Miksi Ruotsin osakemarkkinat ovat olleet maailman parhaat tänä vuonna?

Ruotsin osakemarkkinat (OMX 30) ovat nousseet alkuvuonna peräti 16 prosenttia. Tämä on huomattava ylituotto Eurooppaan ja tällä kertaa myös Yhdysvaltoihin nähden.

Miksi?

Ensimmäisenä tulee mieleen etsiä selitystä valuutasta. Kruunun heikkeneminen ei kuitenkaan ylituottoa selitä, koska kruunu on heikentynyt Euroa vastaan vain hieman runsaan prosentin vuoden vaihteesta.

Arvo-osakkeiden paluu

Etsisin selitystä ns. sektorirotaatiosta, jossa varoja on siirretty kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin. Parhaiten tämä näkyy Yhdysvaltain teknopörssi Nasdaq 100 indeksin negatiivisena tuottona alkuvuonna.

Logiikka menee niin, että kun odotukset korkojen noususta  ja inflaation kiihtymisestä kasvavat, aletaan arvostaa yrityksiä, jotka tekevät tulosta tässä ja nyt. Vuosikymmenien päästä kertyvät kassavirrat eivät olekaan yhtä arvokkaita, kun diskonttauskorkokantoja nostetaan. Kaikki ammattisijoittajat muuttavat laskukaavojaan samaan aikaan ja siksi korkean PE-luvun (ja korkeiden kasvukertoimien) osakkeet laskevat.

Yhdysvalloissa tästä on kärsinyt mm. Apple (laskua vuoden vaihteesta 9,5%), Amazon (-7%), Tesla (-7%), Netflix (-5%) ja Adobe (-11%). Suomessa Neste on ottanut takaisin viime vuoden kovaa nousuaan (-17%). Myös Orionin (-7,5%), Vaisalan (-20%) ja Talenomin (-23%) laskua voidaan selittää tällä.

Erityisen vahvasti ilmiöstä on kärsinyt Tanskan pörssi, jonka tuotto on jäänyt hieman negatiiviseksi painoarvoltaan suurien uusiutuvan energian osakkeiden Orsted (-21%), Vestas Wind (-22%) sekä bioteknologiosake Genmapin (-16%) heikon kehityksen vuoksi

Ruotsin pörssin suurista (OMX30) ei sen sijaan löydy yhtään laskijaa. Arvokkain yhtiö AstraZeneca painaa indeksiä vaatimattomalla 2% tuotolla, mutta sitä seuraa vahva arvoyhtiöiden joukko: Atlas Copco (+17%), ABB (+16%), Investor (+12%), Volvo (+21%), Ericsson (+17%), Hennes & Mauritz (+24%), Nordea (+24%), Sandvik (+17%).

Periaatteessa Helsingin pörssi on myös arvo-osakepainotteinen, mutta suuren painoarvon Neste (-17%) ja Kone (0%) alentavat keskituottoa. Parhaita tuottoja OMX Helsinki 25-indeksissä ovat tarjonneet nosturiyhtiöt Cargotec (31%) ja Konecranes (27%), Outokumpu (34%) sekä Valmet (31%).

Tuotot viiden vuoden jaksolla

Viiden vuoden tarkastelujaksolla Tukholman ja Helsingin pörssit ovat tarjonneet kumpikin noin 50 % nousun. Vuotuiseksi nousuksi muutettuna se on noin 8%. Tähän kun lisätään osingot, noussee vuosituotto 12% paikkeille, mikä ylittää pitkän aikavälin tuotot selvästi.

Saksan DAX -indeksin nousu on lähellä Suomen tasoa, mutta koko Eurooppaa mittaava Stoxx 600 jää noin 20% tasolle. Ison Britannian pörssin nousu viiden vuoden ajanjaksolla jää noin 10% tasolle.

Omaa luokkaansa kurssinousun  suhteen on ollut teknopörssi Nasdaq, joka on tarjonnut viidessä vuodessa 184% nousun (Nasdaq 100). Vuotuiseksi nousuksi muutettuna tämä vastaa noin 13% nousua.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Yhdysvalloissa osingot ovat Suomea ja Ruotsia alhaisemmat. Siksi tuottoero Nasdaqin ja Tukholman tai Helsingin pörssien välillä ei ole ollut aivan niin suuri.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu