Mikä tekee työstä tuottavaa?

Eilen tällä alustalla oli keskustelua työn tuottavuudesta Suomessa. Ajattelin jatkaa keskustelua.

Työn tuottavuus lasketaan yksinkertaisesti jakamalla bruttokansantuote tehdyillä työtunneilla. Suomen bkt on luokkaa 280 mrd. ja Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin noin 4,1 miljardia työtuntia. Yhden työtunnin tuotanto on siten noin 68 euroa.

List of countries by labour productivity – Wikipedia

Vuonna 2019 Suomessa yhden työtunnin tuottavuus oli ”Our World in Data” -listauksen mukaan 58 Euroa. Kympin nousu viidessä vuodessa johtunee puhtaasti inflaatiosta, sillä inflaatiokorjatut käyrät näyttävät nollakasvua.

Sen sijaan vuonna 2019 Suomen tuottavuus oli ihan kohtuullisella tasolla. Sijoitus oli 15. Totutusti jäimme Ruotsille, joka oli listalla sijalla 11. Sen sijaan voitimme niukasti Kanadan, Espanjan, Italian ja Iso-Britannian. Yllättäen Japani jäikin jo melko kauas taaksemme.

Mikä nostaa työn tuottavuutta?

Listalla Irlanti on maailman ykkönen tuottavuudessa. Minun käsittääkseni sitä voi selittää ainoastaan yhdellä tekijällä. Irlanti on alhaisella yhteisöverotuksellaan tarjonnut kilpailukykyisen kotimaan monille kansainvälisille yhtiöille. Yhdysvaltalaisista yrityksistä uuden kotimaan Irlannista ovat löytäneet mm. Accenture, Aon ja Aptiv. Sen lisäksi moni kansainvälinen yhtiö johtaa erillisiä toimintojaan sekä Euroopan toimintojaan Irlannista. Esimerkkinä voi mainita vaikkapa IBM:n tutkimuskeskus Irlannissa.

Johtopäätös: Pääkonttoreissa tehdään tuottavaa työtä.

Listan kakkonen on Norja. Tarvitseeko edes kommentoida?

Johtopäätös: Öljyn parissa puuhailu on tuottavaa.

Kolmosena listalla on Sveitsi. Sitä ei enää selitäkään yksi yksittäinen tekijä. Sveitsiläiset yritykset ovat menestyneet kuitenkin parhaiten lääketeollisuudessa. 196 miljardin arvoinen Novartis ja 175 miljardin arvoinen Roche selittää jo paljon. Sen lisäksi Sveitsi on menestynyt elintarvikkeissa (Nestle 240 mrd.) ja luksustuotteissa, kuten kelloissa ja kahvikoneissa (Jura).

Johtopäätös: Lääketeollisuudessa sekä luksustuotteiden parissa työskentely on tuottavaa.

Listan nelonen on Luxemburg. Luxemburg on ainakin sijoitusrahastoissa johtava sijaintimaa. Useat vaikkapa Nordean rahastot on rekisteröity Luxemburgiin.

Johtopäätös: Sijoitusten parissa työskentely on tuottavaa.

Listan vitonen, Tanska puolestaan nojaa taloutensa pitkälle lääketeollisuuteen. Novo Nordisk on 545 miljardin dollarin markkina-arvollaan Euroopan arvokkain yhtiö. Lisäksi Tanska on muotoilussa yksi johtavista maista.

Johtopäätös: Sama kuin Sveitsin kohdalla.

Kuudentena listalla on Yhdysvallat. Sen kohdalla väittäisin vuoden 2019 menestyksen johtuvan kovasta yrittämisestä, dollarin asemasta maailmankaupassa sekä suurista teknologiayhtiöistä, joiden kasvulle ei näytä tulevan loppua. Sitä paitsi tekoäly luultavasti nostaa Yhdysvaltoja entisestään.

Suomen ylittää myös Saksa, jonka vahvuutena on Suomen lailla vahva teollisuus, Ranska, joka tekee hyvää lisäarvoa mm. luksustuotteissa (LVMH, Kering), viineissä ja elintarvikkeissa sekä Belgia, joka saanee monenlaista mukavaa piristysruisketta EU:n toiminnoista.

Viimeisenä käsittelen Ruotsia, jonka tuottavuuden lähde on nähdäkseni erityisesti vahva innovointi ja erilaisten startup-yritysten perustaminen ihan sarjatuotantona. Ruotsi on yksi johtavia maita tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu