Mitä Euroopan pankeille kuuluu?

EKP antoi viime vuonna pankeille voimakkaan suosituksen jättää osingot jakamatta. Suositus päättyi tämän vuoden syyskuun loppuun. Esimerkiksi Nordea päätti jakaa ennätyssuuren 0,72 euron osakekohtaisen osingon heti lokakuun alussa.

Nordealla on noin 4 miljardia osaketta, joten osingonjako tarkoittaa 2,9 miljardin irrottamista yhtiön kassasta. Summa kuulostaa suurelta, mutta kohdistuu kahdelle vuodelle. Vuosien 2019 ja 2020 yhteenlaskettu tulos oli noin 3,7 miljardia, joten osinkosuhde oli noin 78%, mikä hitaasti kasvavalle yritykselle on varsin normaali.

Pankkien kurssit nousseet tänä vuonna reippaasti

Osakekursseista päätellen pankeilla menee Euroopassa kohtuullisen hyvin. Nordean kurssi on noussut 56% vuodenvaihteesta. Suurin osa isoista pankeista on myös noussut mukavasti: Societe Generale +66%, BNP Paribas +32%, UBS +25%, Santander +32%. Jopa ongelmana pidetty Deutsche Bank on noussut 28% ja kaikkien ongelmapankkien äitinä pidetty Monte dei Paschi di Siena on sekin hieman plussalla.

Euroopan isoista pankeista vuodenvaihteen tasolta on laskenut vain Credit Suisse -15%. Sen ongelmat liittyvät yksittäisiin suuriin luottotappioihin, jotka syövät valtaosan tämän vuoden tuloksesta. Euroopan suurin pankki HSBC on puolestaan kärsinyt Kiinan talouteen liittyvistä epävarmuuksista. Yhtiön taseesta noin 20% on HongKongissa. HSBC:n osakekurssi on noussut 10% vuodenvaihteesta.

Yhdysvaltalaispankkien kurssit ovat nousseet lähes eurooppalaisten verrokkien tahdissa. Suurista markkinoista Kiinan pankkiosakkeet ovat laskeneet maltillisesti.

Onko pankkien kurssinousulle perusteita?

Jos EKP:n dataan on uskomista, kurssinousulle on erinomaiset perusteet. EKP:n seuraaman 114 euroalueen pankin oman pääoman tuotto on palannut korona-aikaa edeltävälle kohtuulliselle tasolle. Viime vuonna oman pääoman tuotto oli noin 1-2% tasolla. Tänä vuonna ensimmäisen vuosipuoliskon oman pääoman tuotto oli noin 7%.

NPL -ratio (eli järjestelemättömien luottojen osuus lainakannasta) on laskenut 2,9% tasolta 2,3% tasolle. Kehitys on tähän suuntaan jo pitkään. Vuodesta 2016 non-performing loans on puolittunut Euroopassa.

Supervisory data (europa.eu)

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu