Niinistö: ”Velkaantumisesta ei selvitä rahaa painamalla”

Tasavallan presidentti osoitti arvojohtajuutta kertomalla miten velkaantumisesta ei selvitä. Hienoa.

Vielä hienompaa olisi, jos hän olisi kertonut, miten velkaantumisesta selvitään. Tähän ei sitten rahkeet enää riittäneetkään. Mörkö ei mene pois jos laittaa silmät kiinni.

Itse asiassa aika moni alkaa olla vakuuttunut, että ainoa tapa, jolla tästä selvitään, on rahan painaminen.

Esimerkiksi Vihriälä (HS 16.4) ehdotti, että Euroopan keskuspankki tarjoaisi niin sanottua helikopterirahaa kaikille euromaille. Se tarkoittaa rahalahjaa.

EKP voisi toteuttaa lahjoituksensa muuttamalla hallussaan olevia euromaiden velkakirjoja ikuisiksi ja nollakorkoisiksi. Käytännössä velkoja mitätöitäisiin napin painalluksella.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006476391.html

Samaa väläytti George Soros eilen. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/9e14b2b6-1a22-43e5-a456-3bfc1d259973

Setelirahoituksella on vaaransa. Se voi kasvattaa inflaatiota. Holtiton setelirahoitus johtaa holtittomaan inflaatioon. Mutta vaihtoehto voi olla karumpi.

Tälläkin alustalla moni on ehdottanut eurosta eroamista tai koko euroalueen purkamista ratkaisuksi. Olisi vaan mukava kuulla mitä se ratkaisisi. Velat eivät katoaisi mihinkään. Sen sijaan luottamus heikkenisi.

Nykyinen yhteiskunta toimii luottamuksen varassa. Tärkeintä on tehdä ratkaisuja, jotka lisäävät kuluttajien ja rahoittajien luottamusta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu