Sähkön myyntihinnoista ja tuotantokustannuksista
Sähkön hinnat ja tuotantokustannukset eivät ole läheskään kaikilla tuottajilla läpinäkyviä, mutta tarkastellaan kahta pörssiyhtiötä, jotka julkistavat tuloksensa neljännesvuosittain
Fortum
Fortum Generation -yksikön keskimääräinen myyntihinta tammi-syyskuussa oli 52,8 Eur/MWh ja heinä-syyskuussa 63,9 Eur/MWh. Yksikön liikevoitto-% oli heinä-syyskuussa noin 42% eli sähkön tuotantokustannus oli 37,1 Eur/MWh.
Fortum Generation tuottaa sähköä vesivoimalla, ydinvoimalla ja tuulivoimalla.
UPM Energy
UPM Energy puolestaan kertoi myymänsä sähkön keskihinnan olleen tammi-syyskuussa 72,2 Eur/MWh ja heinä-syyskuussa 98,5 Eur/MWh. Heinä-syyskuussa yksikön liikevoitto-% oli 59,5, joten keskimääräinen tuotantokustannus oli 40,8 Eur/KWh.
UPM Energy tuottaa energiaa vesivoimalla, ydinvoimalla (TVO) ja CHP-lämpövoimalla (sellun sivutuotteena).
Suuri osa sähköstä myydään etukäteen
Sähköntuottajien tulokset olivat erinomaisia, mutta ei läheskään sitä tasoa, mitä syksyn pörssihinnoista voisi päätellä. Esimerkiksi Fortum kertoo suojanneensa 80% tuotannostaan. Suuri osa sähköstä myydään siis etukäteen, kiinteällä hinnalla. Nyt toteutuneessa hintojen nousussa tämä on alentanut tuottajien voittoja merkittävästi. Hintojen laskiessa mekanismi taas toimii toiseen suuntaan.
UPM:n mukaan syyskuun 2023 termiinihinta oli tämän vuoden syyskuussa 207,3 Eur/MWh.
”Nyt toteutuneessa hintojen nousussa tämä on alentanut tuottajien voittoja merkittävästi.”
Ei kai? Tarkoittanet että voitot eivät ole olleet niin suuria kuin ne teoriassa olisivat voineet pörssihinnoilla olla?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan, että sähkön myyminen termiinikaupoissa etukäteen on tässä markkinatilanteessa alentanut yhtiöiden voittoja merkittävästi. Eli tässä markkinatilanteessa suojaaminen on tullut kalliiksi sekä UPM:llä että erityisesti Fortumille.
Tämä tulee kuitenkin ajan kanssa takaisin, sähkön hinnan laskiessa. UPM:n mukaan syyskuussa 2023 erääntyvät termiinisopimukset takaavat 207,3 Eur hinnan megawatilta riippumatta siitä, mitä sähkön pörssihinta on silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun on omaa tuotantoa ja oma myyntiorganisaatio, niin silloin voi pelata tuottoja ko. osastoihin halujensa mukaan. Nyt ilmeisesti on tuotantoon tehty pienempää tulosta kuin myyntiin. Myyntihinnat ovat niitä, jotka näkyvät kuluttajalla laskulla. Heidän laskussaan on siten tuotantokustannukset ja myyntiyhtiön ”välityspalkkiot” (+muut kulut).
Tuossa esim. sivulla 4 näkyy City Solutionsin liikevoitto.
https://www.fortum.fi/files/fortum-tilinpaatos-ja-toimintakertomus-2021/download
Lisäys: Taitaa alla olevan jaon jälkeen tullut vielä yksi osasto lisää (Consumer Solutions), joka hoitaa tuossa mainitun sähkönmyynnin.
”City Solutions -divisioonan vastuulla on kehittää kestävistä kaupunkiratkaisuista kasvavaa liiketoimintaa Fortumille. Divisioonaan kuuluvat kaukolämpö ja -kylmä, jätteen energiahyötykäyttö, biopolttoaineet ja muut kiertotalouden ratkaisut sekä sähkönmyynti ja siihen liittyvät palvelut. City Solutions -divisioonaan kuuluvat jatkossa myös nykyiseen Power Solutions -yksikön asiantuntijapalvelut ydinvoimapalveluita lukuun ottamatta. Divisioonaa johtaa Markus Rauramo.”
https://www.fortum.fi/media/2016/02/fortumille-uusi-liiketoimintarakenne-142016-lahtien
Vielä yksi lisäys:
”NETOTUS JA SEGMENTTIEN VÄLISET TAPAHTUMAT
Generation- ja City Solutions -segmentit myyvät kaiken tuottamansa sähkön Nord Pool -sähköpörssiin ja Consumer
Solutions -segmentti ostaa kaiken sähkönsä Nord Pool -sähköpörssistä.”
Kyllä näiden veivausten jälkeen on hankalaa laskea todellista hintaa sähkölle.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin, mutta sähköpörssi (n. 80% termiinipörssi ja 20% tässä hetkessä tapahtuva pörssikauppa) lisää läpinäkyvyyttä. Uskon, että nuo laskemani 37-41 Eur/MWh tuotantokustannukset heinä-syyskuussa ovat ainakin suuruusluokaltaan oikeita, kun puhutaan vähäpäästöisistä tuotantomuodoista.
Ilmoita asiaton viesti