Rakentamisen laskusta iso pudotus kansantuotteeseen ja verotuloihin

Hallitus pitäisi päästää töihin. Ongelmia nimittäin riittää. Yksi suurimmista on rakennustoiminnan hiipuminen ja uusien rakennusaloitusten pysähtyminen. Esimerkiksi YIT:llä oli Q2 tulosjulkistuksen aikaan 6049 asuntoa rakenteilla, kun vuotta aiemmin lukema oli 9215.

Vielä paljon jyrkempi pudotus oli uusissa aloituksissa. Alkuvuonna aloitettiin 266 asunnon rakentaminen kun vielä viime vuonna aloituksia oli vastaavana aikana 750. Pudotusta siis 64%.

Aloitetut kohteet saatetaan loppuun pitkälti tänä vuonna tai ensi vuoden alkupuolella. Varsinainen pudotus rakentamisessa nähdään 2024 – 2025.

PowerPoint Presentation (yitgroup.com)

Rakennusteollisuuden mukaan rakentamisen arvo vuonna 2021 oli 38,8 mrd. euroa, mikä vastasi 6,5% osuutta bruttokansantuotteesta. Tällä kehityksellä rakentamisen arvo voi pudota hyvinkin alle 1990-luvun puolivälin 4% tason. Tämä yksistään tietäisi 3% pudotusta maan bruttokansatuotteeseen. Kun lisäksi tiedetään, että rakentamisen arvosta noin 40% on veroja, tämä tietää samalla jopa 5-7 miljardin vajetta verotuloissa.

Rakentamisen yhteiskunnalliset vaikutukset – Rakennusteollisuus RT ry

Alla muutamia otsikoita Hesarista viime ajoilta:

Hallitusohjelmassa on melko ympäripyöreä kirjaus rakentamisen edistämisestä:

”Hallituksen asuntopolitiikan keskeisin tavoite on asuntomarkkinoiden toimivuuden edistäminen. Toimivat asuntomarkkinat luovat suomalaisille mahdollisuuden asua mahdollisimman hyvin ja edullisesti omia toiveita vastaavassa kodissa.

Hallitus luo hyvät toimintaedellytykset asuntomarkkinoille kasvuun tähtäävällä elinkeinopolitiikalla, uudistamalla sääntelyä, varmistamalla riittävän kaavoituksen, tonttitarjonnan ja asuntotuotannon sekä panostamalla asuntotuotantoa tukeviin liikennehankkeisiin. Hallitus edistää vakaata toimintaympäristöä rakentamiseen ja asuntomarkkinoille.”

Epäilen, että näillä toimin rakentaminen ei elvy. Mikäli jotain konkreettista on luvassa, päätökset pitäisi tehdä hyvin pian. Varsinkin kun toimialaan kohdistuvat kiristykset (mm. asumistuen leikkaus) pyritään saamaan voimaa jo ensi vuoden alusta.

Tavallaan hyvä puoli tässä on se, että ongelma on yhteinen koko Euroopalle. Alhaisten korkojen aikana rakennettiin vilkkaasti ja sulattelu on siten luonnollista. Korkojen nousu katkaisi alan hyvän kehityksen. Toimialalle saatetaan siten etsiä ratkaisuja myös EU-tasolla.

Kuitenkin minusta näyttää siltä, että rakennustoiminnan pudotusta bruttokansantuotteessa on vaikea tai mahdoton paikata. Ja suunnitellut säästöt riittävät korkeintaan kompensoimaan rakennustoiminnan laskusta aiheutuvat verotulojen menetykset.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu