Mistä rahat vihreisiin investointeihin?

Plug Powerin vetyinvestoinnit Kokkolaan, Kristiinankaupunkiin ja Porvooseen

Arvopaperi kirjoittaa Plug Powerin rahatilanteesta. Yhtiö suunnittelee viiden miljardin vetyinvestointeja kolmeen suomalaiskaupunkiin.

Plug Power kertoi käteisvarojensa huvenneen 110,8 miljoonaan dollariin syyskuun loppuun mennessä. Vuotta aiemmin yhtiöllä oli käteisvaroja 690,6 miljoonan dollarin edestä.

Plug Power kertoo ennustamansa rahankäyttötahdin perusteella, että yhtiö tarvitsee markkinoilta lisää rahoitusta toimintojensa jatkamiseen. Yhtiö kertoo tavoittelevansa sopimuksia useammista velkainstrumenteista ja projektirahoitusratkaisuista, myös USA:n energiaministeriön lainaohjelmasta.

Plug Powerin vakavaraisuudesta kertovan Going concern -raportin mukaan yhtiön varat eivät ole riittävät toimintojen rahoittamiseen seuraavan 12 kuukauden jakson ajalle. (Arvopaperi 10.11.2023)

Arvopaperi kirjoittaa Plug Powerin kurssin puolittuneen tänä vuonna, ja laskua on odotettavissa tänään lisää, koska tulos julkistettiin markkinoiden sulkeutumisen jälkeen.

Plug Powerin liikevaihdoksi on tälle vuodelle ennustettu 1,16 miljardia ja liiketappioksi 860 miljoonaa euroa, joten viiden miljardin kerääminen Suomen investointeihin saattaa osoittautua haasteelliseksi. Arvopaperi kertoo kuitenkin Suomen investointien valmistelun etenevän edelleen.

Plug Powerin markkina-arvo on kuitenkin edelleen lähes 3,6 miljardia dollaria, joten yhtiöllä on kohtuulliset mahdollisuudet kerätä lisää myös osakepääomaa.

Plug Power Inc – minkälainen tämä Suomeen aikova yritys on – Vetylaitos

Freyr akkutehdas Vaasaan

Paljon paremmin ei mene myöskään Vaasaan akkutehdasta suunnittelevalla Freyr Batteryllä. Eilinen tulosjulkistus sai osakekurssin laskemaan 38%. Alkuvuonna laskua on tullut 76% ja markkina-arvo on laskenut 289 miljoonaan.

Liikevaihtoa Freyr Batteryllä ei vielä juuri ole (n. 3 miljoonaa USD). Ensi vuodelle on ennakoitu 60 miljoonan liikevaihtoa. Tappionsa yhtiö sai kuitenkin supistettua 9 miljoonaan dollariin, mutta koko alkuvuonna tappiota kertyi kuitenkin 49 miljoonaa.

Freyr Batteryn suunnitelmat Vaasassa laajenevat jälleen – nyt suunnitelmissa rakentaa myös katodimateriaalitehdas (yle.fi)

PowerPoint Presentation (q4cdn.com)

(Freyer Q3 tulosesitys 9.11.2023)

Minusta investointien näkymät eivät ole näiden lukujen ja uutisten valossa kovin hyvät. Toivottavasti olen kuitenkin väärässä, sillä investointeja Suomi tarvitsee ja Valtiovarainministeri Purrakin totesi budjetin esittelytilaisuudessa, että puhtaan talouden investoinnit saattavat yllättää positiivisesti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu