Ranska kansallistaa Euroopan suurimman ydinvoimalaoperaattorin

Voisi sanoa, että jossain määrin klikkiotsikko, kun Ranska omistaa jo nyt 83,9% EDF:n osakkeista. Tätä termiä käytettiin kuitenkin myös uutisoinnissa.

Electricite de France operoi 56 pääosin vanhaa ydinreaktoria Ranskassa ja Isossa Britanniassa. Niissä on ollut vuoden mittaan odottamattomia turvallisuusongelmia ja – tarkistuksia ihan riittävästi. Noin kolmannes kapasiteetista on ollut jatkuvasti poissa pelistä, mikä on näkynyt myös sähkön hinnassa koko Euroopassa.

Eilen tuli lisää lunta tupaan. Yhtiö ilmoitti, että kuumuudesta ja kuivuudesta johtuen jokien vettä ei voi täysimääräisesti hyödyntää reaktoreiden jäähdyttämiseen. Tämä tarkoittaisi lisää seisokkeja. Tämä sai aikaan  osakekurssin laskun lähes pohjalukemiin. (Koronakriisin pohjissa käytiin 6 euron tasolla, tänä aamuna 7,27 euron tasolla)

Ranskan valtio on lisäksi kohdellut tänä vuonna EDF:ia tavalla, jolla pörssiyhtiötä ei voi kohdella. EDF pakotettiin myymään ydinenergiaa kilpailijoilleen alle tuotantokustannusten. Tämä yhdessä teknisten ongelmien kanssa sai aikaan analyytikkoarvioiden mukaan yli 8 miljardin euron tappiot tänä vuonna. (Linkatussa uutisessa puhutaan paljon suuremmistakin tappioista, mutta niissä on verrattu syntyvää tilannetta yhtiön normaaliin vuoteen).

Iltapäivällä kuultiin kuitenkin uutisia: Ranskan valtio suunnittelee koko yhtiön lunastamista pörssistä. Osakekurssi nousi uutisen seurauksena n. 15% jääden kuitenkin varsin alhaiselle tasolle historiaan nähden.

Mielenkiintoista on nähdä, mihin lunastushinta asettuu. EDF:n arvo on laskenut lähes 90% vuodesta 2008. Nykyisellä kurssitasolla lunastusta voinee kutsua kansallistamiseksi.

France’s Nuclear Giant EDF to be fully Nationalised -prime minister – AUGAF

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu