Pankin omistaminen on kurjaa puuhaa

Joe Biden korosti puheessaan, että asiakkaiden varat pelastetaan – myös aiemmin luvattujen 250.000 dollarin ylittävältä osalta. Sen sijaan haltuun otetun pankin johto saa väistyä ja sijoittajille ei tarjota turvaa. Omistajien ja johdon pelastaminen loisi moraalikato-ongelman. Näinhän meille on opetettu 2008 -vuoden pankkikriisin opetuksena.

SVB Financial Group romahti talletuskadon seurauksena. Pankilla oli omaa pääomaa 16 miljardia ja talletuksia 209 miljardia. Vakavaraisuus oli siis hyvällä tasolla. Ongelma oli se, että pankin talletukset ovat yleensä koska tahansa nostettavissa ja pankin myöntämät lainat tai hallussaan pitämät velkakirjat ovat pitkäaikaisia, joista ei rahoja niin vaan oteta irti hetkessä.

Viidennes pankin talletuksista haluttiin nostaa yhdessä viikossa (joidenkin kirjoitusten mukaan yhdessä päivässä). Maailmasta ei löydy yhtään pankkia, joka pystyisi maksamaan heti ulos lähellekään viidesosaa talletuksistaan.

Osasyyllinen pankin ulosvirtauksiin on varmasti pankin tekemät virheet. Pankin asiakaskunta oli kannattamattomia startup-yrityksiä, jotka kärsivät korkojen noususta muita enemmän. Toisena syynä on kuitenkin pankkitoiminnan logiikka, jossa suuri osa varoista pidetään kiinni pitkäaikaisissa saamisissa. Pankki ei voi lähteä vaatimaan velallistaan maksamaan velkojaan välittömästi pois.

Vakavarainen pankki otettiin hetkellisen likviditeettiongelman vuoksi viranomaisten haltuun ja pilkottiin. Esimerkiksi Iso-Britannian toiminnot myytiin yhdellä punnalla. Omistajien rahat poltettiin niin, etteivät omistajat tai johto voineet itse vaikuttaa prosessiin.

No, se on kapitalismia, kuten Joe Biden sanoi.

Samassa kapitalismissa suuryritysten konkurssit hoidetaan usein kuitenkin niin, että Chapter 11 menettelyn mukaisesti selvitetään, onko toiminnalle edellytyksiä. Osa veloista saatetaan muuttaa osakkeiksi, mikä liudentaa alkuperäisten omistajien omistuksia, mutta ei sulata niitä kokonaan.

Esimerkiksi ruotsalainen eläkevakuutusyhtiö Alecta menetti yhtiön neljänneksi suurimpana osakkeenomistajana noin 600 miljoonaa dollaria. Norjan öljyrahaston tappiot olivat vajaa puolet tästä (yhteensä SVB:n ja Singature Bankin konkursseissa).

Ehkä kaikki meni kapitalismin sääntöjen mukaan, mutta tässä nousee esiin kysymys pankkien omistamisen mielekkyydestä. Sama menettely voi koskea mitä tahansa pankkia maailmassa. Eipä innosta sijoittamaan.

Ei ainakaan, kun katsoo, millainen pankkien kurssikehitys on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana ilman finanssikriisiäkin. (Nordean osalta kurssikehitys on kruunuissa. Euroissa 10 vuoden kurssinousu 0n 16%, kruunuissa 59%). Kokonaistuotot osingot huomioiden ovat toki parempia, mutta ei mitenkään osakesijoittamisen aatelia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu