Olisiko jo aika arvioida soteuudistusta?

Sotemenojen kasvun ei pitäisi olla yllätys kenellekään. Valtiovarainministeriö arvioi Sote-menojen kasvavan noin miljardilla vuodessa vuoteen 2030 mennessä. Vaikka tätä ei Iltalehden artikkelissa (19.1.2022) kerrota, lienee kyse inflaatiokorjatuista luvuista eli rahamääräisesti menot nousevat huomattavasti enemmän.

Sote-menot kasvavat miljardi euroa vuodessa – mistä rahat? (iltalehti.fi)

– Kustannusten nousu on pääosin seurausta palvelutarpeen kasvusta. Väestön ikääntyessä entistä suurempi osa väestöstä tarvitsee kalliita sote-palveluita ja tämä näkyy väistämättä kustannusten nousuna, vaikka palvelutuotantoa onnistuttaisiin tehostamaan, Helsingin kaupungin pääekonomisti Mikko Kiesiläinen sanoo Iltalehdelle.

VATT:n arvion mukaan hyvinvointialueiden rahoitusmallista puuttuu kannustinvaikutus:

Mika KortelaisenKaisa Kotakorven ja Teemu Lyytikäisen artikkelin mukaan jos hyvinvointialueiden rahoitus katetaan kokonaisuudessaan valtion rahoituksella, järjestelmä ei kannusta tehokkaaseen palvelutuotantoon ja voi kannustaa jopa turhaan menojen kasvuun.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio komppasi:

 – Jos katsotaan pelkästään tätä rahoitusmallia, niin osittainenkin verotusoikeus toisi hyvinvointialueiden toimintaan painetta tehokkuuden lisäämiseen, Punakallio sanoo.

Olisiko nyt aika arvioida, saavutetaanko Marinin hallituksen sorvaamalla soteuudistuksella lainkaan säästöjä? Arvioinnissa olisi hyvä laskea myös, millaisia vaikutuksia olisi hyvinvointialueiden yhdistämisellä lähemmäksi Sipilän hallituksen suunnittelemia hyvinvointialueiden määrää.

Edelleen olisi syytä arvioida, millaisia kannustinvaikutuksia säästöihin syntyisi hyvinvointialueiden omalla verotusoikeudella. Ylittäisivätkö kannusteet uuden veronkantotason rakentamisen kustannukset? Ja miten valinnanvapauden lisääminen Sipilän hallituksen mallin mukaisesti vaikuttaisi menoihin.

Lisäksi olisi hyvä selvittää, miten asiakkaan omavastuuosuuden maltillinen kasvattaminen vaikuttaisi menoihin. Mikäli potilas maksaisi suuremman osan menoista julkisessa terveydenhuollossa, hän saattaisi suosia edullisempaa hoitovaihtoehtoa tai parhaassa tapauksessa valita yksityisen vaihtoehdon silloin kun se olisi mahdollista.

Mikä tutkimuslaitos ottaisi kopin?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu