Miten kalliita osakkeet ovatkaan?

Kuvaajassa (alla) on New Yorkin pörssin keskimääräinen P/E (Price/Earnings) luku vuodesta 1880 lähtien tähän päivään. Tämän hetken keskimääräinen P/E on noin 33, mikä käänteislukuna tarkoittaa noin 3% tulostuottoa. Luku on korkein lukuun ottamatta vuosituhannen vaihteen teknokuplaa tai vuoden 2009 korkeata lukemaa, joka ei johtunut osakkeiden kalleudesta vaan tulosten surkeudesta.

 

Korkea P/E eli alhainen tulostuotto pitää kuitenkin suhteuttaa muihin sijoitusmuotoihin. Alla on vertailun vuoksi Yhdysvaltojen AAA-luottokelpoisuuden omaavien yrityslainojen tuotto 1920-luvulta lähtien. Siitä voidaan havaita, että korkotaso on ollut näin alhainen vain 1940-luvulla.

Sijoittaja joutuu miettimään eri sijoituskohteiden välillä. Tällä hetkellä ajatuskulku voi mennä:  kannattaako mieluummin sijoittaa yrityslainaan, josta voi saada 2 – 2,5 % tuoton vai osakkeeseen, jonka tulostuotto on noin 3%.

Usein riskipitoisemmalle osakemarkkinoille sijoittava on saanut nykyistä paremman riskilisän, mutta on ollut toisinkin päin. Esimerkiksi 1980-luvun lopulla P/E-luku oli noin 10 (tulostuotto n. 10%) ja yritysluottojen korkotuotto 12-15%. Silloin riskilisä oli negatiivinen ja osakkeet siis todella kalliita.

Riskin ottamisesta on saatava korvaus. Siksi osakkeiden tuoton on oltava suurempi kuin alhaisen riskin sijoituksen tuotto. Tämän riskilisän vaatimusta pienentää kuitenkin odotukset tuloskasvusta. Korkotuloissa kasvuodotus on melko vähäinen, vaikka korot edelleen sijoitettaessa korkoa korolle -ilmiö toki toimii. Sen sijaan tulokset ovat kasvaneet vuosikymmenestä toiseen ja esimerkiksi vuonna 1980 tehty (hajautettu) osakeosto on todennäköisesti tuottanut tähän päivään hyvin.

Mitä korkeampi oman pääoman tuotto – sitä paremmin korkoa korolle

Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat tuottaneet vuodesta vuoteen Eurooppaa paremmin. Syy tähän on yksinkertainen. Yhdysvalloissa pörssiyhtiöiden (S&P 500 -indeksi) keskimääräinen oman pääoman tuotto on vaihdellut 12 % ja 20% välillä. Jos pääoman tuotto on 5%, sijoitettu summa kasvaa 1,6-kertaiseksi  vuosikymmenessä. Jos tuotto nouseekin 15 % tasolle, summa kasvaa nelinkertaiseksi.

(Kuva: keskimääräinen oman pääoman tuotto S&P 500 indeksi)

Tällä hetkellä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla maksetaan osakkeista noin 4,5 x osakkeen oman pääoman verran. Tämä on korkein lukema sitten vuoden 2000. Korkea lukema, mutta suhteutettuna oman pääoman hyvään tuottoon ja alhaiseen vaihtoehtoistuottoon, varsin perusteltu.

 

Kuva: keskimääräinen P/B luku (Osakkeen hinta/osakekohtainen oma pääoma) New Yorkin pörssi.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu