Onko Evergrande jäävuoren huippu?

Evergrande laiminlöi korkojensa maksun viime viikolla. Sen lisäksi yhtiö on tiettävästi jättänyt maksamatta myös muita laskujaan. Hesarin mukaan Evergrande on palkannut  talous­neuvonantajia mahdolliseen saneeraukseensa, ja Kiinan hallitus on määrännyt hallintoa valmistautumaan yhtiön kaatumiseen.

InderesTV:ssä käsiteltiin Kiinan yritysvelkoja Evergrandea laajemmin. Alla näkyvän kuvaajan mukaan Kiinan (pankkisektorin ulkopuoliset) yritysvelat ovat noin 160% bruttokansantuotteesta. Velat ylittävät jo Japanin vastaavat lukemat 1980-199o -lukujen vaihteesta.

Lehman-Chernobyl-Minsky-Evergrande -hetki – YouTube

Kiinan kiinteistömarkkinoilla on nähtävissä samoja piirteitä kuin Japanissa neljäkymmentä vuotta sitten. Japanissa kupla ei puhjennut räjähdykseksi, mutta johti matalaan kasvuun ja julkisen sektorin jättimäiseen velkaisuuteen, joka jatkuu vieläkin.

Japanin kuplatalous – Wikipedia

Inderesin käyttämät lähteet puhuvat Kiinan kohdalla Minsky-momentista, jolla tarkoitetaan hetkeä, jolloin markkinat ovat ajautuneet tilaan, josta ei ole paluuta. Kupla on paisunut niin suureksi, että sen on pakko puhjeta, kertarysäyksellä tai pihisten.

Kiinassa talous on länsimaita vahvemmin keskushallinnon kontrollissa, joten on oletettavaa, että ilmat kuplasta pihisevät Japanin tapaan ulos hiljalleen. Tästä seuraisi hidas tai olematon kasvu pitkäksi aikaa.

Kasvuhaasteita myös länsimaille

Kiinan kasvu on ollut yksi maailmantalouden parhaita vetureita viime vuodet. Skenaarion toteutuminen hidastaisi kasvua myös lännessä. Kiinan kasvun hiipuminen vähentäisi raaka-aineiden kysyntää ja toisi haasteita mm. suomalaisille konepajayrityksille. Toisaalta raaka-aineiden halpeneminen vähentäisi inflaatiopaineita ja sallisi tai jopa pakottaisi keskuspankit jatkamaan kevyttä rahapolitiikkaansa.

 

 

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu