Sähkön myyntihinnoista ja tuotantokustannuksista

Sähkön hinnat ja tuotantokustannukset eivät ole läheskään kaikilla tuottajilla läpinäkyviä, mutta tarkastellaan kahta pörssiyhtiötä, jotka julkistavat tuloksensa neljännesvuosittain

Fortum

Fortum Generation -yksikön keskimääräinen myyntihinta tammi-syyskuussa oli 52,8 Eur/MWh ja heinä-syyskuussa 63,9 Eur/MWh. Yksikön liikevoitto-% oli heinä-syyskuussa noin 42% eli sähkön tuotantokustannus oli 37,1 Eur/MWh.

Fortum Generation tuottaa sähköä vesivoimalla, ydinvoimalla ja tuulivoimalla.

UPM Energy

UPM Energy puolestaan kertoi myymänsä sähkön keskihinnan olleen tammi-syyskuussa 72,2 Eur/MWh ja heinä-syyskuussa 98,5 Eur/MWh. Heinä-syyskuussa yksikön liikevoitto-% oli 59,5, joten keskimääräinen tuotantokustannus oli 40,8 Eur/KWh.

UPM Energy tuottaa energiaa vesivoimalla, ydinvoimalla (TVO) ja CHP-lämpövoimalla (sellun sivutuotteena).

Suuri osa sähköstä myydään etukäteen

Sähköntuottajien tulokset olivat erinomaisia, mutta ei läheskään sitä tasoa, mitä syksyn pörssihinnoista voisi päätellä. Esimerkiksi Fortum kertoo suojanneensa 80% tuotannostaan. Suuri osa sähköstä myydään siis etukäteen, kiinteällä hinnalla. Nyt toteutuneessa hintojen nousussa tämä on alentanut tuottajien voittoja merkittävästi. Hintojen laskiessa mekanismi taas toimii toiseen suuntaan.

UPM:n mukaan syyskuun 2023 termiinihinta oli tämän vuoden syyskuussa  207,3 Eur/MWh.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu