Nordea ei siirtänyt pääkonttoriaan turhaan

Ruotsi on jo vuosia suunnitellut pankkiveron käyttöönottoa. Vuonna 2015 Björn Wahlroos ennusti pankkien pakenevan Ruotsista. Nordean osalta ennustus toteutui,  ja muutamia päiviä sitten Nordea vahvisti miljardin vuotuiset hyödyt pääkonttorin siirrosta Suomeen.

Nordean Clausen: Pankkivero iskisi koko talouteen – Pörssiuutiset – Ilta-Sanomat

Pankkivero etenee

Ruotsin hallitus ajaa pankkiveroa. Vihreä finanssiministeri Asa Lindhagen sanoo, että pankkien on osallistuttava finanssikriisin (ehkäisyn) kustannuksiin. Hänen mukaansa pankeilla menee hyvin ja maksuvaraa on.

Pankkien mukaan esitys heikentää rahoitusvakautta ja rikkoo todennäköisesti Euroopan unionin lainsäädäntöä.

Pankit eivät myöskään ole ainoita, jotka varoittavat pankkiverosta. Ruotsin finanssivalvonta FSA:n mielestä finanssikriisiä vastaan kannattaa mieluummin taistella pääomavaatimusten korotusten avulla. Valtiokonttori (National Debt Office) puolestaan varoittaa, että teollisuus saattaa pyrkiä välttämään veron investoimalla ulkomaille.

Ruotsin hallitus odottaa veron tuottavan viisi miljardia kruunua. Pankkiyhdistyksen mukaan tuotot olisivat kyseenalaisia ja voisivat hukkua kilpailukyvyn heikkenemiseen. Lisäksi Handelsbanken, jolla on laajaa toimintaa Ruotsin ulkopuolella, edellyttää, että ulkomaisen toiminnan osalta vero kompensoitaisiin.

Battle Over Bank Tax Flares Up in Sweden as Legality Contested (bloombergquint.com)

Tätä kirjoitettaessa Handelsbanken, SEB ja Swedbank olivat kaikki yli kolmen prosentin päivälaskussa.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu