Sähkömarkkinoille odotuksissa tasaisempaa menoa

Fortumin tämänpäiväisessä tulosesityksessä oli varsin hyvin kuvattu muutamalla kuvaajalla sähkön hinnan heilunnan syyt: kaasun ja hiilen hinnan nousu sekä päästöoikeuden hinnan nousu.

Näissä on jo aika mukavasti tasaantumista nähtävissä. Päästöoikeuden hinta tosin jatkaa edelleen maltillisesti yläviistoon.

Fortum ei tässä mainitse suoraan ydinvoiman tarkoituksellista ja tarkoituksetonta alasajoa vaan puhuu vain mannermaisesta sähkönhinnasta joka ajaa Pohjoismaiden hintoja ylös. Minun käsittääkseni Saksan ja Ranskan hintoja on nostanut fossiilisten polttoaineiden hinnannousun ja päästöoikeuksien hinnannousun lisäksi myös ydinvoiman alasajo ja ranskalaisten ydinvoimaloiden tuotanto-ongelmat.

Nordpool -alueen hintojen ero konkretisoituu erityisesti tällaisena tuulisena kevätpäivänä. Pohjoisessa saadaan nauttia 22 Eur/MWh hinnoista kun Ranskassa on totutusti alueen kallein sähkö: 166 Eur/MWh. Hintaero on tänään selvästi tavanomaista suurempi.

Fortum on totutusti myynyt suurimman osansa tuotannostaan etukäteen kiinteällä hinnalla futuurimarkkinoilla. Futuurihinta tälle vuodelle on 58 Eur per MWh ja ensi vuodelle 42 Eur per MWh. Laskevia sähkönhintoja on siis odotettavissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu