Pankkikriisi lopetettiin alkuunsa (edit: tai ainakin yritettiin)
Niin se vaan on, että jo maan kuudenneksitoista suurin pankki on liian suuri epäonnistumaan. Yhdysvaltain rahoitusviranomaiset ja keskuspankki päättivät ratkaista SVB Financial Groupin romahduksen varsin järeillä toimilla.
- HSBC ottaa vastuulleen pankin Britannian toiminnot. Bank of England tarjoaa takuita tappioiden varalle. Muista Euroopan toiminnoista, kuten Ruotsista en nähnyt mainintaa, mutta eiköhän nekin järjestellä.
- Yhdysvalloissa valtiovarainministeriö ja FED kattavat kaikki pankin talletukset, myös 250.000 USD ylittävältä osalta
- Uusi Bank Term Funding Program (BTFP) takaa pankkien maksukyvyn vuoden ajaksi.
- SVB:n osakkeenomistajat menettävät sijoituksensa, mutta seuraavaksi jonossa olevat pankit eivät kaiken järjen mukaan koe samanlaista talletuspakoa.
- SVB:n asiakkaissa ei ole odotettavissa joukkokonkursseja pankin romahduksen vuoksi.
SVB:n romahdus oli osittain omaa syytä, sillä pankki oli sitonut liian suuren osan varoistaan pitkäaikaisiin velkakirjoihin, joten rahaa ei ollut irrottaa nopeasti riittävästi. Toisaalta eipä mikään muukaan pankki pystyisi viikossa maksamaan yhtä viidesosaa talletuksistaan ulos.
Tapaus osoitti, että pankkia ei ole pakko pelastaa, mutta pankin asiakkaille on heitettävä pelastusrengas ajoissa.
Pankkijärjestelmä toimii luottamuksen varassa, jota ei ole varaa menettää.
Ilmoita asiaton viesti
On merkillistä että näitä isojenkin pankkien /luottolaitosten/tilintarkastusjärjestelmän kriisejä tulee aina uusia, vaikka edellinen (2008) ja sitä edellinen 2000-luvun alun USA-lähtöiset holtittomuudet ovat vielä muistissa.
Aina vannotaan, että nyt epäkohdat korjataan, mutta ei mene kauaa kun vastaavia varautumiseen, valvonnan puutteeseen liittyviä tapauksia nousee uudestaan esille.
Ilmoita asiaton viesti
SVB:n omavaraisuusaste oli ihan kohdallaan 31.12.2022.
Taseen loppusumma oli 211 mrd. ja oma pääoma 16,3 miljardia. Parempi kuin monella muulla. Ongelma vaan oli että kaikki asiakkaat ovat niitä, jotka kärsivät eniten korkojen noususta: Piilaakson tappiollisia startuppeja. Ilmeisesti rahan tarve alkuvuonna yllätti ja sitten kun alkoi huhu kiertää, alettiin rahaa nostaa jo varmuuden vuoksi.
Rahat olivat kiinni pitkäaikaisissa korkopapereissa, joista ei saanut niitä irrotettua nopeasti ilman suuria tappioita.
Ihan sama kuvio voi toistua Euroopassakin helposti. Veikkaan, että BTFP:n kaltainen väline julkaistaan täälläkin varsin pian.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eikö mm. korkojen nousu kuulu niihin stressitestattaviin parametreihin, joka testikäytäntö pitäisi olla nykyisin rutiinia? Jokin ei tässä ei toimi – vai onko niin, että pankkien asenne on se, että ”jos varaudumme kuten laki sanoo, se haittaa liikaa bisnestä”?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta talletuspako on myös psykologiaa. Ja sille ei mahda mitään. Jokaikisellä pankilla on sama ongelma: suurin osa talletuksista on nostettavissa nopeasti ja suurin osa lainoista on myönnetty pitkäksi ajaksi. Jos tallettajat haluavat rahansa pois, pankin kassa loppuu väistämättä.
Ainoa tapa taistella talletuspakoa vastaan on riittävän hyvä talletussuoja ja rajaton likviditeetin tarjonta. USA:ssa päätettiin juuri niistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on USA:ssa voimassa ollut Dodd-Frank Act, joka kehitettiin vuoden 2008 pankkiromahduksen jälkeen nimenomaan suojautumaan nyt tapahtuneen kaltaisia kriisejä vastaan. Edellinen, Trumpin johtama hallinto heikensi näitä vaatimuksia kovasti pankkien painostuksen jälkeen 2018. Tämä mahdollisti myös suurten bonusten maksamisen näiden pankkien johtajille lyhytaikaisen suuren voittokertymän vuoksi.
On tavallaan ironista että juuri Greg Becker (SVB:n CEO) oli eräs merkittävimmistä lobbaajista noiden vaatimusten löyhentämiseksi.
Ihmisen muisti on lyhyt. Tämänkin vuoksi Trump on jo ottanut tilanteesta kaiken irti ja syyttänyt Bidenin hallintoa nykykriisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Bidenin olisi virkaan astuttuaan tullut rivakasti ajaa kyseisen säännöstöjen palauttamista voimaan. Tietääkseni SVB:n tilannetta huteroitti pari muutakin ilmiötä: yhdenlaisuudesta tunnettu asiakaskunta on myös tunnettu mieltymyksestään kryptovaluuttoihin, ja tässä tapauksessa yhteen niistä. Kun maa alkoi järistä loppuvuodesta korkoviritysten ja muun väpinän myötä, asiantuntevimmat alkoivat muuntaa kryptojaan kovapohjaisempiin muotoihin, mikä käynnisti levottoman liikkeen ja epäluottamuksen USDC:oon. Osa kontaktitahoistani pitää tätä jopa avainjuttuna pankkipaon syntyyn, mutta alkutekijöitä on siis useampia kuten ylläkin todettiin.
Lisäelementtinä vielä se, että pankki oli eräänlainen sisäpiiripankki (itse määrittelin sen jo seurapiirpankiksi) jonka asiakkailla oli vilkasta liikettä sekä lainanottajana että tallettajana tilanteiden ja pääomavirtojen sekä sijoitushoukuttimien mukaan. Tämä jo loi poikkeuksellisen epävakauden SVB:n sisään, jota sitten kymmenmiljardinen kryptosysteemistö vain lisäsi.
Nähdäkseni Suomessa ei ole huomioitu rapakon takana puhetta aiheuttanutta talletustakuurajausta: talletusvakuudet koskevat dollareita mutta eivät kryptoa?
Ilmoita asiaton viesti
Aidosti toivon, että olet oikeassa.
Olen hyvin pintapuolisesti tutustunut ”rahan historiaan”.
Historiassa on pankkeja kaatunut tusinoittain ja olen siinä käsityksessä, että ensin menee yksi pankki perssiilleen , muiden pankkien asiakkaat aluksi hymylevät kunnes alkavat miettiä oman pankkinsa ”turvallisuutta” => talletuspako => paniikki => kriisi.
Nordea juuri nyt -4% ??
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa odotellaan ilmeisesti omia vakautustoimia:
Credit Suisse -10%, Commerzbank -10%, Banco de Sabadell – 9,75%, Banco BPM -7,7%.
Iltapäivällä vasta nähdään riittikö FED:n toimet USA:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen tuore kommentti markkinoilta:
Investors have still been shaken by the event of the past few days, and are waiting with bated breath to see if repercussions in the financial sector will spill over and create pools of fresh problems,” said Susannah Streeter, head of money and markets at Hargreaves Lansdown.
”There is expectation that weaknesses remain in pockets of the system and the U.S. Treasury may have to step in with further guarantees of deposits at other banks.”
European banking stocks dropped 5.7%, on course for their worst two-day selloff since the Russia-Ukraine war broke out early last year.
Worries emerged around the resilience of the sector’s balance sheet in the face of SVB’s collapse. However, the European Central Bank (ECB) is not planning an emergency meeting of its banking supervisory board on Monday, a senior source told Reuters.
Ilmoita asiaton viesti
Pankkijärjestelmä ei tule koskaan vakautumaan.
Ainoa ratkaisu on avata keskuspankkitilit kansalaisille ja tehdä pankeista täydenriskin sijoitusrahastoja.
+ Keskuspankkitileille tupsahtaisi nyt mukava 2.5% korko.
Ilmoita asiaton viesti
Senaattori Warren kongressissa 2018 Trumpin hallinnon sääntelyn purkutalkoista.
https://www.warren.senate.gov/newsroom/press-releases/senator-warren-outlines-how-bank-deregulation-…
Ei näköjään mennyt haluttuun kohtaan.Klikkaamalla Newsroom löytyy tuore kolumni, minkä sisästä löytyy linkki yläpuolella mainittuun.
Ilmoita asiaton viesti
SVB Bank vaan näyttää nyt enemmän uhrilta kuin syylliseltä. Toki taustalla on hölmöilyjä ja keskittyminen kaikkein riskialttiimpiin asiakassegmentteihin ei ulkopuolisesta kuulosta järkevältä idealta.
Mutta väärinkäytöksistä en tässä tapauksessa ole kuullut puhuttavan. (Ellei sitten lasketa sitä, että tiettävästi johto kevensi omistuksiaan hiljattain).
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sieltä löydy rutaa kun vähän kaivellaan? Ainakin saamani ensitiedot viittaavat aika melkoiseen peliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei haluttu uusintaa lehmän veljeksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitten näköjään riittänyt. Signature Bank kiinni ja First Republic Bank sekä muutama muu vaaravyöhykkeessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen miksi pankit ovat yksityisiä yrityksiä, kun niiden rahoituksesta/takauksesta vastaa kumminkin valtiot.
Melkoista kommunismia taas kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän pelastettiin vain asiakkaat. Omistajat menettävät miljardeja.
Biden tänään:
The president said the managers of the two banks taken over by regulators ”will be fired” and that investors in those companies’ securities will not be protected.
”If the FDIC takes over the bank, the people who run it should no longer work there,” Biden said in his address. ”Investors in the banks will not be protected. They knowingly took a risk and when the risk didn’t pay off, the investors lose their money. That’s how capitalism works.”
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti noin.
Ilmoita asiaton viesti
Panitteko merkille miten mm. Arno Ahosniemi totesi, että US talletusuora 250.000 paukkui rikki heti kättelyssä. Kun ja jos kun levottomuus ja pettymykset yltävät Eurooppaan, koko EU ja tietysti Suomi joutuu toteamaan tosiasiat: meikäläinen talletussuoja 100.000 egeä ei pidä mitään. Koska aivan pienet kohteet voitaneen hoitaa pois päiviltä rajoitetuin toimin, mutta vähänkin isommissa pankeissa on omat isot kalansa, ja näiden suhteen on ”pakko!” yleisen levollisuuden nimissä kattaa tappiot taivas rajana, joten pidetään me vain tuo 100.000 raja, mutta tietoisena siitä, että ”maksa mitä maksaa” jotta ei repeä. Se ottaa minkä ottaa me olemme valmiita. Teemme sen mitä it needs.
Toinenkin pointti jäi mieleen Ahosniemen haastattelusta: Ilman muutta niin FED kuin madan Christine joutuu puntaroimaan korko-ohjelmaa taas hieman uudesta vinkkelistä. Niin että lähipäivinä kuullana, mitä CL tekee ja päättää. Osa markkinoistahan on jo imaissut totena maaliskuun 50 pinnan koronnousun ja ohjelman jatkumisen syksyyn saakka.
Korko on hyvä olemassa, oli aivan luonnotonta elää nollakorko- tai saati miinuskorkomaailmassa, sehän oli kuin liisaihmemaassa -satua kaikki. Mutta joku tolkku ja kokonaisnäkemys täytyy jarrumiehelläkin olla.
Ilmoita asiaton viesti