Mikä on Fennovoiman kohtalo?

Kauppalehden mukaan Fennovoiman rahoituksesta puuttuu vielä kaksi miljardia. Rosatomin varapääjohtaja Kirill Komarov on varovaisen optimistinen, että rahoitus löytyy, mutta riski on olemassa. Rahoitusta etsitään eurooppalaisilta ja venäläisiltä pankeilta. Komarovin mukaan Rosatom on valmis antamaan omistuksensa edellyttämän 34% suuruisen takauksen lainalle, mutta kaikki suomalaisosakkaat eivät.

Rahoituksen haasteet saattaa kuulostaa yllättävältä, koska monella on ollut sellainen käsitys, että pankkien rahahanat ovat nyt avattu äärimmilleen auki. Ilmeisesti näin ei ole ja pankit osaavat edelleen vaatia turvaavat vakuudet luotoilleen. Minusta tämä on varsin hyvä uutinen.

Ydinvoimaa tarvitaan

Euroopan energiaratkaisu näyttää pitkälti pohjautuvan tuulivoiman rakentamiseen. Tämä tuo mukanaan voimakkaat tuotannon vaihtelut, joista tulee ongelmia, ellei markkinoille rakenneta myös lisää tasaista voimaa tai sitten erittäin suuri määri energian varastointikapasiteettia. Mikäli säätövoimaa ei voida toteuttaa riittävässä määrin ydinvoimalla ja mm. vesivoimalla, joudutaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä lisäämään.

Eurooppaan on rakenteilla tällä hetkellä ydinvoimaa vain Suomeen, Slovakiaan (kaksi reaktoria), Ranskaan, Iso-Britanniaan, Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Statistan arvion mukaan sähkön tuotanto maailmassa kasvaa vuoteen 2050 noin 43%. Energiantuotanto ei sinänsä kasva, vaan kasvu johtuu sähkön osuuden lisääntymisestä energiantuotannossa.

Arvion mukaan hiilen käyttö sähköntuotannossa pysyy ennallaan tai jopa hieman kasvaa vuoteen 2050. Kaasun käyttö kasvaa selvästi enemmän, yli 50%. Myös ydinvoiman tuotanto lisääntyy noin kolmanneksella. Suurin kasvu, noin 160%,  nähdään arvion mukaan kuitenkin uusiutuvissa tuotantomuodoissa.

• World electricity generation by energy source 2050 | Statista

Statistan arvion mukaan maailman sähköntuotanto jakautuisi vuonna 2050 seuraavasti:

  • Uusiutuva energia 49%
  • Hiili 22%
  • Luonnonkaasu 21%
  • Ydinvoima 8%
  • (Polttonesteet 0,38%)

Statistan arviot perustuvat olemassa oleviin teknologioihin, joten todellisuus saattaa muuttua tästä huomattavastikin, jos esimerkiksi pienet modulaariset ydinvoimalat tai jopa fuusiovoima nousevat mukaan markkinaosuuskamppailuun.

Kehittyvät maat lisäävät ydinvoimaa

Tällä hetkellä on rakenteilla olevista 50 ydinreaktorista 18 on rakenteilla Kiinassa, 3 Intiassa. Suurin osa muistakin vireillä olevista ydinvoimalaprojekteista on kehittyvissä maissa: Venäjällä, Valko-Venäjällä, Pakistanissa ja Bangladeshissa. Kehittyvien maiden lisäksi Euroopan ulkopuolella rakennetaan ydinvoimaa Yhdyvaltoihin, Arabiemiraatteihin ja Etelä-Koreaan (2 reaktoria)

Suunnitteilla on kuitenkin jopa noin 100 reaktoria ja uusia ydinvoimaa käyttäviä maita luvassa jokaisella mantereella.

Plans for New Nuclear Reactors Worldwide – World Nuclear Association (world-nuclear.org)

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu