Pankit manaavat pörssilaskua

Nordea kirjoittaa eilen päivätyssä markkinaraportissaan osakemarkkinoiden alamäen jatkuvan. Pankin mukaan laskua tukee mm. Philadelphian Fedin odotettua heikompi yritysluottamusmittarin lukema ja asuntomarkkinoiden viilentyminen.

Nordea ei ole ainoa. Alla oleva lainaus on Arvopaperilehdestä. Lainaan linkittämisen sijaan, koska juttu on maksumuurin takana:

Vaikka alkuvuosi on ollut pörsseissä karmein sitten vuoden 1939, edessä voi olla vielä lisää kipua. Ainakin jos on luottamista Wall Streetin suurimpien pankkien arvioihin. Morgan Stanleyn päästrategi Michael Wilson kirjoitti pankin asiakkaille Fedin toukokuun korkokokouksen alla, että S&P 500 -indeksi voi hyvin painua vielä lisää, mahdollisesti jopa indeksilukuun 3 500. Se tarkoittaisi noin 27 prosentin pudotusta ennätystasolta. 

Bank of American johtaja osakestrategi Michael Hartnett iski pöytään vielä tätäkin rumemman ennusteen. Historiallisesti laskumarkkinat ovat kestäneet keskimäärin 289 päivää ja alamäki ollut 37,3 prosenttia. Näillä muuttujilla laskumarkkina kestäisi lokakuun 19. päivään saakka ja S&P 500 -indeksin pohjat nähtäisiin 3 000 pisteessä ja Nasdaq kävisi alimmillaan 10 000 pisteessä.

Sell in May and go away? Vaikka alkuvuosi on ollut jo ennätyshuono, vanha sanonta saattaa tänä vuonna pitää paikkansa. (Arvopaperi 20.5.2022)

Itseänsä toteuttavia ennusteita?

Osakekurssit alkavat olla osin järjettömän halpoja, jos tulosennusteet pitävät. Kysyntätekijät ja tällä kertaa myös mahdolliset tuotantohäiriöt asettavat kuitenkin tulosennusteille tavanomaista suurempia haasteita.

On aika huolestuttavaa, jos jättipankit Bank of American tavoin suosittelevat asiakkaitaan myymään. Se saa kursseihin laskupaineita. Osakkeita myydään, koska niiden odotetaan laskevan. Kurssit taas laskevat, koska osakkeita laitetaan myyntiin. Kierre on valmis.

Eikä kierre lopu tähän: Jos osakekurssit laskevat, kuluttajat ja yritykset käyvät varovaisiksi: kysyntä hiipuu.

Yllä olevassa kuvaajassa on mustana USA:n S&P 500 indeksi ja punaisella Euroopan Stoxx 600 indeksi viideltä vuodelta. Vaikka USA:n osakkeet ovatkin tulleet hieman Eurooppaa voimakkaammin alas, Yhdysvalloissa kurssit ovat kuitenkin selvästi vielä koronakriisiä edeltävää aikaa korkeammalla. Euroopassa sen sijaan aletaan hätyytellä koronaa edeltävän ajan tasoja.

Yhdysvaltain osakkeiden ylisuoriutumista selittää paljolti Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Tesla. Nyt näihin osakkeisiin on kohdistunut keskimääräistä enemmän paineita.

Rinnastus vuoteen 2007

Arvopaperin jutussa rinnastettiin tämän vuoden lasku vuoteen 2007, jolloin lasku kesti lähes 400 pörssipäivää. Tänä aikana laskua kertyi hieman reippaat 50%. Toipumiseen taas meni aikaa 1000 pörssipäivää niin, että lokakuun 2007 kurssitaso saavutettiin vasta keväällä 2013.

Rinnastus on kuitenkin ontto, sillä syyt ovat varsin erilaisia. Vuonna 2007 Yhdysvalloissa oli pienituloiset ostaneet useampia asuntoja yli sadan prosentin lainoitusasteella ja tiettävästi myös mm. lemmikkieläinten nimiin. Pankit taas kävivät aktiivista kauppaa näillä lainoilla (subprime) ja niihin perustuvilla johdannaisilla. Pankkien taseet oli lastattu täyteen näitä riskilainoja.

Nyt taas pankkien taseet ovat ainakin virallisten tietojen mukaan hyvässä kunnossa. Mutta kukapa tietää, mistä seuraava musta joutsen ilmestyy.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu