Miksi Sveitsi menestyy niin hyvin?

Eilen käytiin Matti Virenin blogin kommenttiosiossa keskustelua siitä, miksi Sveitsi menestyy Euroopan Unionin maita paremmin.

Suomi hyötyy moninkertaisesti, vai miten se on? | Uusi Suomi Puheenvuoro

Tarjosin kommentissani merkittäväksi selittäjäksi sitä seikkaa, että kolme Euroopan TOP5- arvokkaimmista yhtiöistä sijaitsee Sveitsissä.

 

Tarjoamaani selitykseen suhtauduttiin penseästi, koska yhtiöt ovat globaaleja ja työntekijöistä vain pieni osa on Sveitsissä. Tämä pitää tietysti paikkansa, mutta jokainen näistä kolmesta yrityksestä tuottaa enemmän liikevoittoa kuin kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt yhteensä. Jos suhteuttaa yhtiöiden liikevoitot esimerkiksi Koneen liikevoittoon, Nestle tai Novartis ovat noin yhdeksänkertaisia ja Roche noin kolmetoistakertainen.

Näiden kolmen yrityksen markkina-arvo on suurin piirtein sama kuin Sveitsin BKT,  liikevaihto on noin neljännes ja liikevoitto noin 8% Sveitsin BKT:sta.

Vaatisi paljon työtä selvittää näiden yhtiöiden lisäarvo Sveitsin kansantaloudelle, mutta aivan vähäinen se ei ole. Nestle esimerkiksi itse kertoo maksavansa erilaisia veroja Sveitsille 8 mrd.

taxation-2017.pdf (nestle.com)

Korkean jalostusarvon tuotantoa

Näitä kolmea tarkasteltua jättiyritystä yhdistää korkea kannattavuus. Rochen liikevoittoprosentti on jopa yli kolmannes. Tämä on tunnusomaista myös muulle sveitsiläiselle tuotannolle (esim. kellot).

Sveitsin verojärjestelmä

Matti Viren kirjoitti kommenttiosiossa

”Ihan oikein. Mutta jos haluaa kaivaa syvemmältä, pari lukua auttaa. Julkisten menojen BKT-suhde oli (OECD:n mukaan) 2019 Suomessa 53.3 % ja Sveitsissä 32,9 %. Kai se 20 pinnan ero kustannusrasituksessa jossain näkyy.”

Aivan varmasti Suomen suuri julkinen sektori on rasite Sveitsiin verrattuna. Mutta jos tämä yksin selittäisi kansakuntien menestymistä, pitäisi Venäjän ja Romanian olla erittäin menestyneitä, niillä kun julkisen sektorin kulutusaste on samaa, noin 30% luokkaa.

Ehkä se onkin niin, että koska Sveitsi menestyy, sillä on varaa pitää kohtuullinen veroaste tinkimättä silti eduista ja palveluista? Kohtuullinen veroaste selittää silti ainakin sen, että nämä mainitut kolme sveitsiläisjättiä eivät ole kokenee tarvetta siirtää pääkonttoriaan muualle.

Sveitsissä on erittäin alhainen arvonlisävero (7,7%). Yhtiövero riippuu kantonista, mutta on kilpailukykyinen, noin 20-30 %. Myyntivoittoveroa ei peritä lainkaan (Forbesin mukaan).

Epäilemättä EU-maiden on syytä tutkia Sveitsin verojärjestelmää avoimin mielin.

Muut selittävät tekijät

Seven Secrets to Swiss Success – Hello Switzerland

Saksalainen taloustieteilijä Gerd Haberman mainitsee seitsemän tekijää:

  1. Pieni koko, lyhyet välimatkat
  2. Aito demokratia, vähäinen byrokratia
  3. Hajautuminen tasa-arvoisiin alueisiin
  4. Paikallinen päätöksenteko yhdistettynä eurooppalaiseen integraatioon
  5. Ammattipoliitikkojen sijaan luottamusmiehet päätöksentekijöinä
  6. Turvasatama pääomalle ja osaamiselle
  7. Vahva keskiluokka

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu