Onko pörssin pohjat jo nähty?

Veikko Huuska kirjoitti eilen marraskuussa uhkaavasta pörssiromahduksesta. Tämä olisi voinut olla kommentti siihen ketjuun, mutta koska tästä tuli aika laaja ja halusin kuvaajiakin mukaan, päätin aloittaa uuden ketjun.

Pieni sivu vanhasta laulukirjasta: Romahtavatko pörssit marraskuussa 2022? | Uusi Suomi Puheenvuoro

Pörssilaskun loppuvaiheeseen on usein liittynyt sotilaskielestä lainattu ilmiö kapitulaatio. Tämä tarkoittaa sotilaskielessä ehdotonta antautumista. Pörssisanastossa se taas tarkoittaa hetkeä, jolloin sijoittajien usko loppuu. Osakkeista haluaan eroon hinnalla millä hyvänsä ja ostajat ovat vähissä. Seuraa suuri romahdus. Usein tähän liittyy myös velkavivulla sijoittavien pakkomyyntiaalto. Pankista tulee sijoittajalle viesti, ettei sijoittajan salkku enää kata velkoja, ja sijoittajan on joko hankittava lisää vakuuksia tai myytävä omistuksiaan. Tällä taas on markkinaslangissa termi ”Margin Call”.

Veikon kanssa samoilla linjoilla on mm. Bank of America.

Pankki povaa osakkeiden pakkomyyntiaaltoa: Pohja näkyy ensi vuoden alussa – Talous | HS.fi

Bank of America perustaa kommenttinsa laajaan sijoittajakyselyyn, jonka mukaan pörssilasku jatkuisi ensi vuoden puolelle ja pakkomyynnit olisivat tulossa kuvaan. Tähän astihan lasku on ollut melko maltillista. Vuoden alussa laaja USA:n suuryhtiöindeksi S&P500 oli tasolla 4.800 pistettä ja tähän mennessä pohjalukema oli noin 3.500 pistettä 13.10.2022. Laskua vuoden vaihteesta pohjiin oli siis noin 27%. Tästä kurssit ovat toipuneet tasolle 3.900 pistettä eli hieman runsaat 10%.

Euroopassa vastaava indeksi Stoxx 600 kävi alimmillaan samana päivänä tasolla 380 pistettä. Vuoden vaihteessa indeksin lukema oli 490, joten laskua kertyi noin 22%. Nyt indeksi on tasolla 410, eli toipumista pohjista on kertynyt noin 8%.

Laskumarkkinaan kuuluu myös hetkellisiä nousuja, joita nimitetään karhumarkkinaralleiksi. Nyt saattaa olla käynnissä mahdollisesti sellainen ja jopa lähipäivinä suunta saattaa kääntyä taas laskuksi. Veikon povaama romahdus on tietysti myös mahdollinen, varsinkin jos energiamarkkinoilla tai Ukrainan sodassa tapahtuu jotakin yllättävää.

Alla pidemmän aikavälin kuvaajat. Niissä näkyy tuollainen kapitulaatiotilanne ainakin vuosina 2008 ja 2019. Esimerkiksi vuonna 2019 joitakin rahastoja jouduttiin sulkemaan hetkellisesti, koska rahastot eivät pysyneet lunastusten perässä.

Hyvät tulokset tukevat kurssikehitystä

Alkuvuoden kurssipudotus on johtunut yleisen arvion mukaan lähinnä korkojen nousujen huomioimisesta. Tätä ajatusta tukee se, että kasvuyhtiöiden kurssilaskut ovat olleet arvoyhtiöiden laskua suurempia. Arvoyhtiöiden arvostus perustuu tämän hetken omistuksiin ja lähivuosien kassavirtaan, joihin korkojen nousulla ei ole kovin suurta vaikutusta. Sen sijaan esimerkiksi kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua tulevat kassavirrat ovat merkittävästi vähemmän arvokkaita korkeimmilla diskonttauskoroilla laskettuina.

Lasku voi jatkua, mikäli yritysten tuloksissa alkaa näkyä laskupaineita. Tähän mennessä saatu kolmannen vuosineljänneksen tulosvirta ei kuitenkaan tue tätä. Monet yhtiöt ovat saaneet siirrettyä nousevia kustannuksia yllättävänkin hyvin hintoihinsa ja tulostaso on pysynyt melko hyvänä. Useimmat tulospudotuksista kärsineet yhtiöt ovat lisäksi viestineet tilanteen olevan tilapäinen: kustannusten nousu saadaan hallintaan säästöillä ja hintojen korotuksilla.

Taantuma tuo uutta painetta

Pörssit hinnoittelevat aina tulevaa. Silti historiaan perustuvilla tuloksilla ja lähiajan näkymillä on yllättävänkin suuri merkitys. Yritykset ohjeistavat yleensä vain kuluvan vuoden tuloksia. Monilla on taustalla pidemmälle viestittyjä kasvu- ja kannattavuustavoitteita, mutta tätä vuotta koskeva tulosvaroitus tai ohjeistuksen muutos saa silti aina aikaan suuria muutoksia osakekursseissa.

Yksi suuri koetus pörssikurssien tasolle on ajankohta, jolloin tämän vuoden tulokset alkavat olla paketissa. Silloin katse kääntyy ensi vuoden kasvu- ja kannattavuusodotuksiin. Mikäli tuloskasvuodotukset kääntyvät negatiivisiksi, on uusien pohjien riski alkuvuonna huomattava. Bank of American sijoittajakyselyn vastaajista 83% uskoi tuloksien heikkenevän ensi vuonna.

Toisaalta, jos inflaatio on alkuvuonna saatu hallintaan ja keskuspankit lopettavat rahapolitiikan kiristykset, ensi vuosi voi olla osakkeiden kannalta erinomainen.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu