Pankkien vakavaraisuuden nostaminen kannattaisi

Euroopan pankit ovat heikkoja verrattuna USA:n suurimpiin pankkeihin. Esimerkiksi Bank of American omien varojen suhde taseen loppusummaan ylittää 10%. Wells Fargon näin laskettu omavaraisuus on vain hieman alle 10%.

Euroopassa pankkien Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Santander vastaavasti lasketut omavaraisuusasteet ovat 4,5 – 6,5 prosentin tasolla. Myös Nordean lukema asettuu tuohon haarukkaan, joskin sen ylälaitaan. Tiedän, että pankkien vakavaraisuus lasketaan monimutkaisemmalla kaavalla, mutta käytin tässä suoraan lukua omat varat per taseen loppusumma.

Korkeampi omavaraisuusaste näkyy myös pankkien osakekursseissa. Esimerkiksi Bank of American markkina-arvo on melko lähellä oman pääoman kirja-arvoa (85%). Wells Fargonkin Price to Book (P/B) on noin 65%.

Euroopassa esim. Deutsche Bankin ja Societe Generalen markkina-arvo on vain noin 20 % taseen omasta pääomasta. BNP Paribaksen ja Santanderin  P/B on noin 30 % ja Nordean noin 70%. (Lähde: Yahoo finance)

Euroopan pankkien arvostusten alennustilassa näkyy heikomman omavaraisuusasteen lisäksi luonnollisesti myös altistukset huonoille saataville, joita Euroopassa lienee tällä hetkellä Yhdysvaltoja enemmän. Toinen tekijä on kuitenkin oman pääoman osuus taseesta. Se kun on suoraan verrannollinen pankin iskunkestävyyteen kriisitilanteissa.

Uskon, että pankkien omavaraisuuden vahvistaminen kannattaisi. Sijoitusten pitäisi tulla ensisijaisesti nykyisiltä osakkeenomistajilta, mutta tarvittaessa myös uusilta sijoittajilta, eläkeyhtiöiltä ja viime kädessä valtiolta. Mutta vastikkeellisina.

Otetaan ajatusleikki: Deutsche Bankin omat varat (60 mrd) tuplattaisiin, jolloin omien pääomien osuus nousisi lähelle kymmentä prosenttia. Tähän siis tarvittaisiin 60 mrd. Jos oletetaan, että tämä palauttaisi luottamuksen pankkiin ja sen arvostus nousisi esim. 70% tasolle, kasvaisi markkina-arvo nykyisestä 13 miljardista 84 miljardiin eli enemmän kuin sijoitettu raha.

Valtiot, EU ja EKP voisivat kannustaa yksityisiä sijoittajia ja eläkerahastoja sijoitustalkoisiin kepillä ja porkkanalla, vaatien pankeilta nopeita rakenteellisia uudistuksia ja toiminnan tehostamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu