Onko tämäkin viherpesua ja hiilihumppaa?

Vakuutusyhtiöt Allianz (Saksa), AXA (Ranska), Munich RE (Saksa), Swiss RE (Sveitsi), Zurich Insurance (Sveitsi), Scor (Ranska), Generali (Italia) ja Aviva (Iso-Britannia) ovat perustaneet NZIA-nimisen allianssin.

Allianssin nimi tulee sanoista Net-Zero Insurance Alliance. Ryhmän jäsenien yhteenlaskettu tase on runsaat 3500 miljardia Euroa. Ryhmä on sitoutunut nopeuttamaan siirtymistä kohti nollapäästöjä. Tavoite on vuodessa 2050.

Ryhmän jäsenet mm. lopettavat investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin. Ryhmän jäsenet investoivat vain yrityksiin, joilla on uskottava suunnitelma päästöjen leikkaamisesta. Vakuutusmaksujen laskuperusteissa aletaan lisäksi huomioida päästöihin liittyvät riskit nykyistä raskaammin.

Tämä on tietysti vasta alkua vakuutustoiminnassa. Pankkialalle perustettiin huhtikuussa vastaava allianssi NZBA (Net-Zero Banking Alliance). Perustettaessa jäseniä oli 43 ja sittemmin ryhmä on kasvanut kattamaan 53 pankkia. Mukana Euroopasta on mm. jättipankit Santander, BBVA, BNP Paribas ja Deutsche Bank sekä Pohjoismaista Swedbank, Handelsbanken, SEB ja Ålandsbanken. Amerikkalaisia pankkeja järjestöstä edustaa mm. Bank of America, Citibank ja Morgan Stanley.

Global insurance and reinsurance leaders establish alliance to accelerate transition to net-zero emissions economy (unep.org)

Vakavasti otettava toimi vai viherpesua?

Enemmistö Euroopan rahoitusjärjestelmästä ja suuri osa Yhdysvaltain pankkijärjestelmästä on sitoutunut edistämään hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. Molemmat allianssit toimivat yhteistyössä YK:n ympäristöjärjestöjen kanssa.

Kyseessä on tietysti voittoa tavoittelevat yritykset jotka näkevät ympäristötavoitteet osana kannattavaa liiketoimintaa. Imagohyöty on varmasti yksi motiivi olla mukana. Jäsenet näkevät kuitenkin kestävien hankkeiden olevan pitkällä aikavälillä kestäviä myös taloudellisesti. Sama asia on nähty yrityksissä jo kauan sitten.

Uskon tällä olevan enemmän merkitystä kuin hallitusten julistuksilla, mielenosoituksista puhumattakaan.

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu