Mikä Helsingin pörssissä on vialla?
Helsingin pörssin karhumarkkina täytti viime kuussa kolme vuotta. Tällä hetkellä tosin näyttää siltä, että pohjat saavutettiin jo vuosi sitten. Viime vuoden lokakuussa OMX Helsinki 25 indeksin pohjat olivat 4033 pistettä ja nyt ollaan 4644 pisteen tasolla, eli pohjalta on noustu 15%. Silti Helsingin pörssi on kolmen vuoden takaisia noteerauksia alempana toiset 15%.
Samaan aikaan Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi on noussut 30% ja Euroopan Stoxx 600 indeksikin 20%. Tuottoero Eurooppaan on siis -35 prosenttiyksikköä ja Yhdysvaltoihin -45 prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa.
Ensimmäiset puolitoista vuotta kolmen vuoden tarkasteluajasta Helsinki ja muu Eurooppa menivät samaan suuntaan, mutta sen jälkeen ero alkoi revetä.
Mistä tämä johtuu?
Alla olevasta kuviosta pystyy päättelemään ainakin jotakin.
Viisisakaraisen kuvaajan ”Valuation” sektori osoittaa indeksin yhtiöiden arvostuksen. Suomessa osakkeet ovat verrokkeja halvempia suhteessa tulokseen, liikevaihtoon, netto-omaisuuteen ja kassavirtaan. Osinkotuotto on selvästi isojen indeksien yhtiöitä korkeampi.
Sektori ”Consensus” kertoo suomalaisten osakkeiden olevan analyytikkojen odotuksiin nähden samalla tavalla hinnoiteltu kuin eurooppalaiset osakkeet, mutta hieman kalliimpia kuin yhdysvaltalaiset.
Nämä kaksi sektoria kertovat lähinnä osakkeiden arvostuksesta. Seuraavat kolme sektoria valottavat paremmin syitä:
”Business Predictability”: Hajonta suomalaisten yhtiöiden ennusteissa on suurempaa. Analyytikot eivät ole joko yhtä hyvin kartalla yhtiöiden toiminnasta ja tulostasosta tai sitten yhtiöt viestivät tilanteestaan epäluotettavammin. Ikäviä yllätyksiä tulee useammin. Suomessa ”ansainnan laatu” on selvästi keskimääräistä heikompaa. Tämä tietysti johtuu osittain myös siitä, että suomalaiset – suuremmatkin – yritykset ovat kansainvälisesti pieniä ja toimivat suhdanneherkillä toimialoilla.
” Momentum ”: Varsinkin Yhdysvaltoihin verrattuna yritysten viimeaikaiset (4kk vs. 12kk) uutiset ovat olleet negatiivisempia. Liikevaihdon ja tuloksen ennusteita on tarkistettu enemmän alaspäin kuin ylöspäin.
” Financials”: Suomessa yritysten omavaraisuus ja taloustilanne ei poikkea paljon keskiarvosta. Sen sijaan kannattavuus suhteutettuna sijoitettuun pääomaan ja liikevaihtoon on selvästi heikompi. Suurin ero tulee kuitenkin kasvusta. Yritysten tulokset ja liikevaihdot eivät kasva, toisin kuin Yhdysvalloissa ja myös muuta Eurooppaa heikommin.
Selitykseksi on tarjottu yritysten keskittymistä harvoille toimialoille: metsäteollisuuteen, metalliteollisuuteen, perusteollisuuteen. OMX 25 -indeksissä defensiivisiä toimialoja edustaa laskutavasta riippuen noin 8 yhtiötä (Orion, Mandatum, TietoEvry, Sampo, Qt Group, Elisa, Kesko ja Fortum). Loput 17 yhtiötä on syytä laskea syklisiksi.
Lisäksi Suomen yritykset ovat kansainvälisesti katsoen pieniä ja maa on reuna-aluetta. Kansainväliset sijoittajat alkavat vetää ensimmäiseksi rahojaan eksoottisiksi katsomiltaan reuna-alueilta. Suomen markkinoilla alkoikin lasku pari kuukautta isoja markkinoita aiemmin. Vastaavasti rahavirtojen palatessa ydinmarkkinat vetävät rahaa sisäänsä ensimmäisenä ja reuna-alueet alkavat kiinnostaa vasta sitten, kun ydinmarkkinat alkavat näyttää turhan kalliilta.
Silloin, kun kansainvälisten sijoittajien raha alkaa virrata reuna-alueelle, saattaa markkinoiden ohuuden vuoksi tulla kunnollinen korjaus arvostustasoon. Jää vaan nähtäväksi milloin tämä tapahtuu. Yritysten kasvu ja kannattavuus pitäisi myös saada siihen mennessä kuntoon.
Kauppalehdessä oli juuri juttu jossa lehden toimittaja oli antanut asiantuntijoiden etsiä Helsingin – nyt ns. alihinnoitellusta – pörssistä tunnuslukujen perusteella hyviä sijoituskohteita.
Kuulemma niitä ei löytynyt.
No, voi lohduttautua sillä että näitä asiantuntijoita – ja juttuja – on erilaisia ja suurin osa väärässä, kuten me muutkin.
Oma viimeisin sijoitukseni kohdistui sopimusvalmistaja Skanfil Oyj:n.
Ilmoita asiaton viesti
Satsasin tämän kuun alussa pari tonnia pörssiin, kun ajattelin, että täytyyhän se käänne jossain vaiheessa tulla. Toistaiseksi olen selkeästi pakkasella. Kannattaisikohan ostaa lisää samoja osakkeita? Tappioksi en myy mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei harrasta (päivä)treidaamista, yleisindeksin mukaan se salkku suurimmalla osalla kehittyy.
Onhan Helsingin pörssi noussut vuoden alusta, kuten Tommi tuossa toteaa, noussut, mutta laahaa muuta Eurooppaa puhumattakaan jenkeistä.
Suomella on teollisen rakenteensa ohella sijainti-handikäppi, eli vieressä sotaa käyvä suurvalta joka iso kauppapotentiaali on keväästä 2022 leikattu kokonaan pois – mukaanlukien Aasian kohteiden tavoittaminen Venäjän yli. Tästä puhutaan liian vähän, ja tämä riski voi vielä pahentuakin, jos huonosti käy.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo Scanfil näytä mitenkään kalliilta. Analyytikkojen konsensuksen mukaan nousuvara on 17% ja P/E 12 (2024) ja 11 (2025). Täytyypä laittaa seurantalistalle.
Ilmoita asiaton viesti
Scanfil on kuitenkin sopimusvalmistaja ja siis riskissä löytyy.Itse en enää jaksa seurata kovin pörssiä. Holdaan salkkua enkä tee kovin muutoksia. Minulle yksityissijoittajana riittää mainiosti tämä muutaman sadan tonnin osakesalkku. Onhan sitä siinäkin.
Nyt terveydellisistä syistä joudun viettämään talven Suomessa koska arvostan Suomen lääketieteen niin korkealle että hoidatan itseäni nyt täällä. En ole kuitenkaan hengenvaarassa.
Toista se oli aikoinaan. Vuosituhannen aika oli mahtavaa pörssissä sekä hyvässä ja pahassa. Elcoteq ja A.Piippo taisi olla se jossa menetin juuri uskoni sopimusvalmistajiin. Mutta varmaan hyvin tekee niillä tiliä jos vain on aina ajan hermolla.
UPM on edelleen se minun juttuni. Nythän olen toki tankannut sitä lisää hieman mutta pääosa on finanssikriisin aikoihin ostettua n. 6€ kappalehintaan. Se on mielestäni se kansainvälisesti kiinnostavin osake täällä. Toki Kone myös olisi myös mutta siinä omistusrakenne karkoittaa osan sijoittajista pois. Se on salkussa jo v.2005 ostettu ja en ole tehnyt mitään.
Muuten nythän voisin osallistua yhtiökokouksiin ja puhtaasti mielenkiinnosta. Aiemmin olin työaikana aina töissä ja eläkkeellä sitten Espanjassa Teneriffalla. Mutta nyt olisi tilaisuus käydä katsomassa ilmapiiriä. Tommi varmaan on kokenut hai näissä kokouksissa?
Ilmoita asiaton viesti
En ole osallistunut yhtiökokouksiin. Johdon esitykset tulee kyllä luettua netin kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko yksi syy Helsingin pörssin huonoon nousuun olla pörssiosakkeiden maltillisessa kysynnässä? Saattaa olla, jos jotkut suurosakepelurit maailmalla huomaavat tämän, niin Helsingin pörssin indeksi alkaisi nousta kovaa vauhtia. Pörssitaloudessa lieneekin suuri vedätysmahdollisuus ainakin lyhyehköillä aikajänteillä, jos olen oikeassa, että korkea pörssiyhtiön arvo kertookin enemmän odotuksista kuin tämän ajan tuloskunnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Päiväkaupassa pörssissä on kaikenlaista vedätystä, mille pitää tulla immuuniksi, jos osakkeisiin sijoittaa. Suurilla rahoilla pelaavat shorttaajat osaavat manipuloida kursseja myös alaspäin netotakseen aiemmista lyhyeksi myynneistään. Mm. siksi joukossa on selviä ”peliosakkeita”, jotka sahaavat edestakaisin suurin vaihteluin kaiken aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin vain jos Helsingin pörssin kokonaiskuva on jäänyt arvotuksessa jälkeen, niin mistä se mahtaa johtua. Tuskin meillä Suomessa paljon huonompia yhtiöitä on suhteellisesti kuin Jenkkilässä, vaikka ne ovatkin yleensä paljon pienempiä pörssiyhtiöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ison osan USA:n ylisuoriutumisesta Eurooppaan nähden selittää muutama jättiyritys. Räikeimpänä NVidia, joka tekoälybuumin myötä on noussut 190% vuoden alusta, rahassa yli 2000 miljardia dollaria.
Eurooppaan nähden Suomi on hävinnyt lähinnä syklisen yritysrakenteen vuoksi. Sykli kun on edelleen aika heikko, vaikka parantuneekin ensi vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ymmärrä mitään noista pörssiosakkeista.
Minun laskennassani on ainoastaan 1 unssi kultana; sen nousu ja lasku. Muuta en osaa ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ymmärsit sijoittaa tuohon kultaasi 20 vuotta sitten, onnittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri oli tänään otsikko, jonka mukaan kullan hinta alkaa laskea USA:n vaalien jälkeen, lopputuloksesta riippumatta. Tämä oli tietysti vain ennuste.
Ilmoita asiaton viesti
Kultaa pidetään ns. pääomien turvasatamana, joten luulisi sotapuheiden päinvastoin nostavan sen hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä kullan hinnassa näkyy uskoakseni myös mahdollisuus vähemmän rauhanomaiseen vallanvaihdokseen. Ennusteen pohjalla oli ajatus, etteivät rähinät toteudu. Kultahan on nyt huippuhinnoissa ja vuoden alustakin on toteutunut kolmanneksen nousu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen siihen sijoitellut jo yli kolme vuosikymmentä ja nyt olisi ajatuksissa vähän myydäkkin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se päivänselvää, että alihintaiset osakkeet nousevat jossain vaiheessa. Kyse on enemmänkin sijoittajien resilienssistä.
Esim. Neste on mielenkiintoinen kohde tällä hetkellä.
Osaketta saa likimain pilkkahintaan, vaikka osinkotuotto on ollut suhteellisen tasaista tähän saakka. Sijoittajat eivät vain taida luottaa Nesteen kilpailukykyyn tilanteessa, jossa edullisesti saatu venäläisöljy jouduttiin korvaamaan toimituskuluiltaan kalliimmilla tuotteilla ja öljyn klutuksen uskotaan vähenevän.
Missä vaiheessa sijoittajien usko vihreään siirtymään loppuu, on se hetki, jolloin Nesteen osake alkaa palaamaan entiseen arvoonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Neste on nimenomaan vihreän siirtymän hyötyjiä. Katteensa yhtiö tekee (tai ainakin paremmassa syklissä teki) uusiutuvilla tuotteilla.
https://www.neste.fi/vastuulliset-ratkaisut/tuotteet/uusiutuvat-polttoaineet
Tosin vuonna 2021 öljyn hinnan ollessa korkealla myös Nesteen perinteiset polttoaineet kannattivat hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
”Nesteen uusiutuvien polttoaineiden jalostusmarginaali on ollut laskussa vuoden 2024 aikana, erityisesti ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vuoden 2024 tammi-maaliskuussa uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali laski 562 dollariin tonnilta, kun se oli vastaavana ajankohtana edellisvuonna 945 dollaria. Tämä heikentyminen johtui pääasiassa markkinatilanteen muutoksista, kuten uusiutuvien polttoaineiden preemioiden ja biopolttoainetodenteiden hintojen laskusta sekä raaka-aineiden hintojen epävakaudesta.
Vaikka myyntimäärät kasvoivat, jalostusmarginaalien lasku johti huomattavaan kokonaiskatteen heikkenemiseen verrattuna vuoden 2023 vastaavaan aikaan. Neste jatkaa pyrkimyksiä sopeutua heikentyneisiin markkinaolosuhteisiin keskittyen samalla tuotannon kasvattamiseen esimerkiksi Singaporessa ja Rotterdamissa.
Vuodelle 2024 ennustetaan kuitenkin hieman suurempaa myyntivolyymien kasvua, mutta marginaaleihin liittyy yhä epävarmuutta. Tämä tekee uusiutuvista tuotteista Nesteelle kriittisen osan pitkän aikavälin menestystä”
Lainaus on hieman vanha. Jalostusmarginaalin nousu on ollut odotuksia hitaampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin johtuu Suomen vaihtotaseen vajauksesta. Rahaa virtaa mieluiten ulkomaille, jolloin se on poissa oman maan taloudesta.
Kansalaisilla ei tunnu olevan ylimääräistä käteistä pörssiin sijoitettavaksi. Iso osa kuluu ulkomaanmatkoihin, autoiluun jne.. , ja jos olisi, se valuisi maasta ulos kuitenkin lomailun myötä. Joten turha yrittää elvyttää lisää velanotolla. Siinä hommassa vain velka jää käsiin, ja raha häipyy maan rajojen ulkopuolelle
Ekonomistit huutavat kuitenkin lisää elvytystä! Jos Suomen luottoluokitus romahtaisi, julkisen velan hinta nousisi, ja siitähän ei hyvää seuraisi! Nykyhallituksen ongelma on, että
velka/BKT -suhde kasvaa sekä osoittajan että nimittäjän takia. Siis kierteessä ollaan.
Edellinen hallitus törsäsi aikalailla joka suuntaan. Tätä ”virtuaalista” kasvua on vaikeata palauttaa takaisin. Taloudesta on vaikea ottaa pois sitä rahamäärä, minkä siihen on aikaisemmin dumpannut!
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä hallituksia; nykyisiä tai edellisiäkään syyttelemään.
Eivät hallitukset/hallinnot ketään yksityistä ihmistä auttamaan rakentune.
Jokaisen, siis ihan jokaisen on vain omalta kohdaltaan rimpuiltava ja toimeen tultava ihan omin neuvoin.
Jos sitten tulee pula; mistäkin, yhteiskunnan apuakin löytynee.
Ilmoita asiaton viesti