Miksi Lontoon pörssi on ollut yksi maailman surkeimpia?

Olen pitkään miettinyt, miksi Lontoon pörssi ei ole päässyt mukaan muiden länsimaiden markkinoiden elpymiseen. Kun aina alkusyksyyn saakka Yhdysvallat ja Euroopan muut markkinat kolkuttelivat uusia huippuja, Lontoon FTSE 100 ei päässyt hätyyttelemään edes koronakriisiä edeltäviä tasojaan.

 

Yllä olevassa kuvaajassa Yhdysvaltain laaja indeksi S&P500 (punainen) Suomen OMX25 (vihreä) ja Lontoon FTSE100 (sininen). Kuvassa viiden vuoden kehitys.

Viimeisten viiden vuoden aikana Lontoon pörssissä on päässyt hädin tuskin nollatuottoon.

Onko Lontoo säästynyt arvostuskuplalta?

Jos Lontoo on kehittynyt viime vuodet, ja itse asiassa jopa 25 viimeistä vuotta, muuta maailmaa heikommin, olisivatko siellä osakkeet edullisia? Onko esimerkiksi brexit ajanut ulkomaiset sijoittajat pois?

Nopea vilkaisu Lontoon pörssin yhtiöiden arvostuslukuihin ei tue ajatusta. Esimerkiksi Lontoon arvokkain yhtiö AstraZeneca on suorastaan hinnakas verrokkeihinsa nähden. Harva Lontoon pörssin yhtiö on poikkeuksellisen halpa toimialaansa suhteutettuna. Mikä sitten on selitys?

Selitys Lontoon pörssin alisuoriutumiselle löytyy toimialajaosta. Lontoon pörssissä on poikkeuksellisen suuri painoarvo rahoitusalan osakkeilla. Vuoden 2019 luvuilla Lontoon pörssin rahoitusalan paino oli yli 20% kun se esimerkiksi Frankfurtissa oli 16% ja Yhdysvaltain S&P indeksissä 13%.

Toinen selvästi Lontoossa ylipainossa oleva, heikosti kehittynyt sektori, on öljy ja kaasu. Hyvin kehittyneen terveydenhuollon painotus on Lontoossa samaa luokkaa kuin muissakin kehittyneiden maiden pörsseissä.

Edellä mainitut asiat selittävät Lontoon heikkoa suoriutumista hieman, mutta varsinainen syy löytyy tietotekniikkasektorista, jonka painoarvo Lontoossa on vain 1%. Frakfurtin DAX-indeksissä painoarvo on 11% ja New Yorkin S&P 500-indeksissä 14,6%.

 

 

 

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu