Reuters: Yhdysvaltain veroympäristö on kilpailukykyinen yrityksille Bidenin veronkorotusten jälkeenkin

Bidenin hallinto ajaa yritysveron korotusta 21 prosentista peräti 28 prosenttiin. Tämä nostaisi esim. Johnson & Johnsonin talousjohtaja Joseph Wolkin mukaan  Yhdysvaltain yritysveron kehittyneen maailman korkeimmaksi. PriceWaterhouseCoopersin selvityksen mukaan kehittyneiden maiden keskiarvo on 23%.

Reuters teetti selvityksen, jossa käytiin läpi 52 yrityksen efektiivinen veroaste. Selvityksen mukaan Yhdysvalloissa yritysverotuksessa on anteliaat vähennykset ja Bermudan kaltaisten veroparatiisien käyttö yleistä. Lopputulos oli, että yhdysvaltalaiset yritykset eivät maksa nyt eivätkä ehdotuksen toteutuessa kilpailijamaita korkeampia yritysveroja.

Verokannustimilla kilpailukykyä

Selvityksen mukaan  Yhdysvallat on verotuksellisesti erityisen kilpailukykyinen maa tutkimusintensiivisille yrityksille. Kilpailijamaita anteliaammat kannustimet ovat johtaneet muita kannattavampaan toimintaan. Selvityksen mukaan yhdysvaltalaisyritysten liikevoittomarginaali on jopa 10 prosenttiyksikköä kilpailijamaita korkeampi.

Even after Biden tax hike, U.S. firms would pay less than foreign rivals | Reuters

Euroopassa jaetaan enemmän osinkoja ja investoidaan vähemmän

Reutersin selvitys voi olla Bidenin hallinnon tilaustyö, jolla pyritään perustelemaan suunniteltuja veronkorotuksia. Myös osa demokraateista toivoisi maltillisempaa korotusta. Selvitys pitäisi kuitenkin lukea Euroopassa tarkkaan: Yhdysvalloissa yritykset jakavat vähemmän osinkoja ja investoivat enemmän, erityisesti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämän ansiosta yritykset kasvavat ja kannattavat paremmin.

Tämän selvityksen valossa on helppo ymmärtää, miksi USA dominoi uusia liiketoimintoja. Kun Euroopan arvokkaimmat yritykset ovat yli sata vuotta toimineita lääkeyhtiöitä tai  ylellisyystavaroiden tuottajia, Yhdysvalloissa arvokkaimmat pörssiyritykset ovat 2000-luvun tuotoksia.

Pitäisikö Euroopan kopioida Yhdysvalloista menestysresepti? Aika voisi olla nyt, kun Yhdysvallat antaa muille vapaaehtoisesti tilaa markkinoilla.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu