Ranska kansallistaa Euroopan suurimman ydinvoimalaoperaattorin
Voisi sanoa, että jossain määrin klikkiotsikko, kun Ranska omistaa jo nyt 83,9% EDF:n osakkeista. Tätä termiä käytettiin kuitenkin myös uutisoinnissa.
Electricite de France operoi 56 pääosin vanhaa ydinreaktoria Ranskassa ja Isossa Britanniassa. Niissä on ollut vuoden mittaan odottamattomia turvallisuusongelmia ja – tarkistuksia ihan riittävästi. Noin kolmannes kapasiteetista on ollut jatkuvasti poissa pelistä, mikä on näkynyt myös sähkön hinnassa koko Euroopassa.
Eilen tuli lisää lunta tupaan. Yhtiö ilmoitti, että kuumuudesta ja kuivuudesta johtuen jokien vettä ei voi täysimääräisesti hyödyntää reaktoreiden jäähdyttämiseen. Tämä tarkoittaisi lisää seisokkeja. Tämä sai aikaan osakekurssin laskun lähes pohjalukemiin. (Koronakriisin pohjissa käytiin 6 euron tasolla, tänä aamuna 7,27 euron tasolla)
Ranskan valtio on lisäksi kohdellut tänä vuonna EDF:ia tavalla, jolla pörssiyhtiötä ei voi kohdella. EDF pakotettiin myymään ydinenergiaa kilpailijoilleen alle tuotantokustannusten. Tämä yhdessä teknisten ongelmien kanssa sai aikaan analyytikkoarvioiden mukaan yli 8 miljardin euron tappiot tänä vuonna. (Linkatussa uutisessa puhutaan paljon suuremmistakin tappioista, mutta niissä on verrattu syntyvää tilannetta yhtiön normaaliin vuoteen).
Iltapäivällä kuultiin kuitenkin uutisia: Ranskan valtio suunnittelee koko yhtiön lunastamista pörssistä. Osakekurssi nousi uutisen seurauksena n. 15% jääden kuitenkin varsin alhaiselle tasolle historiaan nähden.
Mielenkiintoista on nähdä, mihin lunastushinta asettuu. EDF:n arvo on laskenut lähes 90% vuodesta 2008. Nykyisellä kurssitasolla lunastusta voinee kutsua kansallistamiseksi.
France’s Nuclear Giant EDF to be fully Nationalised -prime minister – AUGAF
Voisipa ostaa koerän. En ole ranskalaisia osakkeita koskaan omistanut. Vain Suomi, USA, joskus Ruotsi ja Tanska. Joistan maista on niin hankala saada osinkoja oikein tai siis vaatii aktiivisuutta itseltä.
Millaiseen ruljanssiinhan tuossa joutuisi jos ei vain suostuisi luopumaan osakkeistaan. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Joutunee luopumaan, mutta saattaa tietysti saada preemion, jos lunastushinta asettuu kohdalleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti aiotaan karistaa 15% pienosakkaat pois jaloista pyörimästä, vaikka tuskin heillä nytkään mitään todellista sananvaltaa yhtiön toimintaan on. Ylipäänsä tämä vahvistaa käsitystä siitä, että ydinvoima ja keskusjohtoisuus kuuluvat yhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Järkevä ratkaisu: ydinvoima tulisi keskittää valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun kantasi on sitten selvä. Omani ei ihan sitä ole.
On jokseenkin selvää, että nykyisen kaltaista ydinvoimaa ei yksityisellä rahalla synny. Projektien riskit ovat suuret, mikä tekee vieraasta pääomasta kallista, ja sitä tarvitaan todella paljon. No poliitikoilla sitten on taipumusta pelastaa valtiolle toimialoja, jotka eivät omin voimin markkinoilla pärjää. Mutta on hyvä huomata, että ne riskit eivät tässä toimenpiteessä häviä mihinkään.
Toisaalta energiainvestointien tapauksessa pelissä on paljon muutakin kuin vain työpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Miten mahtaa olla ranskalaisten ydinjätteiden varastointi ratkaistu?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti välivarastossa edelleen. Tämän mukaan loppusijoitus alkaisi vuonna 2035
https://www.edf.fr/en/the-edf-group/producing-a-climate-friendly-energy/nuclear-energy/edf-unique-expertise-in-nuclear-power-creation/management-of-radioactive-waste
Tosin on vaikea uskoa, että kaikki Ranskan korkea-aktiivinen ydinjäte tuonne mahtuisi, vaikka jälleenkäsittelyä siellä onkin harjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Riesana rokassa on myös Flamanvillen voimala, joka taitaa olla jopa surkeampi projekti kuin OL3.
Ilmoita asiaton viesti
Melko kallista.
Ilmoita asiaton viesti