Miten paljon asuntojen hinnat laskevat?

Asuntojen hinnoille ennustetaan Suomessa maltillista laskua ensi vuodelle. Esim. Iltalehdessä syyskuussa OP ennusti laskun olevan 1-3 prosenttia. Lisäksi asuntojen ylläpito- ja korjauskustannukset jatkaisivat nousuaan. Alkuvuonna kustannukset nousivat vuositasolla noin 6,6%.

OP: Asuntojen hinnat laskevat 2023 (iltalehti.fi)

Suomessa asuntojen hintojen nousu on ollut useita muita maita maltillisempaa. Siksi laskunkin voi odottaa olevan vähäisempää. Esimerkiksi Suomen Kuvalehti kirjoitti syyskuussa:

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat kääntyneet kovaan laskuun. Tukholmassa hinnat ovat pudonneet kolmessa kuukaudessa 10,6 prosenttia. Asuntojen hintojen arvioidaan laskevan 11–20 prosenttia seuraavan parin vuoden aikana.

Hinnat ovat laskeneet, koska korot ovat nousseet. Ruotsin keskuspankki nosti kesäkuussa ohjauskorkoa puolella prosenttiyksiköllä 0,75 prosenttiin, mikä on selvästi enemmän kuin euroalueella. Euroopan keskuspankki (EKP) nosti heinäkuun lopulla ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksiköllä tasan nollaan.

Suomessakin asuntojen hinnat laskevat, mutta paljon maltillisemmin. Jos Ruotsin tilanne kriisiytyy, sillä voi olla ikäviä vaikutuksia myös Suomeen.

Osuuspankin arvio 1-3% laskusta tuntuu varovaiselta. Näin siitä huolimatta, että meillä asuntolainat ovat useita muita maita lyhyempiä ja pankkien stressitestit korkojen nousun suhteen ovat hyvin tiukat. Huolta saattaa kuitenkin aiheuttaa suurella velkavivulla toimivat asuntosijoittajat. Kasvavat hoito- ja ylläpitokulut yhdessä nousevien korkojen kanssa saattaa muodostua kohtalokkaaksi.

Pörssinoteeratut asuntosijoittajat alennusmyynnissä

Jonkin verran suuntaa voi yrittää etsiä pörssinoteeratuista asuntosijoittajista. Esimerkiksi Kojamon osakekurssi on laskenut 36% vuoden alusta lähtien. Yhtiön osakekurssi on nyt 76% suhteutettuna osakekohtaiseen varallisuuteen. Kojamoa painaa tietysti myös pörssin yleinen lasku ja velkavipu. Yhtiön nettovelka on noin 3,6 miljardia, mikä on noin 15-kertainen suhteessa yhtiön käyttökatteeseen (Asuntovuokraajan tapauksessa vuokratulot-hoitokulut).

Meno näyttää rankemmalta Saksassa, jossa Euroopan suurin pörssinoteerattu asuntovuokranantaja Vonovia on laskenut peräti 53% vuoden vaihteesta. Yhtiö arvostetaan vain 43% arvoiseksi suhteessa omaan pääomaansa. Vonovian 44 miljardin velka on niin ikään n. 15-kertainen suhteessa käyttökatteeseen. Vonovia kärsii kaasun hinnan noususta, koska noin puolet sen asunnoista lämpiää kaasulla. Vonovia onkin ilmoittanut myyvänsä asuntojaan pienentääkseen velkataakkaansa.

Vaikka huomioisi näiden kahden asuntojen vuokranantajan velkavivun, päätyy johtopäätökseen, että markkinat ennakoivat selvästi ennustettua suurempaa asuntojen hintojen pudotusta. Korkojen nousuodotukset selittävät myös osan alennuksesta. Kojamolla ja Vonovialla on kuitenkin pitkäaikaista, kiinteäkorkoista, edulliseen aikaan otettua velkaa.

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu