Miksi Valtion luottoluokitus on pysynyt niin hyvänä?

Huomasin, että eilen yhden blogin kommenttiosiossa ihmeteltiin, miksi valtion velkaantuminen ei näy luottoluokituksessamme. Selitys on melko yksinkertainen.

Ensinnäkin kasvava osuus Suomen valtionlainoista on päätynyt oman keskuspankin haltuun. Toiseksi oheisen julkaisun tiedot selventävät asiaa.

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161832/VM_53_2019_Katsaus%20valtion%20taloudellisiin%20vastuisiin%20ja%20riskeihin.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tässä pari olennaista kuvaa:

 

Lisääntyneestä lainan määrästä huolimatta maksettavat korot ovat alenevalla trendillä. Trendi jatkuu toistaiseksi, koska vanhaa korkeampikorkoista lainaa maksetaan pois ja korvataan sitä uudella nollakorkoisella.

Toinen selittävä tekijä on lainojen maturiteetti. Tänä vuonna erääntyy poikkeuksellisen suuri määrä lainoja, noin 15 mrd. Sen jälkeen lyhennysvauhti hiljenee. Markkinoilla on vahva luottamus, että valtio pystyy jälleenrahoittamaan erääntyvät lainat ja jonkin verran  uutta lainatarvetta uusilla lainoilla, jotka erääntyvät vaikkapa vuosien 2030 jälkeen. Tällöinhän ei oheisen kuvan mukaan ole lainoja erääntymässä juuri lainkaan. Valtiolle 15 – 20 vuoden laina ei ole mitenkään kummallista. Onhan yrityksilläkin 50 vuoden lainoja ja ikuisuuslainoja. Näistä korot ovat luonnollisesti kuitenkin korkeampia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu