Pankkiongelmien juurisyy

Pankkien talletukset ovat pääsääntöisesti nostettavissa milloin tahansa. Sen sijaan suuri osa pankin varoista on kiinni pitkäaikaisissa varallisuuserissä, joista ei nopeasti pääse eroon. Lainoja ei voi tuosta vain irtisanoa, jos tarvitaan käteistä. Pitkäaikaisia velkakirjoja sen sijaan voidaan myydä markkinoilla. Ongelmana vaan on, että pitkäaikaisten velkakirjojen arvot ovat laskeneet viimeiset kaksi vuotta.

Yllä oleva iShares Global Government Bond ETF antaa aika hyvän kuvan tilanteesta. Korkojen noustessa kiinteäkorkoisten velkakirjojen markkina-arvo laskee. Toissa vuonna laskua kertyi yli 5% ja viime vuonna peräti yli 15%. Nordnetin esittämän kuvan mukaan näin suuri velkakirjojen arvon pudotus on tapahtunut viimeksi vuonna 1841.

SVB Financial Group joutui likviditeettitarpeessa myymään näitä pitkäaikaisia velkapapereita 20 mrd. dollarin edestä maksaakseen talletuksia ulos. Niistä aiheutui yli 2 mrd. tappiot. Tämä johti todeksi osoittautuneeseen huhuun, että pankki romahtaa.

Credit Suisse sen sijaan sai eilen pörssien sulkeutumisen jälkeen Sveitsin Keskuspankilta vakuutuksen, että tarvittaessa Keskuspankki turvaa pankin maksuvalmiuden jopa 50 miljardin frangin likviditeettiruiskeella. 50 miljardia on noin 10% pankin kaikista varoista ja talletuksista selvästi enemmän.

Seuraavaksi koetellaan todennäköisesti jonkun suuren euroalueen pankin kestävyyttä. Sellaisen, jolla tiedetään olevan taseessaan runsaasti valtionvelkakirjoja.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu