Ruotsi on edelleen sitoutunut euron käyttöönottoon

Brexitin jälkeen Tanska on jäänyt ainoaksi EU-valtioksi, joka on sopinut oman valuutan käytöstä. Muut euroalueen ulkopuoliset maat eivät virallisen selityksen mukaan täytä EMU-kriteereitä.

Mikä on euroalue? | Euroopan komissio (europa.eu)

Sweden and the euro – Wikipedia

EU:n verkkosivuilla on ilmaisu:

Sweden is not yet a member of the euro area. The Swedish krona is not yet within the exchange rate mechanism (ERM II).

Syy, miksi Ruotsi ei ole liittynyt ERM II -vaiheeseen on kansanäänestys vuonna 2003. Tuolloin 55,9% äänesti eurojäsenyyttä vastaan. Teknisesti Ruotsi ei täytä EMU-kriteereitä, koska ei ole suostunut kiinnittämään valuuttaansa euroon. ERM II vaiheeseen liittyminen edellyttäisi valuutan kiinnitystä matalalla vaihteluvälillä.

Euron kannatus nousussa

Ruotsissa on säännöllisesti tästä lähtien mitattu euron suosiota. Vuonna 2009 vaaleissa euron käyttöönotto oli aktiivinen vaaliteema. Tuohon aikaan euron kannatus oli korkeimmillaan ja ylitti muutamissa mittauksissa vastustuksen. Eurokriisi kuitenkin muutti kaiken. Matalimmillaan euron kannatus oli vuonna 2012 jopa alle kymmenen prosenttia.

Tänä kesänä tehdyssä mittauksessa vastustus oli edelleen kannatusta suurempi, mutta ylitti ensimmäistä kertaa vuoden 2009 jälkeen 40%. Jos suuntaus jatkuu samana, uusi kansanäänestys on todennäköistä.

Pääsemmeköhän viiden tai kymmenen vuoden sisällä toivottamaan Ruotsin tervetulleeksi euroalueeseen?

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu