Miten eri toimialoilla menee?

Silmiini osui ETLA:n toukokuussa julkaistu toimialakatsaus.

Palvelut muodostavat 68,4% kansantalouden arvonlisäyksestä. Julkisen sektorin osuutta ei taulukossa ole eritelty, mutta vähennyslaskun avulla saadaan julkisten palveluiden osuudeksi 23,3%. Joku voi ihmetellä suhteellisen alhaista lukua, mutta luku sisältää vain palvelut, ei julkisia tulonsiirtoja. Ne näkyvät yksityisen kulutuksen puolella (siltä osin kun niitä ei ole säästetty).

Samoin julkisen sektorin ostot yksityissektorilta näkyvät yksityisen sektorin arvonlisäyksenä.

Teollisuuden osuus on 22% eri toimialojen arvonlisäyksestä.

Metalliteollisuuden (9,6% arvonlisäyksestä) pitkä miinus tänä vuonna (-4,6%) selittyy pitkälti elektroniikkateollisuuden laskulla (-8,3%), mutta myös metallituotteiden myynti laskee tänä vuonna (-3,9%). Metallien jalostus sen sijaa kasvaa hieman (+1,3%). Ensi vuonna ETLA ennakoi elektroniikkateollisuuden ja metallituotteiden valmistuksen kääntyvän hienoiseen kasvuun, mutta metallien jalostuksen kääntyvän laskuun.

Metallien jalostuksen kasvu on ollut yllättävänkin hyvässä vauhdissa 2022-2023, mutta kääntyy ensi vuonna laskuun.

Metsäteollisuuden tilanne on ollut synkkä jo kolme vuotta. Tuotanto on laskenut ETLA:n mukaan peräti 38,5% kumulatiivisesti vuodesta 2021. Ala kääntyisi ensi vuonna heikkoon nousuun.

Kemianteollisuuden lasku on ollut maltillisempaa, mutta jatkuu ETLA:n mukaan ainakin vuoteen 2026 saakka.

Elintarviketeollisuus on laskenut kaksi vuotta, mutta kääntynee ensi vuonna heikkoon nousuun.

ETLA ei sisällytä rakentamista teollisuuteen vaan esittää sen omana eränään. Rakentamisen osuus toimialojen arvonlisäyksestä on 6,9%. Vuoden 2022 melko vahva kasvu (+3,4%) kääntyi jyrkkään laskuun 2023 (-8,3%). Lasku jatkuu lievänä vielä tämän vuoden, mutta kääntyy ensi vuonna kohtuulliseen kasvuun.

Palvelut kokonaisuutena ovat pysyneet kasvussa koko ajan, vaikka rahoitus- ja vakuutustoimiala kärsikin viime vuonna suuresta notkahduksesta (-9%). Arvelen tämän johtuneen osakekurssien laskusta. Suurin yksityisen palveluiden erä on teollisuutta ja kiinteistöjä palveleva toiminta. Tämä on pysynyt kasvussa koko ajan.

”Ensi vuonna teollisuus kasvaa lähes prosentin, palvelualat pääsevät noin kahden prosentin kasvuun, ja rakentaminen yltää 2,5 prosenttiin. Koko talouden arvonlisäys  yltää tänä vuonna lähes viime vuoden tasolle, ja kasvaa noin 1,5 prosenttia seuraavana kahtena vuotena”

Suhdanne Toimialat Kevät 2024 (etla.fi)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu