Saksa 200 miljardia, Ranska 53 miljardia, Italia 30 miljardia
Saksan lupaamista 200 miljardista kansalaisten ja yritysten energiatueksi on ollut paljon puhetta. Muut suuret EU-maat eivät pysty tässä nokittamaan, mutta suunta on sama:
Ranska
Ranska lupasi kompensoida yritysten kohonneita energiakustannuksia 8,4 miljardilla eurolla. Kotitalouksille oli luvattu jo aiemmin 45 miljardia samaan tarkoitukseen.
PARIS (Reuters) – France will spend 8.4 billion euros ($8.67 billion) to help companies pay their energy bills, in a bid to cushion the impact of rising electricity and gas prices and help them compete with German businesses, its finance minister said on Saturday.
The 8.4 billion euros package France unveiled on Saturday is the cost for 2022 and 2023 together, the finance ministry said in a statement. France has already earmarked 45 billion euros to help households.
Italia
Italia 30 miljardia. Samalla Italian uuden hallituksen budjettivaje nousee 4,5% tasolle huolimatta siitä, että vaalilupauksia veronalennuksista ei juurikaan toteuteta.
ROME (Reuters) – Italy’s new right-wing government plans to announce some 30 billion euros in new spending on Monday in a budget for next year, mainly focused on curbing the impact of high energy prices while postponing some of its most lavish election promises.
The cabinet this month lifted the 2023 deficit target to 4.5% of gross domestic product from a 3.4% forecast made by the previous government of Mario Draghi. But ministers say they will be fiscally prudent, and avoid the budget errors that unseated Britain’s former prime minister Liz Truss.
Eipä ole nykyhallituksella huolta yrittäjistä. Eikä sitä kautta työllisyydestä.
Ei edes keskustalla vaikka aika monella maatalousyrittäjällä on oikeus alv-vähennyksiin. Keskeisin tukimuoto nousevia energiakustannuksia vastaan on energian alv-verokannan alentaminen, joka ei hyödytä yrityksiä yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa Meloni, Suomessa Marin. Eikö näiden naisten pitänyt olla ideologisesti aivan eri puolilta kenttää? Kumpikin, hallituksineen, velkaannuttaa kansantaloutta minkä ehtii!
Toisaalta… mukavaahan se on että rahat riittävät. Ja kun huomisesta ei voi tietää, ollaanko edes elossa, niin:
”Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin!”
Ilmoita asiaton viesti
Italiassa ns. oikeistohallitus kasvattaa budjettivajetta ja jättää lupaamansa veronalennukset tekemättä. Talousoikeistolaisuutta tuosta on vaikea löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Populistipuolueille on yhteistä ettei niillä ole todellista poliittista aatetta. Niinpä politiikan teko velloo laidasta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Riikonen, puhut populistisista puolueista, joten takerrunpa tuohon .
Itse ajattelen suomalaisista puolueista kokoomuksen olevan kaikkein populistisin ainakin mitä tulee juuri puheisiin ja mitä sitten todellisuudessa puolueen edustajat toimivat. Nimittäin ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun kokoomus puhuu toista mitä sitten todellisuudessa tekee edustajineen poliittisina päätöksinä. Kuinkas kävikään mm. elvytyspaketin kohdalla?
Jos puolue tekisin sitä mitä puhuu, niin ei yksikään edustaja olisi äänestänyt elvytyspaketin puolesta hallituspuolueita peesaten. Kokoomushan nimenomaan mukamas vaati valiokunnan pöytäkirjaan kirjauksen, ettei yhtäkään uutta eu-pakettia myöhemmin tule hyväksyä. Miten populistinen puolue kokoomus onkaan, sillä ei tuollaisella kirjauksella myöhempien hallitusten käsiä sidota. Ei edes kokoomuksen. Ei todellakaan vaan kirjaus on samaa kuin huutaisi tuuleen puhuttaessa EU:sta ja siinne suuntaan liittyviin päätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä se nyt on hieno yhtenäinen ja tasapuolinen talouden EU lopulta käytännön luomuksena. Saksa, Ranska ja Italia ovat olleet kovin mitättömiä ja nuukia Ukrainan tukemisessa koko sodan ajan jättäen vastuun kokonaan muille ( USA, Britannia, Puola ). Ranskalainen pellehermanni Macron haukkui vielä hiljan Natoa aivokuolleeksi ja vaati Eurooppaan yhteistä EU- puolustusta.
Kai nyt viimein voidaan todeta, että EU – puolustuksen unelma ja uskottavuus on nyt pysyvästi vedetty vessanpöntöstä alas. Vedetäänkö seuraavana perään Euroopan talouskin, jää nähtäväksi ? Joka tapauksessa EU: n yhtenäisyys on osoittautunut pelkäksi harhaksi Brysselin norsunluutorneineen v. 2022.
Kerrassaan hävytöntä touhua tältä EU:n johtokolmikolta.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin aikanahan Nato oli koomassa. Aivokuollut on liikaa sanottu, koska tila ei ollut peruuttamaton. Ranskasta Euroopan puolustaminen ei jää kiinni, eikä tämä riipu siitä, kuka on Yhdysvaltain tai Ranskan presidentti.
Jos Yhdysvallat haluaa edelleen, tai oikeastaan jälleen, puolustaa Eurooppaa, mikäs siinä, mutta siihenkin pitää varautua, että unionin puolustusta johtaa Ranska yksin.
Ilmoita asiaton viesti
”…Saksa, Ranska ja Italia ovat olleet kovin mitättömiä ja nuukia Ukrainan tukemisessa…”.
Koska eskalaatio. Siitä on tullut uusi tekosyy olla auttamatta Ukrainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne realiteetit joilla päästään hallitsemaan ja tekemään päätöksiä ovat eri asia kuin ne realiteetit joista käsin toimivia päätöksiä tehdään.
Jos tuo on vaikeata ymmärtää yritän kertoa asian vielä toisella tavalla.
Niiden jotka tosissaan pyrkivät hallitsemaan ja tekemään päätöksiä pitää ottaa huomioon ne realiteetit joita siinä hommassa tarvitaan ja ne realiteetit on ihan eri maailmasta kuin ne realiteetit joita pitää ottaa huomioon päätöksiä tehdessä.
Tämä pätee Italiassa, brexit- Englannissa ja myös Suomessa. Kaikkialla valtaan päästään veronalennuksia lupaamalla. Samalla taktiikalla myös Suomessa Petteri Orpo pyrkii nyt pääsemään päättämään asioista.
Italiassa realiteetit eivät tietenkään mahdollista veronalenuksia. ei myöskään brexit-Englannissa.
Englannissa yritettiin silti toteuttaa veronalennuksia, mutta se johti niin mahdottomaan tilanteeseen että pääministerin piti erota ja tilalle piti valita toinen henkilö ja toinen politiikka. Veronalennusten sijasta brittejä uhkaa nyt veronkorotukset.
Miten tulee suomalaisille veronmaksajille käymään kun Petteri Orpo ottaa hallitusvastuun?
Ehkä Petteri Orpo yrittää ensin noudattaa vaalilupaustaan, mikä aiheuttaa kriisin, jolloin Petteri korvataan Elinalla, joka ei laske veroja, vaan nostaa niitä.
————————————
Sähkön hinnan nousu kaasupulan seurauksena kohtelee eri ihmisiä ja eri yrityksiä äärimmäisen epätasa-arvoisesti, samoin sähkön myyjistä jotkut saavat nyt paljon kovin helppoa rahaa joidenkin sähkön ostajien kustannuksella.
Hallitusten on pakko tehdä jotain tämän epätasa-arvon korjaamiseksi, se on hallitusten tehtävä, sen takia hallitus on olemassa.
Se että epätasa-arvoa yritetään tasoittaa on toinen asia. Toinen asia on sitten se mistä ne rahat otetaan jolla tämä asia toteutetaan.
keinoja on monta.
1, verotetaan sähkön myynnistä tulevia windfall-voittoja
2. verotetaan kaikkia verotettavia tasaisesti tai nostetaan vain tiettyjä veroja.
3. valtio ottaa lisää velkaa ja kiihdytetään inflaatiota, mikä tarkoittaa sitä että kuluttajat maksavat kulutuksen mukaan. Valtion ottamat velat tulevat tällä tavalla kuitatuiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo luvut eivät välttämättä ole yhteismitallisia.Saksan 200 mrd on oikeammin yläraja ja se jakautuu kolmelle kalenterivuodelle.Tuen kriteerit ovat vielä auki.
Tukia tullaan maksamaan myös takautuvasti kuluvan vuoden osalta kesään 2024 asti.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä tarkennus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka nussii ja kenen silmään?.
Tuotantokustannuksen ei ole noussu yhtään.
Perseaukiset valtiot haluaa vain lisää maksajia.Saksa,Italia Ranska….
Ja Eu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi olisi rikas maa eikä tavis velkaantua, jos edelliset hallitukset ja isot firmat olisivat toimineet toisin:
Suuret firmat ovat vieneet voittovaluuttansa ulkomaille jos kotimaahan niin meillä olisi työtä ja veronmaksajia?
Ellei valtion omaisutta olisi myyty niin ne tuottaisivat valuuttaa kotimaahan?
Ilmoita asiaton viesti