Positiiviset tulosvaroitukset kertovat laajasta elpymisestä

Eilen Kesko ja UPM, tänään Valmet ja Uponor nostivat kuluvan vuoden näkymiään. Suomi ei tietenkään ole mikään poikkeus. Esimerkiksi Daimler julkisti tänään ennakkotietoja markkinaodotuksia paremmasta alkuvuoden tuloksesta.

Neljä positiivista tulosvaroittajaa

Preliminary Q1 2021 Results significantly above market expectations | Daimler > Investors > Reports & News > Financial News

Autoteollisuushan onkin ollut alkuvuoden kovempia nousijoita. Kärjessä on Volkswagen, jonka kurssi on noussut noin 56 prosenttia vuodenvaihteesta. General Motors on noussut runsaat 40 prosenttia ja useat muutkin alan yhtiöt ihan mukavasti.

Vahvaa elpymistä ennakoi myös metallien perusteollisuuden vahva kehitys. Esimerkiksi Outokumpu ja SSAB ovat molemmat nousseet alkuvuonna noin 65 prosenttia. Oma vaikutuksensa on varmaan myös hinnankorotusodotuksilla.

Konepaja- ja teollisuussektorilla kehitys on ollut vahvaa. Valmet 40 prosentin nousulla alkuvuonna on parhaiden joukossa. Nosturivalmistajat Cargotec sekä Konecranes kirjaavat nekin yli 30% nousun vuoden vaihteeseen. Ruotsalaiset Atlas Copco ja Epiroc pääsevät samoihin lukemiin.

Eurooppalaisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden kurssikehitys on myös ollut vahvaa alkuvuonna. Tämä kertoo riskitasojen laskusta ja jossain määrin myös inflaatio-odotusten noususta. Nordean noin 30 prosentin nousu on ollut erinomainen, mutta senkin päihittää mm. ranskalainen Natixis ja hollantilaiset ING sekä ABN Amro.

Euroopan osakemarkkinat kokonaisuudessaan ovat nousseet vuodenvaihteesta noin 10% (Eurostoxx 600 indeksi). Suomen kurssinousu on ollut hyvin samaa luokkaa. Ruotsin pörssi on tasaisen suorituksen vuoksi noussut selvästi enemmän.

Alkuvuonna syklisten osakkeiden nousu on ylittänyt selvästi keskiarvon. Defensiiviset toimialat ovat päässeen heikompaan, mutta kuitenkin positiiviseen kehitykseen. Lääkeyhtiöiden ja elintarvikejättien nousuprosentit ovat olleet suurelta osin yksinumeroisia tai muutamien osalta negatiivisia (Unilever -5%, Novartis – 4%).

Tämä on hyvin tyypillistä, kun talouden toipumista odottavat sijoittajat siirtävät varojaan vakailta toimialoilta noususta enemmän hyötyville.

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu