Riikka Purra Maaseudun Tulevaisuudessa

Riikka Purra kirjoitti mielipidekirjoituksen Maaseudun Tulevaisuuteen.

Riikka Purra: Suomalaisten työviikko on erityisen lyhyt – Mielipide – Maaseudun Tulevaisuus

Kirjoituksessa on osuvia havaintoja mutta minusta myös joitakin kohtalaisen omituisia näkemyksiä.

”Vaikka kuinka viilaisimme budjettia, tilanne ei merkittävästi parane, mikäli emme saavuta 15 vuotta kitukasvuisesti kehittyneeseen maahan oikeaa yksityisen sektorin talouskasvua, menestyvää liiketoimintaa ja sitä myötä lisää työtä.”

Olen aika täydellisesti samaa mieltä.

”Vaikka työllisyys on edelleen huomattavan korkealla, peittää työllisyysaste taakseen heikot työn kannustimet – matalilla palkkatasoilla ylipäätänsä työllistyä ja korkeammilla tehdä enemmän töitä. Kokonaistyöpanos ei ole noussut. Työtuntien määrä on jopa laskenut. Suomessa on verrokkimaihimme nähden myös erityisen lyhyt työviikko.”

Kannustinloukku on olemassa sekä korkealla että matalalla tulostasolla. Ylemmällä tulotasolla työnteon kannustimia vähentää korkea marginaaliverotus, alimmilla tulotasoilla huonosti yhteensovitettu sosiaaliturva.

Mutta onko meillä verrokkimaihimme nähden erityisen lyhyt työviikko? Ei ainakaan, jos wikipedian (vuoden 2017) tietoihin on luottamista. Sen mukaan suomalaiset tekevät enemmän työtunteja kuin saksalaiset, tanskalaiset, norjalaiset, hollantilaiset, islantilaiset, ranskalaiset, belgialaiset ja ruotsalaiset.

Hyvinvointimaista meitä enemmän työtunteja tekevät mm. yhdysvaltalaiset ja irlantilaiset. Kaikkein ahkerimpia hyvinvointivaltioiden kansalaisia näyttäisivät olevan singaporelaiset

Wikipedian mukaan eniten työtunteja tekevät kuitenkin cambodialaiset ja myanmarilaiset.

Näistä syistä suhtautuisin kirjoituksen kärjeksi nostettuun pointtiin varauksella.

List of countries by average annual labor hours – Wikipedia

”Väestökehitys on ankeaa. Suomalaiset eivät tee riittävästi lapsia. Halpamaahanmuutto ei pelasta asiaa kuin korkeintaan maansa ja kansansa (ja veronmaksajan) hyljänneen äärikapitalistin mielestä.”

Väestönkehitys on tosiaankin ankeaa. Purra on mielestäni oikeassa myös siinä, että Suomeen kohdistuva maahanmuutto ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Sen sijaan piikki maansa ja kansansa hyljänneestä äärikapitalistista menee ainakin minulta ohi. Ketä tai keitä Purra tarkoittaa?

Ensiksi tulee mieleen Björn W, mutta ei kyllä minusta kuvaa Nallen mietteitä. Kukaan muukaan ei kuitenkaan oikein tule mieleen. Vahvimmin maahanmuuton lisäämisen puolesta on puhunut ehkä Varman Risto Murto (kirja ”Puuttuvat puoli miljoonaa”) ja ETLA:n Aki Kangasharju.

”Työn tuottavuuden kasvu on Suomessa aivan erityisen heikkoa. Yhä tippuvat Pisa-tulokset viestivät, että suunta on kaiken lisäksi väärä. Nuori, jolla on vakavia puutteita perustaidoissa, ei varmasti kilvoittele osaamisen ja innovaatioiden kanssa tulevaisuudessakaan. Helppokäyttöiset Kelan sovellukset ovat todennäköisempi vaihtoehto.”

Katkerasti sanottu, mutta osin tosi. Toivottavasti avainpaikoilla olevat päättäjät tekevät jotain asian eteen.

”Suomen kauppatase on ylijäämäinen ainoastaan raaka-aineissa ja välituotteissa – toimitamme maailmalle siis alemman jalostusasteen tuotteita. Joidenkin mielestä tuulimyllyillä täytettävä maa olisi oivallinen energianviejä. Joskus tavoittelimme suurempaa.”

Jossain määrin tässäkin on totuuden siemen. Alhaisen jalostusarvon tuotteiden vienti on kasvanut sellun viennin kasvun myötä. Energian viejänä Suomella on pitkä takamatka vaikkapa Norjaan nähden, mutta Nesteen ja UPM:n biopolttoainehankkeet ovat silti minusta oikeaan suuntaan.

Suomesta toimitettiin juuri täällä rakennettu maailman suurin risteilylaiva. Turun telakan tilauskirjat ovat täynnä vuoteen 2026 saakka. Teknologiateollisuus on muutoinkin menestynyt ihan kohtuullisesti. Ainakin Vaisala, Nokia, Wärtsilä, Kone, Konecranes, Cargotec, Valmet, Metso jne. jne. valmistavat edelleen Suomessa varsin korkean jalostusarvon tuotteita.

”Suomella on toivoa, kunhan vaihdamme valittamisen toimeliaisuuteen ja teemme välttämättömät uudistukset. Ne eivät ole radikaaleja vaan aivan peruskauraa. Jos ne olisi tehty silloin kuin muissakin maissa, tilanne ei valtiovarainministerinkään pöydällä vuonna 2024 olisi lainkaan näin huolestuttava.”

Juuri näin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu