Nordea: Energiakriisi helpottaa, korot pysyvät matalalla

Siteerasin taannoin Aktian aamukatsausta, joka oli koonnut yhteen korkean sähkön hinnan syitä. Nordean näkemys on hyvin saman suuntainen, joskin suppeampi. Positiivista tässä on, että Nordea näkee kriisin helpottuvan jo lähiviikkoina. Nordea perustaa näkemyksensä Gazpromin tietoihin.

Aamukatsaus: Liian kovat odotukset? | Nordea Corporate

”Energiapuolella Gazprom kertoi saavansa täytettyä kotimaiset kaasuvarastot marraskuun toisen viikon alussa. Putin on ohjeistanut, että sen jälkeen yhtiön tulisi alkaa täyttää Euroopan kaasuvarastoja. Tämän jälkeen voidaan ensimmäisen kerran odottaa helpotusta Euroopan energia/sähkökriisiin, joka on pitkälti kaasukriisi.

Öljyn hinta laski, kun Iran ja EU sopivat neuvotteluista vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

Nämä energiajutut ovat myös tärkeitä lähiajan inflaationäkymien kannalta. Sekä euroalueen että Yhdysvaltojen yhden vuoden inflaatioswapit olivat noin viiden korkopisteen laskussa, pitkästä aikaa.”

Nordean korkonäkemys

  • Lyhyet korot jatkavat nousuaan. 3 kk Euribor nousisi positiiviseksi 2023/2024 taitteessa (tällä hetkellä 3 kk euriborin noteeraus on -0,556%
  • Pitkien korkojen nousutahti on hidastunut ja jopa kääntynyt. Yhdysvaltain 30-vuotinen Treasury (valtionlaina) -korko laski takaisin alle 2% tasolle
  • Saksan 30-vuoden valtionlainakorko on tasolla 0,15%
  • euroalueen inflaatio-odotus 2,3%

***************************

Otetaanpa pieni laskuharjoitus Saksan valtionlainasta:

Saksa lainaa 1 mrd. euroa. Se maksaa tästä 30 vuoden aikana yhteensä korkoja 45 milj. euroa (30 x 1,5 milj.). Kun Saksa maksaa lainan takaisin 30 vuoden kuluttua, takaisinmaksu 1 mrd. on nykyarvoltaan alle 0,5 miljardia, jos käytetään diskonttaustekijänä odotettua inflaatiota 2,3%.

Sijoittaja ottaa siis takkiinsa puolet Saksan valtionlainasta. Ja jos inflaatio kiihtyy hurjemmaksi, enemmänkin.

Onkohan tässä jotakin järkeä?

 

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu