Miksi EU sallii 3% alijäämän?
EU sallii jäsenvaltioilleen 3% vuotuisen alijäämän kunhan velkaisuusaste ei ylitä 60% tasoa. Ylityksistäkään ei ole seurannut lieviä nuhteita pahempaa. Keskityn tässä kuitenkin siihen, miksi 3% on kestävä taso (2 % inflaatio-olosuhteissa).
Markkinahintainen bkt ja inflaatiokorjattu bkt
Kun julkisuudessa puhutaan bkt:n muutoksista, puhutaan määrästä. Eli luvut ovat inflaatiokorjattuja. Inflaation olosuhteissa markkinahintainen bkt kasvaa melko paljonkin nopeammin. Velkaisuusastetta verrataan markkinahintaiseen bruttokansantuotteeseen.
Yllä oleva rivi on Valtionvarainministeriön aineistosta. BKT:n muutos on ollut varsin vaisua, mutta inflaation vuoksi markkinahintainen bkt kasvaa kyllä vuosittain.
Markkinahintaisen bkt:n vuosimuutokset:
- 2021: 5,5%
- 2022: 6,3%
- 2023: 4,5% (VVM ennuste)
- 2024: 4,1% (VVM ennuste)
Mikäli alijäämä jää alle markkinahintaisen btk:n muutoksen, velkaisuus suhteessa bruttokansantuotteeseen alenee. Hitaasti, mutta varmasti.
Tänä vuonna alijäämä on 10,4 miljardia. Se on 3,7% suhteessa bruttokansantuotteeseen, mutta ei kasvata velka-astetta, koska alijäämä on alle markkinahintaisen bkt:n kasvun. Ensi vuonna tilanne on tuoreen budjetin mukaan sama: 10,1 miljardin alijäämä on 3,5% suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Alla oleva VVM:n laskelma velkaisuusasteen kasvusta edistää käsittääkseni perusuraa, eli siinä ei ole huomioitu budjettikehyksen mukaisia sopeutuksia. Budjettikehyksen mukaiset alijäämät eivät siten kasvata velkaisuusastetta. Eivät ainakaan, mikäli ennusteiden mukainen markkinahintainen bkt kasvaa odotusten mukaan ja kehyksessä pysytään.
Valtionvelka ja julkisyhteisöiden velka
Suomen valtionvelka pysyy EU:n antamissa rajoissa. Tämä ei kuitenkaan ole koko kuva. Valtion velka on noin 155 mrd. euroa, mutta koko julkisen sektorin bruttovelka on noin 210 mrd. euroa. Tämä ylittääkin EU:n velkaisuusrajan reippaasti.
Käytännössä toinen velkainen julkisen sektorin toimija ovat kunnat. Useilla kunnilla on velkaa yli kahden vuoden verotulojensa verran, mutta velattomiakin kuntia löytyy.
”Nettovelaton Suomi” antaa virheellisen kuvan
Silloin tällöin on tälläkin alustalla esitetty alla olevaa Tilastokeskuksen kuvaa, joka kertoo Suomen olevan nettovelaton ja nettovaroiltaan Norjan jälkeen toiseksi varakkain kansakunta. Tämä antaa kuitenkin täysin väärän kuvan, sillä Suomi laskee eläkevarat osaksi julkista sektoria. Varat siirrettiin julkisen sektorin puolelle kansantalouden tilinpidossa vuonna 1993. Minun arvaukseni mukaan muutos tehtiin siksi, että valtio ei kyseisenä ajankohtana olisi saanut lainaa ilman moista temppua.
Tosiasiassa Suomen eläkevarat eivät ole tarkoitettu julkisen sektorin tarpeisiin vaan eläkkeisiin. Vaikka eläkevaroja onkin noin 43.000 euroa (2021) jokaista suomalaista kohden, voi todeta summan olevan vain murto-osa tulevaisuuden eläkevastuista. Monessa maassa eläkevaroja on säästössä enemmänkin, mutta niitä ei lasketa julkisen sektorin varoiksi.
Pension Funds in Figures – 2020 (oecd.org)
”Tämä antaa kuitenkin täysin väärän kuvan, sillä Suomi laskee eläkevarat osaksi julkista sektoria… Monessa maassa eläkevaroja on säästössä enemmänkin, mutta niitä ei lasketa julkisen sektorin varoiksi.”
Onko todella näin? Tästä minulla oli kiistaa somessa Jyväskylän valtuuston puheenjohtaja Hämäläisen (sdp) kanssa. Hän väitti, että tuossa kaaviossa myös muiden maiden eläkevarat olisi laskettu samalla tavalla kuin Suomen.
Ilmoita asiaton viesti
Katso tuo OECD-linkki. Esim. Hollannin ja Sveitsin varat suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä asia näin on.
olisi myös hyvin vaikeaa laskea eläkevaroja maissa joissa ne muodostuvat osittain säästämisestä pörssiosakkeisiin.
Toinen asia joka on epäselvää yleensä on se että joissain maissa lasketaan julkisyhteisön (palkkatulot) tulot bkt:n joissain ei. Suomessa ne lasketaan.
Tämän voisi Viinikka tarkentaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tästä en osaa sanoa mitään. BKT:n laskemiseen on käsittääkseni ihan selkeä kaava:
BKT= yksityinen kulutus + julkinen kulutus + investoinnit + vienti – tuonti
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote
Ilmoita asiaton viesti
Saksasssa eläkkeiden maksatukseen joudutaan ottamaa vuosittain yli 100 mrd valtion budjetista, n 30% koko potista.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä varmaan suuri osa on valtion työntekijöiden eläkkeitä? Tiedätkö paljonko yksityisen sektorin?
Saksassa näyttäisi olevan vain 7,4% eläkevaroja suhteessa bkt.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon Norjan palkkiin pitää yrittää saada Suomikin…
Ilmoita asiaton viesti