Miljardi uutta puuta

Ukrainan vastaus ilmastonmuutoksen torjuntaan on miljardin puun istutus. Toisella tavalla ilmaistuna tämä tarkoittaisi miljoonan hehtaarin metsittämistä.

A billion new trees might not turn Ukraine green – BBC News

Tavoite on kunnianhimoinen, jos sitä vertaa EU:n tavoitteeseen. EU pyrkii 3 miljardin puun istuttamiseen 27 jäsenvaltion alueelle.

Hankkeelle on esitetty myös kritiikkiä: joidenkin mielestä metsittäminen uhkaa monimuotoisuutta (ihan kuin tässä olisi tuttu kaiku). Metsittäminen tehdään kuitenkin ympäristöministeri Roman Abramovskyn mukaan pääosin entisille teollisuusalueille ja puistoihin sekä taudeista ja paloista kärsineisiin metsiin.

Ympäristöaktivistit kuitenkin muistuttavat, että metsittämisellä ei saada välitöntä hyötyä, ja Ukrainan pinta-alasta on suuri osa kuivumassa 50-80 vuoden ajanjaksolla (BBC-linkissä kartta).

Tuskinpa metsittämisestä ainakaan haittaa on. Minusta metsien istutustavoitteita voisi nostaa EU:ssa ja myös Suomessa. Itsekin istutin kotipihan pieneen metsikköön 90 kuusen tainta tänä keväänä. Enemmänkin olisi mahtunut.

 

 

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu