Mitä Rauramo sanoi ydinvoimasta?

Fortumin Markus Rauramo oli eilen tulosjulkistuksen jälkeen Inderesin haastattelussa. Haastattelun alkuosa käsiteltiin Uniperin aiheuttamia tappioita ja tappiovarauksia sekä Venäjän tilannetta. Niihin en tässä puutu, mutta alalaidassa on linkki Youtube-haastatteluun.

Sen sijaan poimin tähän Fortumin näkemyksen energiantuotannon tulevaisuudesta ja ydinenergiasta:

Rauramo:

Se on ollut meillä fokuksessa, että me pidetään meidän laitteessa käytettävyys ja turvallisuus todella hyvässä kunnossa, eli toimitusvarmuus ja huoltovarmuus on ne asiat mihin me voidaan vaikuttaa. Me ei pystytä vaikuttamaan markkinahintoihin tai siihen mitä Venäjä tekee,  mutta me pystytään vaikuttamaan meidän omien laitosten käytettävyyteen ja turvallisuuteen.  Se on se missä mistä me pidetään tosi tiukkaa kiinni.

Haastattelija tiedusteli onko Fortum nyt saanut siipeensä niin pahasti, että se joutuu seuraamaan energiamarkkinoiden kehitystä sivusta. Tähän Rauramo vastasi:

Mikä on Uniperin rooli jatkossa ja mihin Fortum keskittyy jatkossa mutta meidän ajatukset on siinä, että meillä on todella vahva osaaminen päästöttömässä sähkössä. Me oltiin itse asiassa Uniperin kanssa kolmanneksi suurin päästöttömän sähkön tuottaja Euroopassa.  Me tehdään koko ajan investointeja sille puolelle.  Rakennetaan suomessa kolmensadankahdeksankymmenen megawatin tuulipuistoa länsirannikolla.  Loviisaan laitetaan miljardi eliniän jatkoon.  Rakennetaan nyt itse asiassa tai tarjotaan meidän satamaan paikka rakentaa ensimmäinen kelluva LNG- terminaali Suomeen ja tehdään monia asioita datakeskuksia Espoossa ja Kirkkonummella.  Vihtiin rakennetaan lämmöntalteenotto eli me tehdään tätä siirtymää koko ajan.

Haastattelija kysyi Olkiluodon uuden reaktorin tuottaman sähkön omakustannushinnasta. Tähän Rauramo vastasi:

No mä voin sillä tavalla kommentoida että jos sitä yrittää vähän laittaa skaalalle niin meillä on erittäin kilpailukykyiset kauan sitten rakennetut laitokset Loviisa, Oskarshamn ja Forsmark.  Sitten me tiedetään vaikka UK:sta että uusien kaupallisten ehdoin tehtyjen ydinvoimalaitosten tariffihinta on tuolla 100 € paikkeilla. Olkiluoto kolmonen tehtiin avaimet käteen periaatteella, ja se alkuperäinen hinta millä se on sovittu jo ei edellisellä vaan sitä edellisellä vuosikymmenellä niin se on edelleen voimassa.  Eli Olkiluoto kolmosen kilpailukyky näihin uusiin samantyyppisiin laitoksiin verrattuna tietysti aivan aivan eri luokkaa.

Minusta Rauramon vastauksista voi päätellä, että Fortum ei ole lähitulevaisuudessa rakentamassa ainakaan nykyteknologiaa edustavia uusia ydinvoimaloita.

(Vastausten poimimiseen videolta on käytetty apuna Wordin sanelu-toimintoa)

Fortum Q2’22: Energiakriisin pyörteissä – YouTube

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu