Miksi talous on kasvanut heikosti 2000-luvulla?

Täällä näytti olevan pientä kiistelyä siitä, kuka puhui totta ja kuka muunneltua totuutta talouskasvusta. En nyt lähde siihen, vaan esitän pari kuvaajaa, jotka on lainattu Helsingin yliopiston blogista.

Olkaamme siis optimisteja! – Taloutta ja historiaa (helsinki.fi)

Ensinnäkin voi todeta, että nousutrendi tosiaankin näyttää taittuneen sivusuuntaiseksi liikkeeksi 2008 paikkeilla. Ajallisesti poikkeaminen trendiltä on poikkeuksellisen pitkä, mutta paljon syvempiä nytkähdyksiä alaspäin on nähty.

Suurin nytkähdys kasvutrendissä nähtiin ensimmäisen maailmansodan, Venäjän vallankumouksen ja Suomen itsenäistymisen aikaan. Vuonna 1918 bkt oli kolmanneksen pienempi kuin vuonna 1913.  Toisen maailmansodan aikaan nähtiin luonnollisesti myös BKT:n laskua, mutta sodan jälkeen seurasi peräti neljä vuosikymmentä yhtenäistä kasvua.

Seuraavat nikottelut kasvutrendissä olivat osin kotitekoinen, osin Neuvostoliiton romahtamisesta johtunut lama 1991-93 ja USA:n pankeista lähtenyt finanssikriisi 2008, joka jatkui euromaiden velkakriisinä aina vuoteen 2015. Sitten seurasi vielä koronakriisi, joka jäi vahvan velkaelvytyksen vuoksi yllättävän laimeaksi.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden romahdus

Mutta mennäänpä niihin heikon talouskasvun syihin 2000-luvulla. Kuviosta näkyy, miten sähkö- ja elektroniikkateollisuus nousi Nokian myötä vastamaan 15% maan bkt:sta. Nousu oli nopeaa, mutta romahdus noin 9% tasolle vielä nopeampaa. Metsäteollisuuden romahdus ajoittui vielä samaan ajankohtaan.

Teollisuustuotanto olikin vuonna 2000 30 prosenttia bruttokansantuotteesta, nyt enää hieman alle 20%.

Tätä vajetta on jossain määrin pystytty paikkaamaan yksityisten ja julkisten palveluiden kasvulla, mutta melkoinen ihme olisi, jos tässä olisi täysin onnistuttu kännykkäpeleillä ja ruokalähettipalveluilla.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu