RWE (Saksa) uskoo merituulivoiman ja aurinkovoiman tulevaisuuteen

Merituulivoimaprojektit ovat kokeneet vastatuulta viime vuonna. Voitettuja projekteja on jätetty rakentamatta varsinkin Yhdysvaltain merialueilla. Siitä huolimatta ainakin Saksan toiseksi suurimmalla energiayhtiöllä on uskoa merivoiman tulevaisuuteen. Eilen julkistamassaan vuoden 2023 tuloksen ennakkotiedoissa yhtiö näytti seuraavat luvut:

Valitettavasti RWE kertoi vain käyttökatteen (EBITDA) tasolla segmenttikohtaisen kannattavuuden. Segmentti vesivoima/biomassa/kaasu tuotti edelleen eniten käyttökatetta, mutta myös merituulivoima tuotti ihan mukavasti, samoin segmentti maatuulivoima/aurinkovoima.

Yhtiön liikevaihto on noin 42 mrd, joten käyttökateprosentti oli noin 20% ja liikevoitto (EBIT) noin 15%. Valitettavasti luvuista ei ole pääteltävissä eri tuotantomuotojen kannattavuutta, koska pääomakuluja (poistot ja korot) ei ole jaoteltu eri tuotantomuodoille.

Yhtiön kulunut vuosi oli erinomainen, mutta ensi vuodelle yhtiö ennusti selvästi heikompaa kannattavuutta ennustamansa sähkön hinnan laskun myötä. Sähköntuotannon pääomavaltaisuus näkyy siitä, että hyvistä marginaaleista huolimatta pääoman tuotto on varsin vaatimaton. Oman pääoman tuottoennuste päättyneelle vuodelle on 13,6% ja kuluvalle vuodelle 7,7%.

Mitä RWE sitten kertoo lähivuosien näkymistään?

RWE investoi voimakkaasti merituulivoimaan. Tällä hetkellä kapasiteetti on 3,5 GW ja rakenteilla on 2,5 GW lisää. Vuonna 2030 merituulivoimakapasiteetti pitäisi olla jo 10 GW.

RWE rakentaa lisää myös maatuulivoimaa, mutta maltillisemmin. Nykyinen 8,4 GW kapasiteetti kasvaisi ”vain” 14 GW:iin. Aurinkovoiman tuotantokapasiteetti sen sijaan nelinkertaistuisi 16 GW:iin.

Sattumavoiman hallintaa sähkön varastoinnilla ja vedyllä

Yhtiö näkee myös sähkön varastoinnin tarpeen kasvun olennaiseksi. Vision mukaan RWE:n uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetti olisi vuonna 2030 65 GW, josta 6 GW pystyttäisiin varastoimaan.

Vedyn tuotantokapasiteettia yhtiö visioi rakentavansa 2 GW vuoteen 2030 mennessä.

Investointien kannattavuus?

Yhtiö laskee investointien maksavan 55 mrd. euroa vuoteen 2030 mennessä eli reilut 9 mrd. euroa vuodessa. Näillä investoinneilla yhtiö aikoo nostaa käyttökatetasonsa vähintään 9 mrd. euron tasolle. Yhtiön velka kasvaa väistämättä investointiohjelman myötä, koska vuotuiset investoinnit ylittävät ohjelman aikaisen käyttökatteen selvästi.

CMD 2023_Presentation_internet (rwe.com)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu