on alhainen tai olematon verotus
  • joissa vallitsee tiukka pankkisalaisuus
  • joiden lait mahdollistavat yritysten todellisten omistajien salaamisen
  • jotka eivät edellytä alueellaan toimivilta yrityksiltä varsinaista tuotannollista toimintaa

Veroparatiisit nakertavat julkista taloutta (finnwatch.org)

(Asia nyt tietysti ole kovin merkittävä, mutta todetaan, ettei Finnwatch ry maksa veroja vaatimattomista 30.000-45.000 Euron voitoistaan)

Tilinpaatos_2020_hallituksen_allekirjoittama.pdf (finnwatch.org)

Veroparatiisia voidaan tietenkin käyttää verojen välttelyyn. Esimerkkinä puhuttiin viime päivinä tapauksesta, että Uros olisi siirtänyt vastikkeetta tai nimelliseen hintaan  patenttiensa hallinnan Luxemburgiin. Näin tulosta voitaisiin näyttää alhaisen verotuksen maissa.

IL-Analyysi: Uroksen kohtalo verottajan käsissä? (iltalehti.fi)

Verojen välttelyä merkittävämpi syy veroparatiisien käyttämiseen on kuitenkin omistuksien piilotus. Pandoran paperien yhteydessä kerrottiin mm. Reliance Groupin Anil Ambanista, ”varattomasta” liikemiehestä, jolta Kiinalaiset pankit yrittävät periä saataviaan. Esille tulleiden dokumenttien mukaan tyhjätaskulla on 1,3 miljardia piilotettuna 18 veroparatiisiyhtiöön mm. Jerseyllä ja Neitsytsaarilla.

Oma ryhmänsä muodostavat poliitikot, jotka ovat varastaneet valtiolta. Nyt esiin tulleissa paljastuksissa mainittiin meillä laajasti uutisoidun Venäjän lisäksi mm. Pakistanin pääministeri Imran Khanin lähipiirin siirtäneen miljoonia veroparatiiseihin.

Prime Minister Imran Khan promised ‘new Pakistan’ but members of his inner circle secretly moved millions offshore – ICIJ

Oma lukunsa on Jordania kuningas Abdullah, joka omistaa vuodon mukaan muutamia huviloita myös Kalifornian Malibu Beachillä. Niistä on oikeauskoisen muslimin mukava katsella vähäpukeisia surffaajia.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu